Gospodarstvo
Krvavec
Krvavec je nedavno praznoval 60-letnico obstoja. Foto: BoBo
Unior
Lastnik RTC-ja Krvavec je zreški Unior. Foto: BoBo

Dodaj v

Zaradi načina prodaje RTC-ja Krvavec odstopil njegov direktor

Zavrnil je podpis sporne pogodbe, glede katere je imel pomisleke tudi notar
9. marec 2018 ob 10:23,
zadnji poseg: 9. marec 2018 ob 14:23
Zreče - MMC RTV SLO

Direktor Rekreacijsko turističnega centra Krvavec Srečko Retuznik je zaradi dogajanja v zvezi s prevzemom podjetja odstopil z mesta direktorja in odhaja v pokoj, posle pa bo predal Branku Bračku, prvemu nadzorniku zreškega Uniorja.

Retuznik podrobno o razlogih za odstop ni želel govoriti, pojasnil pa je, da je glede na dogajanje v zvezi s prevzemom v takih razmerah težko delati. Retuznik, ki je v Uniorju delal 42 let, od tega je bil zadnjih 14 let direktor RTC Krvavec, je skupaj z zaposlenimi na Krvavcu v preteklih tednih večkrat poudaril skrb glede načina prodaje podjetja.

Zavrnil kreditno pogodbo, glede katere je imel pomisleke tudi notar
Retuznik je prejšnji mesec zavrnil podpis kreditne pogodbe, s katero bi Alpska naložbenega družba gorenjskega podjetnika Janeza Janše lahko kupila RTC Krvavec. Kot je dejal Retuznik, podpisovanje kreditnih pogodb z bankami, "ki bodo zagotovile plačilo kupnine in izpolnitve drugih finančnih pogojev", presega njegove pristojnosti. Ocenil je namreč, da bi RTC Krvavec obremenjeval svoje premoženje za izpolnitev obveznosti bodočega kupca, pogodbe pa ni podpisal zaradi izrecne odklonitve notarja, ki zaradi svojih strokovnih pomislekov ni želel v obliki notarskega zapisa sestaviti nameravanega kreditnega posla.

Janša je Retuzniku očital, da je samovoljno zavrnil podpis kreditnih pogodb in da bo to škodovalo RTC Krvavec in Uniorju. Ob tem je zatrdil, da ima za nakup Krvavca v celoti zagotovljena denarna sredstva in da za to ne bo porabljeno ali zastavljeno nobeno premoženje družbe RTC Krvavec.

O pogodbi bo odločala skupščina
O odobritvi sklenitve kreditne pogodbe med Banko Intesa Sanpaolo in RTC Krvavcem, s katero bi refinancirali celotni finančni dolg RTC Krvavca, naj bi zdaj odločala skupščina družbe, ki je sklicana za 23. marec. Kot poudarjajo v Uniorju, je posojilo namenjeno izključno poplačilu trenutnih dolgov družbe RTC Krvavec in ga ni mogoče uporabiti za katerikoli drug namen.

Na skupščini naj bi tudi spremenili statut družbe in uvedli dvočlansko upravo, predsednika in člana uprave pa bi za petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja imenoval nadzorni svet. Kot so pojasnili v sklicu skupščine, je uvedba dvočlanske uprave potrebna zaradi boljše učinkovitosti pri vodenju družbe.

Podpis pogodbe za refinanciranje dolga je poleg plačila kupnine pogoj za sklenitev posla med Alpsko investicijsko družbo in Uniorjem. Zaradi teh zapletov je bil rok za sklenitev posla že večkrat prestavljen. Zdaj se rok za plačilo kupnine in izpolnitev pogojev za nakup 98,56-odstotnega lastniškega deleža v družbi RTC Krvavec izteče 16. aprila.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
benben
# 09.03.2018 ob 11:11
Ali prav razumem, da se z inkriminiranim posojilom, katerega Retuznik zavrača, želi Unior poplačati, zadolžitev pa bibremenila Krva ec? Če je tako res, dan prav Retuzniku, ki je deloval izključno v korist podjetja, v katerem je zaposlen. Ne razumem pa, kako se lahko pogodba sklene, če jo zavrača notar? Izgleda, da se Krvavcu slabo piše in bo čez dve leti v stečaju.
biba007
# 09.03.2018 ob 15:51
benben

ne ne..narobe razumes, tole lepo pove.
Ocenil je namreč, da bi RTC Krvavec obremenjeval svoje premoženje za izpolnitev obveznosti bodočega kupca, pogodbe pa ni podpisal zaradi izrecne odklonitve notarja.

je ravno obratno. Janša želi na ta način pridobiti kredit, odplačati svoje dolgove in kredit obesiti Krvavcu, ki dejansko posluje v zelenih šetvilkah. In nato vemo, kaj bo. In tega Retuznik ne želi. Niti družba.
To dejstvo je znano že nekaj časa v podjetju. In Krvavec je edino podjetje znotraj skupine, ki dejansko dobro posluje.
SpicyWeiner
# 09.03.2018 ob 12:05
Altknight
Na krvavcu so izredno neprijazni in arogantni zičničarji. Zato me tam ne boste vec videli.

Te so še najmanjši problem tam gor. Recimo če želiš na plaži naročiti karkoli(pijača ali hrana), moraš prej čakati vedno 15 minut v vrsti, ker so se geniji tam gor odločili, da bodo za celotno plažo imeli zgolj eno okence za naročanje in plačevanje. Da o tisti dvosedi na Njivice, ki mi vsakič skoraj polomi noge, ko se želim nanjo usesti, niti ne govorim.
Altknight
# 09.03.2018 ob 11:17
Na krvavcu so izredno neprijazni in arogantni zičničarji. Zato me tam ne boste vec videli.
smartass2011
# 09.03.2018 ob 22:56
V drugi novici čitamo o stari bančni luknji, tukaj pa lahko kot v laboratoriju opazujemo, kako luknja nastaja. Lahko bi še dijake srednje ekonomske šole peljali na ekskurzijo, da vidijo ves proces, od vrtanja luknje, do iztekanja iz nje. Spoznali bi več poklicev - tistega, ki od zunaj vrta, tiste, ki vrtajo iz notranje strani, kako vrtati, da se ne dviga prah in končno, kako primakniti lonček zraven luknje, da se vse ujame in da ne odtekajo informacije. Ko vse izteče, pa je potrebno še zabrisati sledi in si umiti roke.
To so lepi in častni poklici, v Sloveniji jih zasedajo samo ugledni, najbogatejši.
conanbarbarian
# 09.03.2018 ob 13:35
Retuznik je prejšnji mesec zavrnil podpis kreditne pogodbe, s katero bi Alpska naložbenega družba gorenjskega podjetnika Janeza Janše lahko kupila RTC Krvavec. Kot je dejal Retuznik, podpisovanje kreditnih pogodb z bankami, "ki bodo zagotovile plačilo kupnine in izpolnitve drugih finančnih pogojev", presega njegove pristojnosti. Ocenil je namreč, da bi RTC Krvavec obremenjeval svoje premoženje za izpolnitev obveznosti bodočega kupca, pogodbe pa ni podpisal zaradi izrecne odklonitve notarja.

Kje ste kriminalisti !
KunteKinte
# 10.03.2018 ob 08:11
Na skupščino povabit NPU..Furs. lahko se pripeljejo v enem vozilu.. manjši stroški.. nsjbolje marica.. da lahko še koga odpeljejo s skupscine.. nizji stroški..
biba007
# 09.03.2018 ob 15:54
se to..zakaj se dejansko prodaja dobro podjetje, pa vedo.. Unior in Unitur sta res kao vsak zase a zgodba je globlja in financno je v globokem minusu slednji.
Ker prodati podjetje, ki je dejansko edino zeleno, v številkah, je razumljivo samo znotraj vodstva.. žal
urednik01
# 09.03.2018 ob 14:23
na plaži je pivo 4€ kava 2,5€
Springbok
# 09.03.2018 ob 23:55
Imam občutek, da se na Krvavcu naslednjo zimo ne bo več smučalo.
Normandijec
# 09.03.2018 ob 12:56
Branu Bračku, sina Bračka iz Zreč?
Jernej Cankar
# 09.03.2018 ob 13:07
Joj, kakšne imate...Na Krvavcu je super! Škoda, ker me ni danes gor...
aaa
# 09.03.2018 ob 12:22
Ubožec. Čakat moraš v gostilni. In še sedežnice ti lomijo noge. Si že pomislil, da sodiš za šank in ne na smučišče?
Kazalo