Rudarji med drugim zahtevajo določitev vzdržne cene premoga. Foto: BoBo
Rudarji med drugim zahtevajo določitev vzdržne cene premoga. Foto: BoBo
Z uprave so pojasnili, da družba HSE v tej stavki ni pogajalski partner. Foto: MMC RTV SLO
Rudarji zaostrujejo stavko

Rudarji še vedno stavkajo v vseh treh izmenah. Zaostrovati so se odločili, ker stavkovni odbor od generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka ni nobenega odgovora glede njihovih stavkovnih zahtev, predvsem glede vzdržne cene premoga, ki trenutno znaša 2,25 gigadžula električne energije. Po nekaterih izračunih naj bi bila vzdržna cena za evro višja.

Na popoldanskih pogajanjih s predsednikom uprave rudnika Ivanom Pohorcem, generalnim direktorjem HSE-ja Košorokom in direktorjem Termoelektrarne Šoštanj Petrom Dermolom v Ljubljani pa so se nato odločili, da stavke ne bodo zaostril, saj so se pogajanja le obrnila v pozitivno smer. Podrobnosti še niso znane.

HSE močno zainteresiran
Iz HSE-ja so sicer pred tem v pisnem odzivu na zbiranje podpisov za zaostritev stavke sporočili, da se kot večinski lastnik Premogovnika Velenje in Teša močno zavzemajo, da se stavka rudarjev konča in da se vzpostavijo taki odnosi med deležniki, ki bodo omogočili izvajanje osnovnih dejavnosti obeh družb.

Ob tem so pojasnili, da družba HSE v tej stavki ni pogajalski partner. Predmet pogajanj so namreč po njihovih navedbah razmerja med zaposlenimi v Premogovniku Velenje ter tržna razmerja med prodajalcem, Premogovnikom Velenje, in kupcem, Tešem.
Kdo bo pomagal?
Stavkovni odbor po drugi strani poudarja, da je HSE mati Premogovnika Velenje in Teša, zanima jih tudi, ali jim bo sestra Teš ponudila roko pred utopitvijo, če tega ne bo storila njuna mati.

Iz Teša so sporočili, da imajo trenutno na deponiji približno 395.000 ton premoga. S to količino lahko nemoteno obratujejo naslednjih 35 do 40 dni.

Kaj zahtevajo?
Rudarji zahtevajo še izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta, saj so dve leti prejemali za pet odstotkov nižje plače. Zahtevajo tudi zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu. Če bo kakšen mesec plača zamujala, pa rudarji napovedujejo, da bodo takoj naslednji dan začeli stavkati. Rudarji prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta.

Rudarji zaostrujejo stavko