Nekdanji dom rudarjev v Fiesi. Foto: www.slovenia.info
Nekdanji dom rudarjev v Fiesi. Foto: www.slovenia.info

Lastnik dveh hotelov je, posredno, Premogovnik Velenje. Prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne Blaž Košorok je glede turistične dejavnosti Premogovnika Velenje jasen: "To so stvari, ki jih je treba nemudoma prodati. To zadnjega pol leta intenzivno govorimo upravi. Premogovnik se mora ukvarjati s svojo osnovno dejavnostjo, in to je kopanje premoga. Ni se mu treba ukvarjati s hotelirstvom, ni treba se mu ukvarjati z gostinstvom."
Hotel Barbara v Fiesi in Oleander v Strunjanu, ki so ga Velenjčani kupili od Telekoma, sta po naših informacijah že na prodaj. Mogoči kupci, poleg domačih tudi Rusi, so si ju že ogledovali. Več interesa so, predvsem zaradi lokacije, pokazali za nekdanji dom rudarjev v Fiesi.

Včasih so v Fiesi množično dopustovali prav rudarji, pa tudi velenjski nogometaši, atleti, godbeniki. Danes ni več tako, je pred koncem dopusta povedal Branko Mešelj, ki je bil v preteklosti zaposlen v premogovniku: "Res je bilo lepo, čutili smo neko složnost med rudarji. Tako kot smo bili složni v rudniku, smo bili tudi tukaj. Pijača je bila poceni, to se je uživalo. To je zdaj za vse. Je sicer v lasti, ampak pride, kdor hoče. Ni posebej za rudarje, kot je včasih bilo."
Kljub temu se mu zdi smiselno, da ima rudnik še vedno tak hotel. Dvakrat letno k morju pošlje skupino rudarjev na t. i. preventivni dopust. "Rudarji, kot vemo, opravljajo težko delo. V jami so plini, povsod je prisotna nevarnost, prah. Tukaj je dobra sprostitev, oddih. To je kar prav."

Danes na to, kdo je lastnik hotela, spominja le še kip sv. Barbare, zavetnice rudarjev, in majhni spominki iz Velenja, ki jih je mogoče kupiti na recepciji hotela.

Tjaše Škamperle, Radio Koper