Občina Sežana delavcem podjetja Gratim, ki so ostali brez plač in stanovanja, ni ponudila konkretne pomoči, temveč le koordiniranje pri razreševanju situacije, je po sestanku delavcev in predstavnikov občine za STA pojasnil aktivist gibanja Nevidni delavci sveta Besim Hasančević. Foto: MMC RTV SLO
Občina Sežana delavcem podjetja Gratim, ki so ostali brez plač in stanovanja, ni ponudila konkretne pomoči, temveč le koordiniranje pri razreševanju situacije, je po sestanku delavcev in predstavnikov občine za STA pojasnil aktivist gibanja Nevidni delavci sveta Besim Hasančević. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo privil delodajalce?

Zaradi težav Gratima so se sešli predstavniki občine, centra za socialno delo, Karitasa, Rdečega križa, zavoda za zaposlovanje, inšpektorata za delo, upravne enote, policije, sindikata in nevladne organizacije. Direktor sežanske občinske uprave Milan Potparič je povedal, da so ugotovili, da podjetje Gratim obstaja samo še na papirju in da ne opravlja nobenih del več, tako da je le še vprašanje, kdaj bo šlo v stečaj.

"Gre za tri apartmaje, ki so bili v lizing najemu pri družbi Gratim. Ker najemnik ni poravnaval svojih obveznosti, smo se prejšnji teden odločili, da prostore prevzamemo, vendar delavcem, ki prebivajo v prostorih, omogočimo nadaljnje bivanje do pridobitve ustrezne rešitve," so zapisali v Hypo Group Alpe Adria. Pojasnili so še, da jim je predstavnik občine Sežana zagotovil, da se bo v reševanje težave vključila tudi sama občina. "Nikakor ni naš namen izselitev delavcev, še več, pripravljeni smo počakati, da se zadeve uredijo, brez nepotrebnih skrajnih ukrepov. Zavedamo se težkega položaja vseh delavcev, ki so se znašli v težkem položaju ne po svoji krivdi. Zato ponavljamo, da jih ne nameravamo postaviti na cesto," zatrjujejo in dodajajo, da na osnovi informacij, s katerimi so razpolagali, dva apartmaja zadostujeta za bivanje teh delavcev, zato je prišlo do premestitve.

V Hypo Group Alpe Adria so za MMC povedali, da odpirajo še tretji apartma, kamor se bodo lahko vselili delavci, hkrati pa poudarjajo, da še vedno računajo na pomoč občine.

Hypo je že menjal ključavnico stanovanja
Pogovarjali so se tudi o iskanju novih zaposlitev za delavce in ugotovili, da so ti relativno pasivni. Potparič je zato poudaril, da bodo morali dejavno sodelovati pri iskanju novega delodajalca. Najbolj pereča težava pa je ta, da delavcem grozi izguba strehe nad glavo. Brez plač so že od septembra, zato tudi ne morejo plačevati najemnine. Zato je podjetje Hypo Leasing nepremičnine že zamenjalo ključavnico enega izmed treh stanovanj, v katerem so prebivali delavci in je bilo v lasti podjetja Gratim.

Na občini sicer ne vedo, kje so zdaj ti izseljeni delavci Gratima. Nekateri so že doma v BiH-u, pridejo pa občasno v Sežano, kjer dobijo enkratno denarno pomoč in prehranske pakete. V stanovanjih jih po besedah Potpariča ostaja razmeroma malo, če bodo na sodišče vložili tožbo na začasno odredbo, pa bodo verjetno uspeli, dodaja. Obenem jim je svetoval, naj se skušajo osebno dogovoriti s predstavniki Hypo Leasinga, da jim podaljša čas bivanja v stanovanjih za mesec dni ali dva, da bi si v tem času lahko v miru poiskali novo zaposlitev.

Odvisni so od delodajalca
Po neuradnih podatkih občine ti delavci že opravljajo razna priložnostna dela. Sicer pa so nekateri, ki vztrajajo v Sežani oz. v Sloveniji, v nedeljo v Sežani pripravili protestni shod. Hypo banka "s svojim nasilnim dejanjem delavcem onemogoča bivanje v Sloveniji in s tem tudi boj za odvzete pravice", so v pozivu na shod zapisali v civilni iniciativi za boj proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja Alternativa obstaja.

Delavci Gratima, ki živijo v Sežani, so namreč popolnoma odvisni od delodajalca. Živijo namreč v treh apartmajih podjetja, za katerega so delali, za nastanitev pa so mesečno plačevali po 150 evrov. V apartmaju na 50 kvadratnih metrih površin prebiva kar 12 delavcev.

Kdo bo privil delodajalce?