Škoda naj bi v Kranjski Gori znašala okoli 2 milijona evrov, pravi tamkajšnji župan. Foto: EPA
Škoda naj bi v Kranjski Gori znašala okoli 2 milijona evrov, pravi tamkajšnji župan. Foto: EPA
Ministrstvo za skupne počitnice, turistični delavci ne

Največ, razumljivo, imajo povedati na Gorenjskem, kjer pričakujejo, da bo ukrep močno oklestil prihodke zimske turistične sezone. S protestnim pismom se je na pristojno ministrstvo zato obrnil prvopodpisani kranjskogorski župan Jure Žerjav, njegovemu mnenju pa se je pridružila množica gorenjskih turističnih delavcev, poroča Radio Slovenija.

Če država Slovenija na eni strani podpira razvoj turizma in namenja znatna sredstva za promocijo, pa z odločitvami, kot je ta, pravi Žerjav, ves svoj trud in finančni vložek v trenutku izniči. Prve izračune škode, ki bi lahko nastala z "enostransko odločitvijo ministrstva", že pripravljajo na Slovenski turistični organizaciji, pravi njena predsednica Eva Štravs Podlogar. Odločitev ni prijazna ne do turistov ne do turističnih delavcev. Poleg tega so v istem terminu tudi angleške in del nemških počitnic, dodaja Podlogarjeva.

Škoda naj bi samo v Kranjski Gori dosegla 2 milijona evrov.
Turistični delavci zato odgovornim v državi polagajo na srce, naj take odločitve v prihodnje sprejemajo poglobljeno in z upoštevanjem vseh posledic, ki jih lahko prinesejo. Tokratna - o združevanju počitnic v dveh delih, kar je bil po mnenju turističnih delavcev primer dobre prakse - je namreč tipičen primer neodgovornosti in kratkovidnosti. Odločitev, da bi zimske počitnice potekale v enem tednu, bo gorenjske turistične centre udarila močneje kot vsaka zelena zima ali kriza, še poroča Radio Slovenija.

Spomnimo ...
Prihodnje šolsko leto bodo zimske počitnice za osnovnošolce in dijake po vsej Sloveniji ob istem času, in sicer se bodo začele tretji ponedeljek v februarju. Enotedenske zimske počitnice so do zdaj, kot je znano, v zaporednih tednih potekale ločeno za Ljubljano in Maribor ter za preostalo Slovenijo.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so se za spremembo odločili iz več razlogov. Menijo, da proti različnim datumom počitnic govorijo že primeri šolanja otrok iz iste družine v različnih regijah, kar onemogoča skupno počitnikovanje. Pretehtalo je tudi bistveno manjše število šolajočih se otrok, kar, kot pravijo na ministrstvu, zmanjšuje tudi vrvež pri različnih počitniških dejavnostih. Obenem so se s poenotenjem izognili tudi kulturnemu prazniku in informativnima dnevoma, še pojasnjujejo.

Predlog spremembe pravilnika je bil v javni razpravi 40 dni, kot pravijo na ministrstvu, pa so v tem času prejeli le dve pripombi.

Ministrstvo za skupne počitnice, turistični delavci ne