SD je prepričan, da gre pri ceni za Telekom za likvidacijsko ceno. Foto:
SD je prepričan, da gre pri ceni za Telekom za likvidacijsko ceno. Foto:
Seja vlade
SMC prodajo podpira – v vladi imajo večino in s tem tudi na skupščini SDH-ja. Foto: BoBo

Židan je ob tem še napovedal, da bodo v stranki vlado spodbudili, naj ugotovi, da nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) soglasja k prodaji Telekoma ni podal iz dveh pomembnih razlogov.
Prvi je zahteva po posebnih jamstvih, ki jih nadzorni svet potencialnemu kupcu ne more dati. "Teh jamstev ne moreta dati niti minister niti vlada. Po mnenju SD-ja posebna jamstva, torej da bo kupec dobil dodaten denar, če se kaj zgodi, potencialno lahko da državni zbor, a že to je vprašanje," meni Židan.
Drugi razlog pa je vprašanje strateškosti kupca. Ob tem se po besedah Židana pojavlja vprašanje, ali gradivo vlade, ki definira, kaj je strateški kupec, zavezuje prodajalca. Njemu je sicer poznano mnenje zakonodajnopravne vladne službe, ki pravi, da se tega mnenja ne da upoštevati, ker so osnova za odločanje v državnem zboru.
"In kupec, ki se sedaj omenja, v nobenem primeru ne more biti strateški, ampak je finančni sklad, ki vstopi, prestrukturira in proda po višji ceni," je pojasnil Židan. Veliko težavo imajo še s ceno. Ta je po prepričanju Židana likvidacijska.

Bo ali ne bo prodan?
Vlada se bo sicer v nedeljo dopoldne sešla na seji, namenjeni prodaji Telekoma Slovenije, potem ko so nadzorniki SDH-ja odločitev o tem prepustili vladi kot skupščini SDH-ja. Da bodo v nedeljo zasedali kot skupščina SDH-ja, so potrdili tudi na vladi, ki tako utegne sprejeti tudi odločitev o prodaji podjetja.

Uprava in nadzorni svet SDH-ja sta prodajo Telekoma britanskemu skladu Cinven kot edinemu ponudniku sicer podprla, a so nadzorniki holdinga v četrtek zvečer sklenili končno odločitev prepustiti vladi kot skupščini SDH-ja.

"Res se sprašujem, kako to, da o takih, tudi strokovno obarvanih vprašanjih ni sposoben odločiti SDH sam. To kaže na precej nenavaden položaj," je bil v petek kritičen premier Miro Cerar, ki je poudaril, da je SDH očitno potreben prenove. Ob tem je pojasnil, da naj bi vlado kot skupščino SDH-ja za končno odločitev zaprosili zaradi vprašanja poroštev države in vprašanja, ali gre za strateškega vlagatelja.

Po poročanju TV Slovenija je v petek pozno zvečer zasedal tudi izvršni odbor SMC-ja in prodajo Telekoma podprl.

Bo vlada na nedeljski seji dala zeleno luč prodaji Telekoma?
Bo vlada na nedeljski seji dala zeleno luč prodaji Telekoma?