Velika večina zaposlenih v Žitu je zaposlenih za nedoločen čas. Foto: MMC RTV SLO
Velika večina zaposlenih v Žitu je zaposlenih za nedoločen čas. Foto: MMC RTV SLO

Pogodba med Žitom in agencijo Job Service namreč določa, da mora agencija pri sklepanju pogodb o zaposlitvi z najetim delavcem upoštevati veljavno slovensko zakonodajo. Po mnenju odvetniške pisarne Žita pa pogodba med agencijo in delavci ni skladna z zahtevami in standardi slovenske delovnopravne zakonodaje.

"Zaradi navedene kršitve smo danes odpovedali pogodbo. Vsem najetim delavcem, ki sodelujejo z agencijo, smo ponudili možnost nadaljnjega dela v Žitu prek drugih zaposlitvenih agencij," je zapisal Bojc.

Predsednik uprave je dodal, da v Žitu vse delavce, ki jih najemajo prek različnih zaposlitvenih agencij, v povprečju plačujejo 1380 evrov, za nikogar pa manj kot 1146 evrov bruto za polni delovni čas, odvisno od delovnega mesta in izmene.

"Žito v vrhu družb z vidika zaposlovanja za nedoločen čas"
V Žitu je sicer zaposlenih 1164 ljudi, 1120 za nedoločen čas, 44 pa za določen čas. Glede na sezonske potrebe proizvodnje pa poleg tega najamejo v povprečju 50 delavcev prek agencij. Bojc je zapisal, da se s tako visokim deležem zaposlenih s pogodbami o zaposlitvi za nedoločen čas z vidika zaposlovanja za nedoločen čas Žito uvršča v sam vrh družb.

Storitve agencij za zaposlovanje so po mnenju Bojca potrebne zato, ker količine naročil v času nihajo in teh nihanj ni mogoče predvideti vnaprej. Z dodatnim zaposlovanjem ob viških proizvodnje lahko hkrati zagotavljajo delo dodatnim delavcem in pravočasno izpolnitev naročil, je zapisal Bojc, ki je zagotovil, da z vsemi ostalimi zaposlitvenimi agencijami sodelujejo korektno.

Predsednik uprave Žita je v sporočilu za javnost še zapisal, da bo Žito v okviru pravnih možnosti še naprej ščitil delavce in ukrepal za preprečitev kršenja njihovih pravic. Pri tem je dodal, da bodo sindikate in zaposlene posebej pozvali, da jih tudi v prihodnje opozorijo na morebitne sporne prakse v njihovem pogodbenem odnosu z zaposlitvenimi agencijami.