Gospodarstvo

Poudarki

  • Schäuble zaupa španskim reformam
  • Nafta se je pobrala po krepkem padcu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Vodilni delniški indeksi se v zadnjem tednu niso bistveno spremenili. Newyorški Dow Jones se je znižal za 0,1 odstotka. Foto: Reuters
Na začetku tega tedna so se trgovci s plemenitimi kovinami razveselili zlatega križa pri zlatu. Gre za položaj, ko 50-dnevno drseče povprečje prebije 200-dnevnega, kar je pozitiven signal. Foto: Reuters
Kitajska, glavni motor svetovnega gospodarstva, peša. Avgusta se je po prvih podatkih, izračunanih na podlagi raziskave banke HSBC, obseg tamkajšnje proizvodnje znižal enajsti mesec zapored. Dokaz o zastoju svetovnega gospodarstva pa je tudi napoved Svetovne trgovinske organizacije, ki je oceno o letošnji rasti svetovne trgovine zaradi evropskih težav s 3,7 znižala na 2,5 odstotka. To je manj kot polovica povprečja zadnjih 20 let. Foto: EPA
iPhone 5
Applu naj bi ta konec tedna uspelo prodati kar deset milijonov pametnih telefonov iPhone 5. Applove delnice, ki so se letos podražile za 70 odstotkov, so v petek pri 705 dolarjih dosegle novo rekordno vrednost. Foto: EPA

Dodaj v

Zlato še vedno zaželena naložba

Na delniških trgih zadnji teden malo sprememb
22. september 2012 ob 12:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Applove delnice so se na dan začetka prodaje iPhona 5 povzpele do 705 dolarjev, delniški trgi pa so se bolj kot s pametnim telefonom še naprej ukvarjali z dilemo, kako pametno rešitev je pred kratkim našel ECB.

The Economist piše, da gre kot že tolikokrat prej le za kratkoročno rešitev. Evropska centralna banka je na sestanku 6. septembra izpolnila visoka pričakovanja in najavila, da bo s programom OMT (Outright Monetary Transactions) neomejeno odkupovala kratkoročne obveznice ranljivih držav, vendar se bodo morale te države najprej podrediti strogim varčevalnim zahtevam. Španija se tako te dni neuradno z Brusljem že dogovarja o reformah, ki so potrebne, da bo Madrid dobil pomoč in bo potem tudi centralna banka lahko odkupovala španske obveznice.

Schäuble zaupa španskim reformam
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je sicer zatrdil, da Španija ne potrebuje druge pomoči kot tiste, ki je bila že obljubljena bančnemu sektorju, saj je z začrtanimi reformami na pravi poti, prav tako je dodatno pomoč večkrat zanikal španski premier Mariano Rajoy. Za finančne trge bi bilo, kot kaže, bolje, če bi Madrid za rešitev svojih javnih financ res zaprosil Bruselj za pomoč. S tem bi bilo odpravljene precej negotovosti, predvsem pa bi Evropska centralna banka lahko z začetkom odkupovanja španskih obveznic znižala njihovo zahtevano donosnost.

Dow Jones (ZDA)

13.579 točk
Nasdaq (ZDA)3.179
DAX30 (Frankfurt)

7.451

FTSEurofirst 3001.119
Nikkei (Tokio)9.110
10-letne am. obvezn.donos: 1,76 %
EUR/USD1,2977
USD/JPY78,15
EUR/CHF1,2111
Nafta brent111,55 USD
Zlato1.772 USD
Euribor, 6-mesečni0,457 %


Frankfurt na letošnjem vrhu
Vodilni delniški indeksi se zadnji teden niti v Evropi niti v ZDA niso bistveno premaknili. Frankfurtski DAX30 je po 0,84-odstotni petkovi rasti dosegel letošnji vrh, preostali indeksi pa so le nekaj točk oddaljeni od vrha. V New Yorku je bil teden rahlo negativen. Dow Jones, ki je ta mesec dosegel najvišjo raven po decembru 2007, je v petih dnevih izgubil 0,1 odstotka, širši S & P pa 0,4 odstotka, vendar je od začetka leta še vedno za 16 odstotkov v plusu. Kar nekaj analitikov meni, da čaka Wall Street na kratek rok vsaj manjši popravek.

Padec dobičkov v tretjem četrtletju
Med pastmi, v katere se lahko do konca leta ujame Wall Street, se poleg evropske dolžniške krize omenja morebitno upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti in padec dobičkov ameriških korporacij. Tako negativnih napovedi, kot so jih dali ameriški analitiki za dobičke tretjega letošnjega četrtletja, ni bilo že enajst let. Dobički 500 ameriških korporacij, ki so zajete v delniškem indeksu S & P 500, naj bi po napovedih v primerjavi z istim lanskim obdobjem padli za 2,2 odstotka.

Visoka rast delnic v gradbenem sektorju
Položaj ameriškega gospodarstva seveda ni dober, vsekakor pa je boljši kot v Evropi. V zadnjih mesecih so bili objavljeni precej spodbudni podatki z nepremičninskega trga, avgusta se je v primerjavi z julijem gradnja novih stanovanj in hiš v ZDA povečala za 2,3 odstotka. Nepremičninski sektor naj bi tako vendarle začel okrevati. To se odraža tudi pri rasti delnic gradbenih podjetij oz. podjetij, ki so kakor koli povezana z novogradnjami. Ta sektor je imel od 31. decembra v povprečju kar 62,3-odstotno rast delnic.

Finančne krivulje na Valu 202:

Večina napoveduje padec evra do konca letošnjega leta na raven okrog 1,24 dolarja.

Skoraj petodsoten tedenski padec nafte
Trgovci z nafto so preživeli pester teden. Videli so sedemodstotni padec, ki ga je povzročila Savdska Arabija z napovedjo, da utegne zvišati proizvodnjo in poskrbeti, da bo cena zdrsnila proti stotim dolarjem. Ob koncu tedna se je nafta pobrala, brent se je s četrtkovih 107 (najmanj po 3. avgustu) povzpel na okrog 111,50 dolarja. Tedenski padec je še vedno zajeten - 4,5-odstoten. Cena zlata je je v petek pri 1.787 dolarjih skoraj dosegla letošnji vrh (1.790). Bikovsko razpoloženje je odraz spodbujevalnih ukrepov centralnih bank po vsem svetu.

Priznanje za Krko
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP v ponedeljek dosegel najvišjo vrednost po maju, nato pa se je rast ustavila, prav tako se je znižal tudi promet. Vseeno je SBI TOP na tedenski ravni pridobil tretjino odstotka. Med blue-chipi so se najbolj, za dobra dva odstotka, podražile Petrolove delnice, z 0,77-odstotno podražitvijo pa sledi Telekom. Najprometnejše Krkine delnice so izgubile pol odstotka. Novomeško podjetje je v četrtek prejelo nagrado za delničarjem prijazno družbo, ki jo podeljujeta Evropsko združenje delničarjev (Euroshareholders) in VZMD.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
crusader
# 22.09.2012 ob 13:02
od zlata se pa res naješ v času hude krize
kolporter
# 22.09.2012 ob 13:08
potem je bolje kupovati nafto, za silo pomaga pri hudi žeji :).
coffeecup
# 22.09.2012 ob 23:16
Selitev premoženja v zlato ali neke delnice je za premožne ljudi. Kriza je fiktivno ustvarjanje strahovladja, ki ga namensko ustvarjajo ravno tisti ki imajo največ, ker so le ti tisti, ki v krizi izgubljajo prednost, ki so si jo "nagrabili". Ljudje, ki že cel čas delamo da preživimo bomo preživeli prav vse, če bomo le zdravi.

Milijoni na Cipru, tone zlata, naftne delnice, premoženje po celem svetu... ta kriza je več kot očitno kriza bogatih! Jaz se te igre žal ne grem!

Krize bi bilo takoj konec, če bi "bogatuni" bili pripravljeni del svojega premoženja vložiti v človeške vire in nova delovna mesta. Težava te krize je da noben bogatun noče nič vložit, vsi pričakujejo da bodo svet reševali drugi in vsak od njih se boji za svoje cekine. Zato pa te cekine mešajo z meglo. Kriza je nastala, takrat, ko so bogatuni presegli mejo (ko so preveč zadržali zase), ki je ohranjala neko hierarhijo. Hierarhije se rušijo in "bogatuni" med rajo in med njimi samimi nimajo več ostalih slojev, ki so jim doslej krili hrbet. Če sem pošten razdaljo med "bogatuni" in "rajo" vzdržuje samo še državni aparat, kar pa ob revoluciji ne predstavlja neke vztrajnosti, ker tudi državni aparat vse bolj postaja "raja".

Od vsega tega pisanja pa sem tudi jaz dobil nekaj zlatega... "zlato žilo". :)
crusader
# 22.09.2012 ob 13:09
ja pomaga nafta zlasti pri premostitvi upada kokakole
Whisperer
# 22.09.2012 ob 15:09
Zlati zobje? ? ? ? ?
migymax
# 22.09.2012 ob 14:40
Delnice niso aktualne, zato so si prodajalci megle izmislili nov produkt. Poleg provizije je hramba le tega tudi donosen posel.
MZ
# 25.09.2012 ob 07:34
Zlato je ravno toliko pomembno, kot pa papirnati denar, ki je bil v bistvu izumljen zaradi praktičnosti. Neposredno pa ne denar, ne zlato nimata neposredne vrednosti, ker z njima ni možno neposredno zadovoljiti osnovnih fizioloških potreb - ne moreš jih niti pojesti, niti se obleči ali se ogrevati. Prava vrednost je v hrani, pitni vodi in virih energije - brez teh kljub polni denarnici ali na kupu zlata enostavno premineš.
Jezni Smrk
# 24.09.2012 ob 14:42
Sovražim zlato.
slofbi111
# 26.09.2012 ob 09:42
Janša je kriv!
citizen
# 22.09.2012 ob 14:16
Pomaga pa, da si hrano v času hude krize kupiš od tistega, ki jo bo preprodajal.
Kazalo