Višji prispevek za obnovljive vire energije in soproizvodnjo električne in toplotne energije je prizadel predvsem večje industrijske odjemalce. Foto: BoBo
Višji prispevek za obnovljive vire energije in soproizvodnjo električne in toplotne energije je prizadel predvsem večje industrijske odjemalce. Foto: BoBo

Državni sekretar Bojan Kumer je izrazil zadovoljstvo, da so sklenili dogovor o razbremenjevanju večjih industrijskih odjemalcev. Prvi korak v tej smeri bo znižanje prispevka za 40 in 50 odstotkov, ki se je zvišal s 1. februarjem. Prizadel je predvsem tiste odjemalce, ki so priključeni na srednjenapetostni in visokonapetostni nivo. Večinoma gre za težko industrijo.

"Resno preučujemo tudi možnosti, kako je z uradnimi postopki ta rok mogoče še skrajšati in nižji prispevek zagotoviti že s 1. avgustom," je poudaril Kumer.

Prihranek do 8 milijonov evrov
Prispevek plačujejo vsi porabniki električne energije, napovedano znižanje pa bo v štirih mesecih do konca leta pomenilo prihranek za industrijo v višini približno 8 milijonov evrov. Kot je poudaril Kumer, so želeli rešitev, ki je hitra, učinkovita in v razpoložljivih mejah, ki ne bi pomenile dodatne obremenitve drugih porabniških skupin.

Delovna skupina se bo ponovno srečala septembra, nato pa naj bi na rednih srečanjih reševali problematiko s področja električne energije in oskrbe s plinom. "Pomembno je, da delamo v dobro gospodarstva," je dodal Kumer.

"Gre za prvi korak oz. konkurenčni popravek. Z njim se znižuje enormni dvig tega prispevka iz začetka leta," pa je menil svetovalec generalnega direktorja GZS Goran Novković in izrazil upanje, da bodo s takšnimi ukrepi izboljšali konkurenčnost poslovnega okolja. "Ta primer je izraz tega, da se da razbremeniti industrija," je še ocenil Novković.