Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 13 glasov Ocenite to novico!
Protesti
Po Evropi demonstrirajo že leta. Zadnje dni pa tudi v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Polona Fijavž
Polona Fijavž, Globus Foto: TV Slovenija

Dodaj v

Demonstracije, protesti, zahteve, pobude

Pred Globusom
4. december 2012 ob 21:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po Grčiji, Španiji, Portugalski in tudi Italiji so množični protesti vse bolj pogosti tudi v Sloveniji.

A izkušnje iz Španije in Grčije kažejo, da kljub vse bolj množičnim, pogostejšim in mestoma nasilnim izražanjem zahtev protesti niso pripeljali do želenih in zahtevanih rezultatov.

Prvi so bili Grki
V četrtek bodo minila že 4 leta odkar so Grki prvič protestirali proti domačim in tujim političnim elitam. Te pa so se bolj kot na vzroke protestov osredotočale na posledice. Obsodile so nasilje in preslišale zahteve. "Njihov cilj ni nič drugega kot nasilje" je proteste komentiral takratni grški premier Kostas Karamanlis. "Takratna konservativna vlada je preslišala krik ulice. Ljudje so sporočali, da so siti brutalnosti policije, pa tudi skorumpiranosti političnih elit in nereševanja težav mladih, ki so že čutili brezizhodnost zaradi naraščanja brezposelnosti. Ignoranca politične elite se je nadaljevala tako kot že nekaj desetletij poprej. Klientelistično plenjenje strankarskih prisklednikov iz konservativne Nove demokracije in socialističnega Pasoka, ki se na oblasti izmenjujteta od padca diktature leta 1974, se je nadaljevalo s polno paro," takratne razmere vidi Dejan Štamfelj, novinar, ki razpad grške družbe spremlja vse od leta 2008. Grčija je doživela trikratne predčasne volitve, oblast so zmeraj prevzele preizkušene politične opcije, gnev ljudstva se nadaljuje, naročila evropske trojke se vrstijo, v Grčiji vlada kaos, vse več ljudi životari, javni dolg pa se je v tem času s 120% povečal na 190% BDP-ja.

Oddaja Globus prinaša svet v vaš dom. Izbrane dogodke in pojave voditelja Polona Fijavž in Igor Jurič s pomočjo dopisnikov in sogovornikov analizirata vsak torek ob 23. uri na "prvem". Ogledate si jih lahko v živo ali pa v našem arhivu. Vljudno vabljeni.

Zaspani Španci
"Da je španska družba spala vrsto let in dvema političnima opcijama pustila, da se na oblasti menjujeta, javnost pa so ves čas pretresale korupcijske afere v politiki in gospodarstvu" pa vzroke za tako mnoižičen upor v Španiji opisuje Adijan Bakič, ki protestom sledi že od njihovih začetkov. Tamkajšnjo gibanje 15-M je politiko poneslo na ulice, Španci drug od drugega zahtevajo aktivno državljanstvo. Množični protesti so posredno izsilili predčanse volitve, a je na oblats prišla le druga politična opcija - konservativna vlada Mariana Rajoyja. Španci so v svojih opozorilih aktivnejši od Grkov. Ustanavljajo okrogle mize, odbore, razprave o težavah v družbi, opozarjajo, kako pomembno je aktivno državljanstvo. A razmere se kljub vsemu slabšajo. Brezposelnost je v zadnjem letu narasla za dodatnih 11 odstotkov.

Upor kot Gibanje
Kot v pogovoru z beograjsko dopisnico Marto Razboršek razlaga ustanovni vodja srbskega Otpora, ki jim je z mirnimi protesti uspelo zrušiti režim Slobodana Miloševića, je nujno, da se ustanovi gibanje, kajti le to lahko pritisk na oblast vrši dalj časa. Gibanje namreč omogoči preciznejša in jasno izražene zahteve in cilje. Gibanje Otpor je sicer navdih za svoje dejavnosti dobilo prav v Sloveniji - pri Neue Slowenische Kunst.

Kako dolgo še?
Kriza družbe je kriza mišljenja in odsotnost delovanja. Kot je nedavno dejal Dr. Peter Klepec, ZRC SAZU: "Ko obstoječi načini mišljenja ne zadoščajo več, nastopi filozofija" in kot je na ist okrogli mizi o Krizi mišljenja opozoril dr. Edvard Kovač: "Odstotnost mišljenja je prispevala k največji tragediji 20. stoletja." Filozofi ob tem poudarjajo, da o krizi, ki se lomi na plečih vseh nas, ne morejo govoriti samo ekonomisti. Potrebna je tudi filozofska misel. V tokratnem Globusu o družbi kot taki, etiki in morali, kraji protestov in iskanjem alternativ s profesorico filozofije na Filozofski fakulteti, profesorico Dr. Cvetko Hedžet Tóth.

Polona Fijavž, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Leni1
# 09.12.2012 ob 17:08
Zadnji Utrip se končuje z "modrovanjem", kako potrebni so "veliki" ljudje. Nisem mogla verjeti lastnim ušesom, takoj zatem "pametovanjem je sledilo prižiganje novoletnih lučk v Ljubljani in čestitka, menim, da kar največjega lopova t. i. levice, očeta dveh razvajenih in zadolženih sinov, protežiranca priviligirancev, romarjev na Magistrat.
Leni1
# 09.12.2012 ob 16:38
Mislim, da je pravi nasvet, da je treba vzeti tistim, ki “jamrajo”, kajti ljudje, ki so res v stiski, tega na počnejo.

Trenutno najglasneje vpijejo tisti, ki jih je pohlep zapeljal v nepotrebne stroške zaradi postavljanja pred sodelavci, sosedi, znanci z veliko hišo, dragim potovanjem, prestižnimi znamkami itd.

Koliko teh protestnikov je sploh pripravljenih na resno in odgovorno delo? Le o pravicah govorijo, dolžnosti in odgovorno delo jih ne zanimajo.

Med njimi opazimo predvsem zaresovce in eldeesovce, ki so zapravili zaupanje volilcev, zdaj se pa vračajo skozi okna v vrste zmanipuliranih protestnikov.

Štrukelj in Semolič bi se morala s politično podporo Slovencev dokazati na volitvah!
molekinho
# 05.12.2012 ob 16:14
pa še pralni stroj imenovan odmevi je na sporedu prej. verjamem, da je eno za drugim (količina informacij) za povprečnega slovenca prevelik zalogaj. potem pa raje izberejo odmeve, ker oni edini govorijo neizpodbitno resnico (zakaj bi bili sicer ena od glavnih informativnih oddaj???). kajneda?
molekinho
# 05.12.2012 ob 16:07
polona dobro delo opravljaš. sploh, če pogledam druge oddaje s takšno vsebino. jaz bi dal vašo oddajo v prime time. ampak razumem, da si uredniki "ne smejo" privoščiti take oddaje v času, ko so ubogljive ovčice še budne in pri polni zavesti. bi lahko kaj preveč zvedele.
Hephaestus
# 04.12.2012 ob 22:06
Žal želijo PS in udbo-mafijska oligarhija ukrasti demonstracije za nadaljevanje plenjenja Slovenije in slovenskega naroda.
Uprimo se jim, poklažimo jim, da so gotovi!!!

Smrt udbo-mafiji - svoboda narodu!
Polona Fijavž
link
Ko želi Nemčija omejiti priseljevanje, Slovenija postavi ograjo
13. november 2015 ob 11:37 V Uradu kanclerke so prejšnji teden hvalili odlično sodelovanje s Slovenijo pri ravnanju z begunci. Da se Merklova in Cerar redno slišita in usklajujeta, so povedali. To je bilo v ponedeljek.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
3
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo