Kasparov je vedno bolj dejaven član opozicije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.
Kasparov je vedno bolj dejaven član opozicije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. "Režimu so šteti dnevi, ker je njegov pozitivni zgodovinski pomen izživet in ker ljudem ne daje več upanja," je pojasnil. Po njegovih ocenah bo sicer Putin storil vse, da se obdrži na oblasti. "Pritisnil bo čisto vsak gumb, ki ga bo imel na voljo. Vprašanje pa je, ali bo imel za seboj dovolj ljudi, ki bodo izvrševali njegove ukaze." Foto: BoBo
Gari Kasparov
Kasparov je v nedeljo podelil medalje najboljšim mladim šahistom. Foto: BoBo

Rusi doživljajo pranje možganov 24 ur na dan, 7 dni v tednu, a to bo trajalo največ dve leti. Poglavitno vprašanje pa ni kdo, ampak kaj bo zamenjalo Putina.

Gari Kasparov
Ksenija Horvat Petrovčič in Gari Kasparov
Obisk je Kasparov zaključil s pogovorom v okviru projekta Dvanajst, ki ga je vodila Ksenija Horvat Petrovčič. Foto: BoBo

Diktatorji morda delujejo, kot da so nepremagljivi, a tudi njihova usoda sledi zgodovinski logiki.

O usodi diktatorjev.
Gari Kasparov
Danes Kasparova gosti mariborski župan Franc Kangler. Foto: Twitter Polona Fijavž
Gari Kasparov
Je velik promotor šaha. Foto: BoBo
Kasparov v Mariboru tudi ostro proti Putinu

"Politične spremembe v Rusiji so pred vrati. Putin ne bo ostal na položaju naslednjih šest let," je dejal v Mariboru, kjer je z županom Francem Kanglerjem podpisal pismo o nameri za ustanovitev šahovske akademije.

Akademija Garija Kasparova bo delovala na daljavo, 14 dni na leto pa bodo študenti in Kasparov "v živo" delovali na Štajerskem. Takšno akademijo ima Kasparov že v ZDA in Južnoafriški republiki, v Sloveniji pa naj bi uradno zaživela januarja prihodnje leto.

"Šah danes je le senca tega, kar je pomenil pred 20 leti. Tudi igralci oz. svetovni prvaki se starajo, čeprav se svet pomlaja. Svetovni prvak zdaj je star skoraj toliko kot jaz danes, poleg tega pa ljudje danes sploh ne vedo več, kdo je svetovni prvak. Šah bi moral imeti posebno mesto v svetu, pa ga nima več. Potrebuje pokrovitelje, za te pa je potrebna zgodba. Zdaj je priložnost, da potegnemo prave poteze in pomagamo šahu. Šahovske poteze so danes veliko bolj znane kot nekoč, danes dvanajstletni šahisti poznajo več potez, kot jih je Bobby Fischer. A gre za količino znanja, ki ogroža ustvarjalnost, te pa tudi trenutne smernice ne spodbujajo. Ljudje upajo, da bodo dosegli veliko z zbiranjem podatkov; teh imajo ogromno, ustvarjalnosti pa manjka. Že kot otrok sem imel en cilj, in to je bil, da postanem svetovni prvak. Ničemur nisem pustil, da bi ogrozilo ta cilj, včlanil sem se v komunistično partijo. Bil sem le šahist, politično sem se začel udejstvovati leta 1984 in 1985, ko sta moja vztrajnost in motnja ogrozili režimskega človeka, Karpova. Akademija v Sloveniji je odlična stvar. Povsod po svetu, kjer uvajajo šah v šole, so pozitivni rezultati. V Armeniji je celo obvezen predmet v šoli. Otroci, ki so uspešni v šahu, imajo več samozavesti v življenju, kar je posebej pomembno za manj privilegirane. Ključ do uspeha je v analizi igre, iskanju in priznanju napak, in tako je tudi v vsakdanjem življenju," je v popoldanskem pogovoru, ki ga je vodila Ksenja Horvat Petrovčič, povedal šahovski velikan.

Kasparov sicer ni želel dati univerzalnih nasvetov o tem, kako ravnati v življenju. Vsak jih mora najti sam, pravi, vsak jih skriva v sebi, le najti jih mora in ugotoviti, kdo je, kaj so njegove prednosti in kaj slabosti ter graditi na tem. Prihodnosti se veseli, tehnološkega napredka pa ne smemo ustavljati ali se ga bati, tudi če ima negativne vplive, kot je v šahu, ampak ga je treba spodbujati. "Če se oziramo nazaj, se nam bo začelo vrteti," je po poročanju novinarke TV Slovenija Polone Fijavž še dodal Kasparov.

Kaj bo nasledilo Putina?
Sicer pa je Kasparov, kot eden najbolj vidnih obrazov ruske opozicije, veliko govoril o stanju v svoji državi. "Hitrost sprememb v Rusiji se bo pospeševala, režim pa ni dovolj odporen, da bi preprečil spremembe v prihodnjih dveh ali treh letih," je povedal Kasparov kot eden izmed vodij opozicije proti režimu predsednika Vladimirja Putina, ki je v zadnjem letu dni priredila vrsto množičnih protestov v ruskih mestih.

Kot je dejal, v državi narašča nezadovoljstvo tako zaradi političnih kot gospodarskih in socialnih razmer. Vedno bolj naj bi se ljudje zavedali, da ni ključno vprašanje, kdo bo nasledil Putina, ampak kaj bo nasledilo Putina. "Nujno je spremeniti algoritem političnega mišljenja v Rusiji. Ne da pričakujejo novega junaka, carja, diktatorja, ki bo rešil državo, ampak da se povečuje vera v močne institucije. Vedno več ljudi v Rusiji verjame, da močno predsedstvo ni v pomoč, ampak v breme državi."

Prepričan je, da bodo prihodnji meseci ključni za ocenitev dinamike procesa sprememb. "Lahko se upočasni ali pospeši. A po mojem mnenju bosta prihodnji dve leti zelo pomembno obdobje v sodobni ruski politiki, saj bo država priča spremembi, ki jo lahko povede v različne smeri. Upam, da bo država preživela in se znova rodila kot demokratična republika," je še povedal.

Po Kasparovih ocenah je ruska opozicija na dobri poti, čeprav to v tujini morda ni tako zelo vidno. "Najbolje, kar lahko naredimo, je, da ostanemo zvesti svoji zavezi po nenasilnem uporu. Ker vsakršno nasilje v Rusiji se lahko sprevrže v nov krvavi krog kaosa," je prepričan. "Diktatorji morda delujejo, kot da so nepremagljivi, a tudi njihova usoda sledi zgodovinski logiki," je nadaljeval in spomnil na prvotno nepremagljivost in sledečo strmoglavljenje egiptovskega in libijskega voditelja Hosnija Mubaraka in Moamerja Gadafija.

Kako sta povezana šah in politika?
Kasparov je v Maribor prišel kot gost Evropske prestolnice kulture (EPK). V nedeljo se je udeležil zaključne slovesnosti svetovnega mladinskega prvenstva v šahu, dopoldne pa je z mariborskim županom podpisal pismo o nameri za ustanovitev šahovske akademije v Mariboru. Ta bo po mnenju Kasparova pomembno vplivala na razvoj šaha v Evropi.

Edini nasvet, ki ga je lahko iz šaha dal politiki pri soočanju s trenutno krizo, pa je bil naslednji: "V šahu je prvi korak k uspehu objektivna ocena položaja. Rešitve ni mogoče najti, če svetovni politični in gospodarski voditelji kakor tudi splošna javnost ne bodo pripravljeni pogledati v grobo realnost in globino problemov ter dojeti, da se tako veliki problemi ne morejo rešiti z enostavnimi enodnevnimi ukrepi."

Šahovska legenda
Gari Kasparov, rojen leta 1963 v Bakuju, je bil med letoma 1985 in 1993 večkratni svetovni prvak v šahu. Njegov prvi dvoboj proti Anatoliju Karpovu je bil najdaljši v šahovski zgodovini, saj je trajal od septembra 1984 do februarja 1985. Po 48 partijah je bil dvoboj prekinjen, šest mesecev pozneje pa je Kasparov zmagal in tako z 22 leti postal najmlajši šahovski svetovni prvak. Od dvoboja s Karpovom naprej so bili znani tudi njegovi nesporazumi z Mednarodno šahovsko zvezo (Fide).

Leta 2005 je končal profesionalno igranje šaha ter se posvetil politiki in pisanju šahovske literature. Zadnja leta je zelo dejaven v vrstah opozicije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Leta 2008 je nameraval kandidirati na predsedniških volitvah, a je pozneje svojo kandidaturo zaradi razhajanj znotraj opozicije umaknil.

Podprl skupino Pussy Riot
V zadnjem času se proti režimu bori predvsem z množičnimi protesti, ki jih v sodelovanju z drugimi opozicijskimi voditelji prireja v ruskih mestih. Zaradi sodelovanja na protestih ob razglasitvi sodbe pankericam Pussy Riot se je avgusta znova znašel za rešetkami, a ga je sodišče v Moskvi pozneje oprostilo vseh obtožb. Nedavno je bil izvoljen med člane t. i. koordinacijskega sveta, skupnega organa opozicije, ki naj bi usmerjal precej nepovezano protivladno gibanje v Rusiji.

Med obiskom v Sloveniji naj bi Kasparov pokazal tudi svojo človekoljubno plat, saj naj bi organiziral dobrodelno licitacijo in izkupiček namenil prizadetim v nedavnih poplavah na Koroškem in Štajerskem.

Rusi doživljajo pranje možganov 24 ur na dan, 7 dni v tednu, a to bo trajalo največ dve leti. Poglavitno vprašanje pa ni kdo, ampak kaj bo zamenjalo Putina.

Gari Kasparov

Diktatorji morda delujejo, kot da so nepremagljivi, a tudi njihova usoda sledi zgodovinski logiki.

O usodi diktatorjev.
Kasparov v Mariboru tudi ostro proti Putinu