Kolumne
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik, novinar Večera, kolumnist Studia City, predsednik Društva novinarjev Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Dobrodošli v EU-ju, bratje in sestre

Kolumna Matije Stepišnika
20. april 2015 ob 21:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nikoli več! Zlagane politično-diplomatske solze se še niso posušile od septembra 2014, ko je pri Malti utonilo 500 beguncev.

A smo konec tedna ob še eni tragediji, ko je na poti v Evropo v Sredozemlju umrlo 700 ljudi, spet poslušali doneče prazne besede, kot je bilo tokratno sporočilo Bruslja: "Situacija je skrajna, zato morajo biti naša dejanja pogumna." Hipokrizija podčrtuje veliko (so)krivdo EU-ja in njeno nemo opazovanje, kako postaja nekoč cvetoče trgovsko morje sinonim humanitarne katastrofe in grobnica za ljudi iz tretjega sveta. Vojne in diktatura revščine jih katapultirajo proti EU-ju, v roke gospodarjev trgovine z ljudmi, te novodobne industrije smrti. To so moški in ženske, kot smo mi, bratje, ki iščejo boljše življenje, je v nedeljo preprosto povzel papež Frančišek.

Ampak za Bruselj so to številke. "No name" množica brez prihodnosti, ki se je ne splača reševati. Evropske elite so močnejšo operacijo reševanj na morju, imenovano Mare Nostrum, sklestile pod zastavo varčevanja. Odsotnost begunske in azilne politike kaže, kako se je povojna Evropa - kot projekt miru in človekovih pravic - preobrazila med krizo.

Solidarnost je mrtva, ostali so interesi severa in zahoda, kajti na jug, v periferijo, so se že prebile zakonitosti tretjega sveta. Poglejte Grčijo … Multikulturnost je floskula za turistične reklamne kataloge, kjer oglašujejo folkloro, kulturo in hrano. V resnici pa je ta koncept evropski politični "mainstream" prodal za hitre dnevnopolitične profite, ko je prisedel na vlak nacionalistično-ksenofobnih politik, ki vse bolj prosperirajo prek Marine Le Pen, Gerta Wildersa, Zlate zore, Pravih Fincev ...

Zgolj ponovna okrepitev reševalnih akcij v Sredozemlju bo le benigno izpiranje vesti evropske politike. Za kar koli več bi bilo treba na globalni ravni odpravljati razloge, zaradi katerih ljudje bežijo iz svojih držav, in radikalno spremeniti politike. Njihovo ogledalo je ne nazadnje tudi dejstvo, da begunci, ki se jim uspe prebiti prek morja v "obljubljeno deželo", (p)ostanejo kvečjemu rezervni delavci za nižje plačane službe ali pa pogosteje le ujetniki v centrih za tujce, teh sodobnih taboriščih za razčlovečenje. Na njihovih rešetkah piše "Dobrodošli v EU-ju".

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
foteljas
# 20.04.2015 ob 21:24
Saj sem rekel...če bi se iz podobnih razlogov potopila ena ladja s turisti, po možnosti z ameriškimi, bi po množičnih komemoracijah in svetovnih dnevih žalovanja avtomatsko sledilo vojaško ukrepanje, krivci bi odgovarjali, in kar je najvažneje, zadeva se niti slučajno ne bi ponovila !!!
Barry Soetoro
# 21.04.2015 ob 13:37
Vsi bežijo.
Pri nas ni nič bolje, pa smo v EU že nekaj let, samo čim prej ven, kdor ima za to možnosti. Med osamosvojitvijo, so jih žokali pa noter, čim več takih, ki so se žrtvovali za nacionalni interes, in proti tistim, ki ga še danes ne razumejo. Za vrednote gre, v Evropi se ne moreš več obnašati kot govedo.
Odvisno verjetno, kaj komu pomeni narod in država, očitno je pasoš ponekod manj vreden kot gumenjak. Te države niso vredne nič zato bežijo, pred svojo oligarhiijo na oblasti, njihovo vojsko, policijo in sodišči, pred njihovimi ovaduhi in sodelavci, pred svojo družino in prijatelji. Saj ne bežijo vsi, za tiste, ki bodo ostali, bo zdaj tam druga švica.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo