Igor Vidmar
Igor Vidmar
Kdo in kako bo sestavil vlado? Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Prav in pošteno, gospod predsednik?

Kolumna Studia City
18. junij 2018 ob 22:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Spoštovani! Za predsednika republike je prav in pošteno, da dobi mandat relativni zmagovalec volitev. Lepo in prav, a le če že imel podporo vsaj 46 poslancev, pa je nima.

Gre torej za favoriziranje in taka vlada lahko nastane le, če se prvaki večine strank izneverijo vsaj eni pomembni predvolilni zavezi svojim volivcem. Prav in pošteno, gospod predsednik?

Kaj pa famozno izključevanje, katerega nedolžna žrtev naj bi bil Pahorjev mandatar? No, vsaj pritožbe republikansko-cerkvenega zbora razumnikov, njegovih podpornikov, so sprenevedave krokodilje solze, kot da smo izgubili spomin. Kajti z izključevanjem izključevalcev je tako kot z nestrpnostjo do nestrpnežev.

Drug del medijev in komentatorjev bije plat zvona pred možnim prihodom avtoritarnega orbanizma na oblast. Najbrž upravičeno, a pri tem ne gre pozabiti še enega velikega slona v trgovini s porcelanom demokracije: to je množica neudeležencev volitev. Če ni bilo le vreme, so očitno presodili, da je vseeno, ker so vsi enaki.

To seveda ne drži, razlike so, in pomembne. Res pa je tudi, da se programi desnice in posebej minulo delo leve sredine deloma ujemajo. Gospod Cerar je štiri leta v marsičem nadaljeval neoliberalno politiko prejšnjih vlad, tudi Janševe, naprednih sprememb je bilo malo. Spogledovanje gospoda Židana z NSi-jem pred volitvami in po njih pa tudi ni skrivnost.

Naš trump-orbanovski tandem na vrhu iskanja nove vlade se torej – poleg politične trgovine in klientelizma – najbrž zanaša tudi na sorodnosti s sredino, doslej podložno evropski oziroma politiki Evropske ljudske stranke, katere članica je poleg SDS-a tudi gospa Merklova. Spričo tako hudih siren se bo alternativa z novim obrazom težko privezala na kak drug jambor.

Lahko noč in srečno.

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako
Komentarji
parabola
# 19.06.2018 ob 10:56
mene pa samo zanima, kdo tu koga izključuje?
mentalist
# 19.06.2018 ob 12:40
Vidmar, nehaj no! A Šarec pa ima v žepu 46 poslancev??? Kolikor vidimo, se še kar naprej "pogovarjajo" in spuščajo medijsko meglo, kako so si enotni. V čem že? Aha, samo v tem, da z Janšo pa ne gredo v vlado. S kom pa potem? Če so tako enitni kot namiguješ, bi vlado lahko neformalno že sestavili ter Pahorju poslali neko predkoalicijsko pogodbo, ki bi ga prepričala, da Šarcu da prednost pred Janšo. A temu ni tako, zato gledamo zgolj medijski cirkus iz vsega skuoaj pa ni še nič. Še za predsednika parlamenta si niso soglasni.
Kaj se še nisi upokojil??? Takšnih levičarskih trubačev imamo polno Ljubljanom in širše. Raje se vrni v NG, od kder si prišel.
IndyBob
# 19.06.2018 ob 12:24
Avtoritarni orbanizem nam vlada ze 75 let, le tu in tam je bil malo prekinjen. Le kdo je imel skoraj ves cas oblast v svojih rokah? Kdo obvladuje vecino medijev? Kdo obvladuje vecino drzavnega gospodarstva?
kotzi
# 19.06.2018 ob 11:12
no...se pa tudi strinjam da šarac ni ok za sefa...z 13 sedeži nimas moci...
velenjcan
# 22.06.2018 ob 09:19
Vsaj dve stvari sta omembe vredni (ob tem, da SDS ni moja politična preferenca): to, da je daleč največja stranka stranka abstinentov, ki jo tkim. levica pretežno pušča vnemar (njen 'trud' je bil omejen na kolportiranje mnenja, da bi rada sedela v parlamentu in pri drugih vzvodih oblasti), in to, da je SDS praktično edina stranka, ki je naredila domače naloge, pa zaradi politične dediščine JJ ostaja ekskomunicirana - tega tudi Janšin državniški govor po volitvah ni mogel spremeniti.

Zato smo zdaj v situaciji, da zna premier postati nekdo brez vsakih političnih izkušenj, ki je za povrh zelo dojemljiv za nasvete iz ozadja.
danes
# 21.06.2018 ob 14:50
Spet en navijač.
vnk
# 19.06.2018 ob 06:07
Kaj pa famozno izključevanje

A dajte no, ta kolumna pa ne favorizira?
HakmeD
# 11.07.2018 ob 12:43
Vidmar, mau si zabredu. Včasih si se mi zdu bol realn. Kje je tvoja objektivnost?
pietetnik
# 22.06.2018 ob 11:42
Pred leti je Jankovič dobil veliko sedežev v parlamentu in ni mogel sestaviti vlade, ker ni sposoben za demokracijo.
Gospod Vidmar, ali nima Janez Janša, zmagovalec volitev pravico, da dokaže svojo sposobnost?

Levi se ne morejo zmenit niti za to, kdo od njih bo predsednik parlamenta!!!!!
mentalist
# 28.06.2018 ob 07:43
Pa dobro Vidmar! Koga brigajo tvoja "modrovanja"? Za naš denar (rtv prispevek) zlivaš svoje nepotešenen frustracije in glumiš pametrnjakoviča. Politika se bo sam zmenila kako in kaj bo storila. O politikih in politiki lahko izvemo več v Bangadešu, ali pa kakšnem drugem lokalu. Sicer pa imamo tudi sami dovolj možganskega presežka, da ne potrebujemo enega Vidmarja, da nam bo solil pamet. SPOKAJ SE ŽE!
igorto
# 22.06.2018 ob 12:02
Ob gledanju sem mislil na sem na nogometni tekmi.
Od RTV SLO bi pričakoval bolj resne komentarje in spoštljiv odnos do državnih institucij !
A jih ne plačujemo za to ?
Shinemo
# 20.06.2018 ob 16:35
Smetišče zgodovine.
Spoštovanje, ki sem ga do vas imel ob poslušanju Lepo je ... Punk Kompilacije je izginilo za vedno.
AlBundy
# 19.06.2018 ob 11:15
Ustava jasno opredeljuje, da predsednik države opravi pogovore s predsedniki vseh parlamentarnih strank pred podelitvijo mandata za sestavo vlade in ne po tem, ko je vse skupaj popolnoma nepotrebno in le izguba časa. A kaj ustava, predsednik je očitno nad njo in to ne prvič. No doubt about it ...
marpiko
# 19.06.2018 ob 12:33
Intelektualci
dr. Metka Mencin Čeplak, dr. Božo Repe, dr. Vlado Miheljak, dr. Peter Klepec, dr. Marko Milosavljević, dr. Milica Antič Gaber, dr. Marta Verginella, dr. Rajko Muršič, dr. Zdenko Kodelja, dr. Darko Štrajn, dr. Boris Vezjak, dr. Tanja Rener, dr. Rudi Rizman, dr. Svetlana Slapšak, dr. Igor Ž. Žagar, dr. Niko Toš, dr. Urša Opara Krašovec, mag. Sabina Autor, dr. Miha Fošnarič, dr. Barbara Rajgelj, dr. Marjan Šimenc, dr. Jože Pirjevec, dr. Darja Zaviršek, dr. Renata Šribar, dr. Karmen Klavžar, dr. Božidar Flajšman, dr. Valerija Vendramin, dr. Gorazd Kovačič
slokonjušari
# 18.06.2018 ob 23:27
Kot vedno Igor zadane žebljico na glavico. Tako da meni ni treba po kladivo v kevdr.
mihael1
# 18.06.2018 ob 23:58
Lepo povedano, matematika je jasna. Jansa je samo relativni zmagovalec in to predvsem zato , ker se je leva stran razdelila na toliko strank.

Morda pa nas predsednik zeli le spokojno politicno zivljenje do penzije. Zato pa rabi kolaboracijo z JJ.
Kazalo