Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 13 glasov Ocenite to novico!
Ivo Milovanovič
Novinar Ivo Milovanovič že 43 let dela na RTV Sloveniji. Tokrat se je lotil nešportne teme. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Preprosto odveč!

Kolumna Iva Milovanoviča
10. maj 2016 ob 15:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ne, tokrat ne bo nič o športu, čeprav bi si po vsem tem, kar se je dogajalo v zadnjem času, zaslužil prostor v tem razmišljanju.

Tokrat si jemljem pravico (po 39 letih rednega in štirih leta honorarnega dela), da po tej poti povem, kaj si mislim o Programskem svetu RTV in še o kakšni zadevi na RTV Slovenija.

Brez pomislekov in brez natančnega pregleda aktov, ki se seveda vedno dajo, če je le volja, tudi spremeniti, predlagam, da takšen Programski svet RTV ukinemo. Zakaj? Preprosto zato, ker svoje naloge ne opravlja tako, kot bi moral. Pa ne samo v tej zadnji sestavi. V praksi čutim, da je iz leta v leto Programski svet igrača, ki je očitno zelo priljubljena, ne vem, morda tudi celo donosna, vsekakor pa bolj škodljiva kot koristna. Kar pogostokrat sem prebral sklepe Programskega sveta, in če tudi jih ne bi bilo, bi RTV Slovenija delovala. Morda bolje, morda slabše. Tega ne bomo nikdar vedeli.

Verjamem, da so člani dosedanjih svetov celo velemojstri svojih poklicev, hkrati pa lahko trdim, da razen svetlih izjem nimajo pojma o številnih oblikah televizijskega ustvarjanja. Naše delo, ki na koncu ni samo novinarsko, ocenjujejo največkrat skozi očala z močno dioptrijo politične pripadnosti ali pa celo posredne ali neposredne koristi. Strankarske ali osebne ali kakšne druge.

Priznam, da zadnje čase nisem več tako aktivno vpet v prizadevanja Aktiva novinarjev, našega sindikata ali pa Društva novinarjev Slovenije, vendar to ne pomeni, da ga ne spremljam in da nimam svojega mnenja. Nismo brezmadežni in brez napak , toda nismo pa taki »bumbarji« , da bi dopustili, da bi naše delo ocenjeval nekdo, za katerega vnaprej vemo, da ga bo ocenil negativno. Kajti drugače si ne znam razložiti neizmerne želje po ocenjevanju! Strinjam se, da člani programskega sveta opozarjajo na pomanjkljivosti, napake, in to predvsem odgovorne urednike, ki so tudi odgovorni pred zakoni. Ti pa potem urednike in novinarje. Moram tudi kritično zapisati, da v zadnjem času nismo imeli odgovornih urednikov (sedanji se šele dokazujejo), ki bi zmogli in predvsem znali nositi vse težja bremena programov.

Priznam, da smo za nastale tako programske in poslovne zagate veliko sami krivi. Bolje rečeno, nekdanji direktorji in uredniki. Marsikaj bi lahko bilo drugače, če bi ti bili kakovostnejši, ali drugače, če bi znali RTV-hišo oziroma njene posamezne dele, voditi drugače, seveda bolje. Še najbolj, vsaj zame, je skrb vzbujajoče kadrovanje, ki ne obeta prav svetle prihodnosti. Seveda so in bodo posledice programske in poslovne. Imenovanje generalnega direktorja je le vrh ledene gore, pod vrhom pa je še zanimivejše.

Lahko bi podrobneje opisal, kaj vse se je v bližnji preteklosti dogajalo in zgodilo v Športnem programu TV Slovenija, vendar bom tokrat izjemoma še zadržan, saj naš program kar sam od sebe ponuja celo vrsto odgovorov.

Povzetek: Zavzemam se za ukinitev PS-js, kjer sedijo ljudje iz politike in političnih strank; tega hiša ne potrebuje, zavzemam se za ponovno uvedbo programskih sosvetov, sestavljenih iz uglednih posameznikov, ki poznajo tematiko oziroma določen program. Ne bi jih smelo biti preveč. Trdno verjamem, da bi lahko z njihovo pomočjo prišli do kakovostnejših predlogov vsebin in ne nazadnje bi bili člani sosveta kvalificirani tudi za kakovostne ocene posameznega odgovornega uredništva. Na vseh sestankih sosvetov bi morali biti prisotni člani uredništev, redno zaposleni in pogodbeniki. Predsedniki sosvetov bi bili člani Programskega sveta RTV in iz njihovih vrst bi izbrali tudi predsednika.

Po vsem se je logično vprašati, kakšna pa naj bi bila vloga Nadzornega sveta RTV? Odgovor je preprost: sestava mora biti taka, da bo znala nadzorovati tako delo programov kot poslovodstva. Nikakor pa ne bi smeli imeti nobenih programskih pravic ali pooblastil. Tu pa so lahko predstavniki kogar koli, države, strank, civilne družbe …

In še nekaj. Vsi zaposleni bi morali po hitrem postopku zapustiti dosedanje oblike sindikalne organiziranosti, ustanoviti enoten RTV-sindikat in se čim prej znebiti statusa »državnega« javnega delavca.

Prej, ko bomo posegli po spremembah, manj bo težav, protestov in neumnosti, ki niso v ponos hiše, v kateri pa je le večina poštenih in kakovostnih delavcev.

Ivo Milovanovič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
vnk
# 10.05.2016 ob 17:19
Jaz ne razumem zakaj je v programskem svetu ena iz Mirovnega Inštituta ali pa en Domen Savič, ki je očitno že užaljen, ker mu je nekdo brcnil v stolček.
orgle
# 12.05.2016 ob 23:03
In tole piše nekdo, ki je pred mnogimi leti na televiziji prenašal rokometno tekmo tako navijaško, da je za ubranjen strel na gol rekel, da je zgrešen met. Treba je bilo urgirati, da je končno začel govoriti tako, kakor je treba.
ata
# 11.05.2016 ob 15:43
Kdorkoli je prisiljen plačevati RTV naročnino, ima vso pravico razpravljati tudi o (ne)kakovosti in (ne)objektivnosti novinarskega dela. Ste mar svete krave, kasta nedotakljivih?
Yanez
# 10.05.2016 ob 21:51
Dokler bo nacionalka le servis nomenklature kontinuitete bo tako, kot je sedaj s trendom navzdol. In dokler bo obvezno plačevanje za nekaj, kar se ne gleda, bo kakovost šla tudi samo še navzdol. Veliko odgovornost pri vsem tem pa nosijo predvsem tisti, ki so ves čas zraven (40+). Ne pa da s prstom kažejo na neke druge...
Aeda
# 10.05.2016 ob 16:31
@Anar Hija, kaj vas pa ni nič sram pisati takšne napadalne in predvsem popolnoma neutemeljene komentarje pod članek, kjer ni najti NITI ENE BESEDE o tem, kar ste napisali kot komentar?
karambo
# 14.05.2016 ob 20:35
Na misel mi je prišla ravno ruska vojaška parada lani, kjer je avtor nekega članka seveda proameriško napisal, da Rusija kaže mišice, ko pa ZDA pošilja svojo vojsko okoli sveta, je pa to očitno samo preventiva?

Tako je to. Ko beremo v medijih o skrajnih polih politike, gre ponavadi takole:
** imamo stranke, ki so levo od levih
** imamo stranke, ki so na skrajni desnici

Ne razumem dobro, komu služijo takšne prozorne manipulacije. Kje je težava, da novinarji nočejo/ne želijo/ne smejo pisati o skrajni levici na enak način kot pišejo o skrajni desnici. Večinoma se verjetno strinjamo, da sta oba pola ekstremna in nezaželena.
Jocipros
# 13.05.2016 ob 17:41
Milovanović - to je tisti ki v komentarjih pravi: pravi ćlovek na pravem mestu. Kaj drugega itak ne ve...
coldplay11
# 10.05.2016 ob 19:38
Sicer domačo politiko ne spremljam tako dobro (ki jo omenja avtor), dostikrat pa preberem novice iz preostalega sveta.
Na misel mi je prišla ravno ruska vojaška parada lani, kjer je avtor nekega članka seveda proameriško napisal, da Rusija kaže mišice, ko pa ZDA pošilja svojo vojsko okoli sveta, je pa to očitno samo preventiva?
Napišite, da oboji kažejo mišice ali pa noben.
Zdaj bi pa že lahko nehal težit .....
(pa še članek http://www.rtvslo.si/svet/foto-slavje-ob-obletnici-zmage-nad-nacisti-in-razkazovanje-misic/308444#comments)
slaya
# 11.05.2016 ob 00:39
Bravo Ivo. Tudi to sem imel v mislih, ko sem pisal komentar pod Ramilovičevo kolumno. Enostavno se vas mora dovolj močnih opogumit, skupaj stopit in povedat, da se jim ne boste pustili in da to ne more biti poslanstvo javnega RTVja kamor zdaj vse skupaj pelje.
Anar Hija
# 10.05.2016 ob 16:36
@Aeda; zgoraj omenjeni stranki SD in SDS že leta krojita usodo RTV-ja. Zdaj so (spet, po LDS) dobili družbo SMC.

Sram jih je lahko!
Anar Hija
# 10.05.2016 ob 15:39
SD in SDS, sram naj vas bo. Vi ste tisti, ki ste nam uničili državo in ukradli prihodnost! In, kot, da ni še zadosti gorja, so tu še Bruseljski hlapci iz SMC-ja.

Narod, kdaj jih bomo končno nagnali?!? #UPOR2016
Ivo Milovanovič
link
Primer Kampl: Reprezentanca je nekaj več
104
31. avgust 2017 ob 08:01 Mene novica o ravnanju Kevina Kampla ni presenetila. Je pa res, da je nisem pričakoval v tem trenutku.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
9
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo