Kolumne
Janez Janša, Matej Tonin in Marjan Šarec
Oba scenarija temeljita na tveganih potezah v podaljšku tekme. Foto: BoBo
Tanja Starič
Tanja Starič je urednica na Radiu Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Prevare, laži in bitka s časom

Kolumna Tanje Starič
22. julij 2018 ob 09:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

V množici scenarijev o razpletu povolilnega vozla, ki ta hip krožijo po političnih kuloarjih, izstopata dva.

Po prvem se bodo prihodnji tedni odvijali takole: Nova Slovenija se bo vrnila k Šarcu in peterki na pogajanja, četudi vodstvo ve, da te stranke v takšni koaliciji ne bo. Čeprav bo dosegla vse in še več, bo na koncu, tik pred iztekom roka, Tonin za mnenje vprašal članstvo in to bo zanesljivo in jasno proti. Toda medtem se bo čas iztekel. Ostalo bo le še 48 peklenskih ur tretjega kroga izbire mandatarja, v katerem bodo stranke Šarčeve koalicije – seveda sta tu najpogosteje omenjeni SMC in SAB, redkeje LMŠ – kar same zelo hitro našle pot k zmagovalcu volitev.

Po drugem scenariju se Šarec zaveda, da je igra z Novo Slovenijo končana in bo vse sile zastavil za dogovor z Levico. Toda tudi v tem primeru bo težav toliko, da trdnega dogovora na koncu ne bo. Stranke so preprosto preveč različne – če je peterica relativno hitro našla skupne točke z Novo Slovenijo, potem je seveda jasno, da bo silno težko v slabih treh tednih sestavila novo besedilo, ki bo v pomembnih točkah diametralno nasprotno.

Toda Šarčeva leva sredina lahko kljub verjetnemu neuspehu pogajanj zahteva v parlamentu glasovanje o mandatarju. V tem primeru bi bila Levica v precepu. Če bi glasovala proti, bi se dejansko pridružila desni opoziciji in povečala možnosti Janše, da vendarle sestavi vlado – ali pa bi se uvrstila med ključne krivce za še ene predčasne volitve. Levica bi torej morala podpreti Šarca in pot do nove, čeprav morda formalno celo manjšinske vlade, bi bila odprta.

Oba scenarija temeljita na tveganih potezah v podaljšku tekme. S tem potrjujeta predvsem to, da politika na možnost novih volitev zelo resno računa. Po splošnem prepričanju bi imeli v tem primeru najboljše možnosti SDS in Levica, medtem ko bi zlasti manjše stranke težko znova prestopile parlamentarni prag. Toda dejstvo je, da se pri vsakih volitvah karte mešajo na novo. Pri odločanju pa igra pomembno vlogo dejstvo, da bodo zmagovalci vodili prihodnjo vlado.

Volivci torej ne izbirajo samo stranke, ampak iščejo tudi voditelje, ki so sposobni sestaviti vlado in potem relativno uspešno pripeljati mandat do konca. Ni seveda nujno, da imajo pri tem srečno roko. Razočaranj, predčasnih odstopov in razglašenih koalicij je bilo v zadnjih desetletjih veliko in preveč. Toda če se tokrat politična povolilna trgovina konča s polomom in nove vlade ne bo, je zelo mogoče, da bi bili volivci v drugem poskusu bolj preračunljivi.

V tem primeru pa lahko imata težave tudi obe potencialni favoritki – SDS, ki kljub zmagi ne more sestaviti vlade in Levica, za katero še vedno ni jasno, ali si v vlado sploh želi. Če bi se glasovi zbirali pri strankah, ki so dovolj sprejemljive za večino in bi prepričale, da lahko z najmanj težav in hrupa sestavijo novo koalicijo, bi bili pol leta pozneje izidi znova drugačni od napovedi in pričakovanj.

Zato je logično sklepanje, da bodo v tistih zadnjih peklenskih 48 urah tretjega kroga izbire mandatarja stranke vendarle skušale izpeljati prvi, drugi ali morda tretji scenarij, ki bi preprečil, da bi se jeseni znova znašle na volilni preizkušnji. Igra prestolov še zdaleč ni končana, samo čas za nove zamisli, kako razplesti povolilni vozel, se nepreklicno izteka.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Churchill W.
# 22.07.2018 ob 09:27
Če bi novinarji na soočenjih strankarske veljake namesto poslušali kako bodo rešili Slovenijo raje prekinili in želeli da ne rečem zahtevali naj svoje besede in načrte podkrepijo s številkami v € in s konkretnim “step by step” predlogom, bi bili volilci bolj premišljeni in manj dovzetni za puhlice, ki se dobro slišijo.

Ko nekdo reče da se bo lotil zdravstvene in pokojninske reforme naj pove KAKO!
Ko nekdo reče dvig minimalne plače in socialnih transferejev, naj pove kje bo vzel n koliko, kako bo to ekonomsko vzdržno s strani države in kakšen vpliv bo to imelo na delodajalce. Ne pozabiti, da je v Sloveniji malo velikih podjetij. Imamo mala in srednja podjetja, ta pa bodo na udaru. In ne, niso vsi podjetniki goljufivci in kradljivci ter izkoriščevalci delovne sile.
Ko nekdo pravi vzeti denar vojski in jo reorganizirati, naj pove točno kaj to pomeni. Koliko vojakov, koliko za sredtsva, koliko za vzdrževanje vojašnic, opreme, .....
Ko nekdo pravi ven iz Nata in naj SLO vojska opravlja tisto čemur je namenjena - obrambi države- naj pove kje in komu ter koliko bo vzel drugje zato da bo vojska lahko branila ozemeljsko celovitost. S pehotno puško in patrijami se je pač ne da. Koliko za zračno obrambo in katera oborožitev. Koliko za aviacijo? Koliko za mornarico? Koliko za .....

Novinarji začnite opravljati svoje delo!
Ko se jaz odločim, da bom manjše stanovanje zamenjal za večje, da bom staro opremo zamenjal z novo, moram najprej vedeti koliko si lahko privoščim, čemu se bom moral odpovedati in kako bom prerazporedil finančna sredstva, ki so mi na voljo ter kako bom dobil tista ki jih trenutno nimam, a jih za uresničitev cilja potrebujem!

Novinarji začnite opravljati svoje delo!
Tudi VI nosite krivdo za nastalo situacijo, ko jim dopuščate prodajanje megle brez konkretnih načrtov.
Krimsky
# 22.07.2018 ob 09:23
Če bodo v tistih peklenskih 48 urah vendarle našli kompromis ...
~
... ga ne bodo 'zaradi Slovenije' ... ampak zaradi sebe.

Bolj slaba tolažba sicer, pa vendar ... zaradi svojih osebnih koristi so spotoma prisiljeni tudi v kak kompromis ...
copcop
# 22.07.2018 ob 09:07
Kar realen opis stanja.
Mackoncc
# 22.07.2018 ob 09:13
Hm...Zanimivo razmišljanje ga.Tanje S. Dam ji desetko za tole :)
Ni_Nicka
# 22.07.2018 ob 09:09
Janez je - relativni zmagovalec! :)
Hijena
# 22.07.2018 ob 09:15
Predčasne volitve bodo, to je jasno že od samega začetka. Plače na minimum do ustanovitve vlade, pa da jih vidimo!!!
RTzabava
# 22.07.2018 ob 09:19
Najboljša rešitev so ponovne volitve ampak samo skupaj z lokalnimi volitvami, ker bo večja volilna udeležba bo tudi rezultat precej drugačen.
AM
# 22.07.2018 ob 09:15
Ne verjamem v nove volitve.

V tretjem krogu bomo po mojem mnenju dobili mandatarja.
Churchill W.
# 22.07.2018 ob 09:46
@s5er
Janez Janša je zmagovalec in nihče ga ne more premagati.

Vidiš, tu se vidi absurdnost slovenskega volilnega telesa v celoti in tudi zato smo kjer smo.
1. Drži, zmagovalec volitev je Janša. Absurd - zmagovalec je oseba, ne pa stranka in njen program. Prepričan sem, da je več kot polovica volilcev obkrožilo SDS zaradi Janše, ne pa zaradi stranke. Enako velja za vse ostale stranke, da ne bo pomote. Enako je bilo pred 4 leti s SMC in letos z LMŠ - ne vedoč kdo je v stranki se je volilo predsednika stranke. Za to obstajajo strankarske volitve, državnozborske so namenjene nečem drugem.

2. Drži, zmagovalec volitev je Janša. A kaj mu to pomaga!? Biti 30 let v politiki pomeni nositi s seboj precej “navlake”, ki se je enostavno ne da odvršti ljudje pa nanjo avtomatično pozabijo. Ni navaden smrtnik tako kot mi. Mi lahko rečemo ali naredimo hočemo, pa nihče o tem ne bo pisal. Tudi če damo na stran njegove pripetije s sodišči, njegov nivo komunikacije ne odpira ampak zapira vrata. Jaz osebno ne želim prijateljevati s sosedom, ki me žali zato ker razmišljam drugače. Kako bi lahko z njim sodeloval?
copcop
# 22.07.2018 ob 09:43
Na ponovnih volitvah bosta dobila SDS in NSi bistveno več glasov.

Preden se veselite, bi si bilo pametno postaviti par vprašanja. Recimo, kako nagovoriti volivca LMŠ, SMC, ZAB, SD, Desus, da bo namesto glasu njim, dal glas SDS. Kaj bodo v SDS rekli volivcu LMŠ, recimo? Daj glas Janezu Janši, ker Serpetinšek je lutka stricev. Bo prijelo? In potem, bodo sestavljali koalicijo z lutkami stricev?! Mar v strankah res menijo, da se bodo volivci premislili kar sami od sebe. Kaj pa, če bo volivec SDS v nedeljo zjutraj na dan volitev rekel ženi, spokaj otroke in gremo, ven, na sprehod, v hribe, vse skupaj je brez veze, Janez ne bo mogel sestaviti vlade, itak. Levi in sredinski pa bodo na volišča hiteli podpreti svoje.

Kdo bo kriv potem? Trenirkarji, patrija, komunajzarji,... (izmislite in vstavite poljubno)
MitjaM
# 22.07.2018 ob 09:34
Afnegunc, ne sanjaj.
Desnica je prinesla na volišče, kar je mogla, 3/4 Slovencev pa je ne prebavlja.
Ni_Nicka
# 22.07.2018 ob 09:17
@Hijena: pa še od teh ne pozabiti davkov odvest! :D
Homer.
# 22.07.2018 ob 10:52
@Ni_Nicka
# 22.07.2018 ob 09:09
Janez je - relativni zmagovalec! :)
--------------------------
Drži, je relativni zmagovalec in absolutni poraženec!
Lahko sestavi vlado samo če ima dovolj denarja da koga plača......
jneja
# 22.07.2018 ob 09:30
@ Churchill
Absolutno podpišem.
kamut
# 22.07.2018 ob 14:27
Zelo dobro opiše stanje Vojko Vovk v svojem prispevku v Sobotni prilogi Dela z naslovom:

Evropska hiša eksperimentov

Evropska unija je za Kitajsko nadležna, Rusija je vidno ne mara, Trump pa jo odkrito in iz srca sovraži.
Zdaj, ko ni več dvoma o tem, da je EU za velesile sveta moteča, ker je ekonomsko uspešna in ker daje slabe zglede globalnemu kapitalu s tako nepotrebnimi in potratnimi rečmi, kot so javno zdravstvo, šolstvo in pokojninski sistemi, delavske pravice, dopusti, bolniške, porodniške in kar je drugih evropskih razvad, da o skandinavskih niti ne govorimo, je dokončno jasno; takšna EU je za Kitajsko nadležna, Rusija je vidno ne mara, Trump pa jo odkrito in iz srca sovraži. EU nas ubija v menjavi, ubija nas v mnogih drugih rečeh … Povrhu vsega nas ubijajo z Natom. Ubijajo nas.
Evropska desnica postaja vse bolj ameriški trojanski konj v EU, vključno z našo SDS in napade tiste evropske vrednote, ki nam zagotavljajo mir.
STANE
# 22.07.2018 ob 11:41
"Vsi, ki niso pripravlji sami sebe ustreliti v koleno so spečani z Janšo"

Barak Orkbama

Malo logike....Ta "strel v koleno" je bil Toninu že od vsega začetka jasen....zakaj se je pogajal,če je navedel razlog za odstop,kot da 6 strank bo težka v koaliciji in da sta Cerar in Židan v sporu...
Iz tega sledi,da je zavlačeval...Zakaj ? Diskriditirati Šarca ) češ ni sposoben speljati koalicije) in
prvi krog zaključiti kot neuspeh Šarca.Janez čaka in je tiho,Tonina je poslal v igro,kateremu pa seveda paše,da je v centru pozornosti, nepogrešljiv...Ni pa mu jasno,da je kontradiktoren sam s seboj.Če je kdo opazil izraz Ljudmile,ko je Tonin razlagal,kako ne gre v koalicijo,mu je bilo vse takoj jasno.Tonin se je pogajal z figo v žepu na dveh koncih istočasno (kar je celo v politiki nenavadno) in ni čudno,da je rečeno,da je politika ku..ba.Za Slovenijo to še posebno drži !
jbzt
# 22.07.2018 ob 11:08
Tretji scenarij...novinarji se prenehajo iti politiko in male Bogove...
Če bi v Sloveniji imeli novinarji vsaj malo morale...bi bilo tudi politikom lažje in stanje v Sloveniji bi bilo bistveno boljše !
STANE
# 22.07.2018 ob 10:54
To kar je naredil Tonin,je prav gotovo v dogovoru z Janšo in še naprej bo peljal Janšev scenarij...
Upam,da ga sedaj Šarec "opdika" in se ne pogovarja več z njim.Toliko neumnosti,kot jih je
izrekel,zakaj ne gre v vlado Šarca je težko verjeti.....To ,da rečeš,da si programsko usklajen po treh tednih,potem pa navesti razloge,ki so bili jasni že od vsega začetka,je dejansko nekoga imeti "za norca"
Sandalovina
# 22.07.2018 ob 10:49
Janša lahko sestavi vlado samo s pomočjo "prebežnikov". To pomeni s strankami, ki jih je do včeraj razglašal za popolne luzerje. Danes pa te iste luzerje vabi in se sklicuje na "državotvornost"
in "ogovornost". Stranke bi bile, po njegovo, "odovorne", če bi reševale vojaka Janeza in ga podprle za mandatarja. Kaj pa odgovornost do volilcev? A niso stranke odgovorne lastnim volilcem? Če niso, potem so volitve odveč. Polovica Slovencev že ne hodi na volitve ravno zaradi tega in miksanja programov, ki je na koncu ne tič, ne miš. Relativnemu zmagovalcu se je zgodilo življenje, kruto in neizprosno, postavilo je ogledalo njegovem načinu in razumevanju "vodenja politike". Mislite, da bo dojel? Glede na povedano v Bovcu, nikakor ne.

Torej, 1. scenarij je čakanje na prebežnike, 2. poslati nazaj Tonina ( dosegel je "kompromis" ki gre
na roko desnici in ne levici) in 3. nove volitve ( ne verjamem, da si jih Janša želi, svoj maksimum je že dosegel, pa tudi veliko finančno breme bi bile glede na že porabljena sredstva).

Prihaja čas za Puckote.
KAROLINA
# 22.07.2018 ob 10:23
Tonin, hm, no ja, Ljudmila bi bila primernejša pogajalka.
Churchill W.
# 22.07.2018 ob 09:55
Rezultat ponovljenih volitev ne bo odvisen od prerazporeditve volilne baze.
Rezultat bo odvisen od volilne udeležbe!
Enaka (50%) pomeni isto sranje.
Višja pomeni da bo % izgubil SDS, ker je njihova volilna baza pridna in hodil na volitve. Edina, če smo pošteni.
Nižja pa pomeni da bo SDS brez težav sestavil vlado z NSi.
taprauslovenc
# 22.07.2018 ob 09:30
Stranke, ki so EKSPLICITNO pred volitvami volilcem OBLJUBILE

te stranke so dokaz kako pohlepna in neenotna je levica ki se ji gre samo in edino za lastne koristi tistih ki so pri koritu in njihovi pripadniki. Vsako leto se najde ena nova leva stranka,zakaj?
Podobno kot če bi imel Tito eno stranko,Kardelj drugo,Dolanc tretjo,........., in ker je bilo takih lumpov kot gob po dežju je tako tudi z strankami pri nas
SamoRes
# 22.07.2018 ob 09:34
Tako da bomo tudi na morebitnih novih volitvah odšli množično na volišča in podprli stranke, ki bodo izločile takšne politike.
Slovenci, zmoremo več od bosanskih kreditov.
jCoob
# 22.07.2018 ob 14:02
galoper # 22.07.2018 ob 10:46
Glasovi različnih programov različnih strank ne morejo predstavljati skupnega izida volitev, saj je le načelo 'protijanši' njihov skupni interes. Bojijo se ga, ker se zavedajo, da ne bo več ribarjenja v kalni vodi, ker bi Janša natočil čistejšo vodo v ribnik.
- - - - - - - - - - - - - - - -
mal visoka pričakovanja gojiš do nekoga, ki ima stalno probleme s kršenjem zakona :)) in kršenjem nekih osnovnih norm obnašanja in komuniciranja..
je treba spomnit na bosanske kredite pri utajevalcih davkov? na madžarsko financiranje predvolilne kampanije? nepojasnjeno premoženeje? imos? patrijo? izgubljene tožbe zaradi žaljenja? ...
od kje ti logika, da bo on pošten?? :))
Homer.
# 22.07.2018 ob 11:03
Glede levosredinske vlade z Levico, pa je seveda Levica neznanka, saj nekega jasnega stališča ni povedala, a tudi resnih pogovorov ni bilo. Vprašanje je tudi če sta LMŠ in SMC pripravljeni na leve kompromise, saj sta stranki bližje desnici kot levici.
Prebeg teh strank k SDS pomeni sicer vlado, a na naslednjih volitvah teh strank ne bo več.
To bi bil prevelik greh in volivci bi jim odklonili podporo. To pa pomeni, da bi volilna udeležba bila še manjša, kar je spet voda na mlin SDS.
Orbanovanje je najmanj kar sedaj potrebujemo.
Če odštejemo nekaj grehov, je smer SMC bila kar prava.
STANE
# 22.07.2018 ob 19:22
No pa povej, kakšne koristi imajo tisti, ki plačujejo davke, ki jih ne uživajo tudi tisti, ki ne plačujejo davkov.

Če nič drugega,nikoli ne veš,če boš hudo zbolel in potreboval zeloooo drage zdravstvene storitve.
Samo majhen operacijski poseg gre v tisoče evrov !
KovacevaKobila
# 22.07.2018 ob 17:01
Mi lahko nekdo od komentatorjev razloži, kako naj sodelujeta stranki, ki imata popolnoma različen program.

Ravno zato bi moralo bilti sestavljanje vladne koalicije mačji kašelj.

Navsezadnje imajo vse parlamentarne stranke praktično enak (beri neoliberalni) ekonomski program. Malce variira intenzivnost implementacije ukrepov (eni so za neoliberalizem 's človeškim obrazom', drugi pa za Markiz de Sade pristop), kljub temu pa so ideološko složni.

Edini party pooper v tej neoliberalni žurki je Levica.
dule5
# 22.07.2018 ob 11:44
Upam, da pozitivnih trendov, gospodarske rasti, zaposlovanja, zmanjšanja zadolženosti, rasti plač, rasti vseh kazalcev uspešnosti, dobičkov podjetij,........ ne dobi v roke SDS, ker potem sledi polom, kot je bil po prvi vladi JJ, ki je naredil temelje za strm padec(dvig plač- virantova reforma, pregreto prenapihnjena gradnja stanovanj s raztalanimi krediti , tajkunizacija, prodaja Merkatorja, zaradi katerega smo zgubili Laško, Radensko, Istrabenz, Drogo, Kolinsko......
raknac navi
# 22.07.2018 ob 10:31
Sarec naj Levici ponudi toliko kot je ponujal NSiju, pa bo. Ampak tega ni za pricakovat. Ker Sarec ni leva sredina. Ampak prej desna sredina. V tako sredino pa Levica ne bo sla! In prav je tako!
gesan
# 22.07.2018 ob 10:00
Če bo volilna udeležba na naslednjih volitvah precej večja kot je bila do sedaj, potem je janezek še bolj oplel!

Ker vsi tisti, ki so za janezeka in njegovo "politiko", itak gredo na voltive, pa če sekire padajo iz neba...(no malo sem pretiraval ampak sokraj tako lahko rečemo).

Se pravi, z večjo udeležbo on lahko samo izgublja.
SamoRes
# 22.07.2018 ob 09:31
Ne gre se za levo ali desno. Gre se za to, da politiki kot je Janša ne morejo v Sloveniji več voditi vlade.
Tu so novi standardi in če je bilo še 20 let nazaj sprejemljivo, da smo odpadke metali v naravo jih sedaj že ločujemo.
V politiki bo isto.
STANE
# 22.07.2018 ob 14:09
Levičarska mantra je, da je SDS na teh volitvah dosegla najvišji možen rezultat, njihovi volivci pa so ostali doma. V resnici pa ni niti približno tako, zlagane ankete volivce desnice prepričujejo, da lahko ostanejo doma (spomnimo se predsedniških volitev, kako je zmagal drugorazredni), levica pa se iz strahu do Janše mobilizira do zadnje dementne stare mame.
rumalina
Vsi politični komentatorji (tudi desni) govore tebi kontra...ankete so pokazale realnost ,tokrat pa res precej točno.Kaj potem tebi ni jasno ?
Torej po tvoje je tistih 50%,ki je ostalo doma, desnih volivcev ??
Predsedniške volitve ni za primerjat z državozbornimi, to je bilo že tudi povedano 100 krat.Še nikoli ni zmagal desni kandidat.Tudi to ti mora nekaj povedati ? Aja z razliko Pahorja,ki vrag vedi kam sodi....
Druid
# 22.07.2018 ob 13:49
Tonin je bil klasicen trojanski konj, nas Janezek nas je spet uspel skregat, bravo in bravo vsem, ki ga podpirate, upam, da vam bo nekoc jasno, da nas je v vseh teh letih uspel kvalitetno razdvojit, vse kar smo uspeli s svobodno Slovenijo, ko smo bili enotni in na dobri poti, je le zaradi svojih lastnih in strankarskih koristi uspel uniciti in razdvojiti... Bravo SDS, bravo Janez, hvala
STANE
# 22.07.2018 ob 11:44
Pa še nekaj....Janša predvideva,da bo vsaj v tretje dobil partnerja,verjetno Šarca,ker ne bodo
hoteli novih volitev..Tonin počne točno to....Če bi takoj dal vedeti Šarcu,to kar je povedal na koncu,bi se vse skupaj peljalo drugače,verjetno že v začetku v dogovoru z levico...
SamoRes
# 22.07.2018 ob 10:18
Janša je res največji zmagovalec, do penzije ima zagotovljen stolček, tudi če desnica izgublja. Denar mu priteka, vsake toliko časa se pojavi in vrže kakšno o Murglah in komunistih, drugega ne potrebuje. Dobra služba tole.
Ni_Nicka
# 22.07.2018 ob 09:36
Večja, ko je nezmožnost dogovora, bolj je narod besen....
KovacevaKobila
# 22.07.2018 ob 17:38
No pa še tebe povprašam: kaj je zate "neoliberalno" in kako se razlikuje od "liberalno" in "klasično liberalno"?

Liberalizem je zelo kompleksen pojem. V ekonomiji je eno (deregulacija, davčno razbremenjevanje), kot socialna politika pa je nekaj povsem drugega (zagovarjanje enakopravnosti med spoloma, zagovarjanje enakopravnosti gejev itn.).

Da ne kompliciramo: neoliberalizem je popolno nasprotje od levičarstva (krepitev delavskih pravic, krepitev javnega zdravstva, krepitev javnega šolstva, krepitev sociale itn.).

Če sem specifičen: neoliberalizem je klestenje delavskih pravic oz. generiranje morja prekarcev, sesuvanje oz. privatizacija javnega zdravstva, sesuvanje oz. privatizacija javnega šolstva, klestenje penzij oz. spreminjanje slednjih v serijsko proizvodnjo revščine, nasprotovanje dvigu minimalne plače, davčno razbremenjevanje najpremožnejših, neukrepanje ob bežanju milijard v davčne oaze, klestenje sociale, klestenje znanosti, klestenje kulture, podrejanje vseh segmentov družbe interesom gospodarstva itn.

To je ekonomska politika vseh parlamentarnih strank - razen Levice.
jCoob
# 22.07.2018 ob 15:18
todo ninjo # 22.07.2018 ob 14:30
mal visoka pričakovanja gojiš do nekoga, ki ima stalno probleme s kršenjem zakona :)) in kršenjem nekih osnovnih norm obnašanja in komuniciranja..

Bi rekel da ima probleme z podtikanjem raznoraznih afer z leve strani,stalno si izmišljajo nove in nove afere. Kar pa se komuniciranja tiče pa si preberi komentarje njegovih nasprotnikov , je lep primer kršenja osnovnih norm obnašanja.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
ti to resno? :))) ..
mu je levica podtaknila bosanske kredite? prepovedano madžarsko financiranje volilne kampanije? vse twitte, zarad katerih mora plačevati štirimestne zneske? itd.. povej mi, kdo je biu tako nesramen do njega, da mora sedaj tudi on janši plačevati štirimestne zneske za žaljivke?..
bah.. ne trudi se odgovarjat
STANE
# 22.07.2018 ob 13:58
BarakOkrbama
Tudi mojo starost veš,neverjetno .....Nič od tega ne drži.
bori
# 22.07.2018 ob 13:55
SamoRes # 22.07.2018 ob 13:25
Janševiki bi krivdo, da Janša ne zmore sestaviti vlade naprtili levim strankam. A ste pri pravi?

Seveda lahko. Če na volitve ne bi šel nihče, ki voli 'leve' stranke, bi janze zmagal 100%. Povsem logično je to. In potem bi največji demokrat sestavil najboljšo vlado na svetu in vladal bi, vladal.. veselja ne bi bilo ne konca ne kraja, ko bi kot z rokava v par letih zgradil leta 2007 zastavljene projekte: http://www.slovenijajutr
i.gov.si/uploads/tx_publikacije/061127_r
esolucija.pdf
.. in v par letih bi dosegli tak razcvet, da bi Kitajska obnemela..
Partizan Miha
# 22.07.2018 ob 13:34
BarakOrkbama, ne pretiravaj ! Tebe nimam za plačanca, čeprav se ne strinjava. Ko se že pogovarjava, a mi lahko razložiš, zakaj so kadri, ala robert časar, nekaj, kar Slovenija nujno potrebuje ?
SamoRes
# 22.07.2018 ob 12:20
Kje je pa tistih 50.000 ali koliko migrantov s katerimi je strašil svoje volivce Janša?
Churchill W.
# 22.07.2018 ob 12:16
@MiStri57
# 22.07.2018 ob 10:52

Tu se pa strinjam z tabo....zmoremo pranje milijard v NLB, zmoremo tudi stranke, ki že desetletja živijo v "ukradeni" vili, pri tem pa še zadne kampanije niso plačali, zmoremo stranko, ki je zafurala arbitražo, in zmoremo stranko, ki ve, da je izvoz "ahilova peta" slovenskega gospodarstva.......in še in še.....
Tako, da je tisti bosanski kredit pljunek v morje, proti temu , kar sem napisal......si razumel...?...nisi...?....no, ni ti več pomoči..


Vidiš, to je narobe v naši deželi.

In dokler boste volilci kategorizirali “za” in ”proti” na ta način - to kar počne moj je plunec v morje napram tem kar počne tvoj, namesto da bi oba kaznovali zato ker delata nekaj v nasprotju z moralnimi in zakonsko določenimi normami, bomo še naprej bananastan, iz katerega bežijo mladi in iz katerega bežijo možgani.
ni maitre
# 22.07.2018 ob 12:04
BarakOrkbama
Nsi ni podaljšek Ivana? Zakaj pa je prišlo do razkola v nsi, če ne ravno zaradi tega?
Troyan
# 22.07.2018 ob 11:27
Pa da pokomentiram še prispevek novinarke konkretno. Pogovorov, dogovorov, spletk in preračunavanj bo še veliko. Sam pa bi stavil na dve dejstvi: 1. predčasnih volitev takoj ne bo, nekakšna vlada bo izvoljena, in 2. Janša ne bo mandatar.
firbec111
# 22.07.2018 ob 10:46
gospod iskreni

Tudi ne vidim razloga zakaj je samo Tonin na sliki, pogovarjamo se pa o vseh. Najbrž hočete nanj zvalit krivdo.

ne vem kaj ti gledaš ampak na sliki so vsi trije najpomembnejši za sestavo vlade
houdre33
# 22.07.2018 ob 10:34
O ponovnih volilnih izidih je po mojem neprimerno razmišljati v procentih. SDS ima okvirno stalno število volilcev, ki so procentualno odvisni od tega koliko vseh volilcev gre na posamezne volitve.Tako da je procent zmage ali ne odvisen samo od tega koliko nas gre na volišča. Če bi se računalo, da so vsi. ki ne gredo na volišča vzdržani oziroma za nikogar od predlaganih, se z odstotki nebi mogel nihče hvaliti. Vse več jih verjetno ne gre na volišča, ker se jim take igrice kot se jih gredo eni in drugi gabijo in v njih z svojo nevolitvijo nočejo več sodelovati.Udeležba podpornikov SDS na volitvah ni bila nikoli vprašljiva zto tudi stalni dobri procentualni rezultati.
Churchill W.
# 22.07.2018 ob 10:05
Fantje in dekleta, jaz sem svoje povedal.
Sedaj se bom pa nasmihal kako zavzeto bo vsak branil svojega na način da bo pohojal drugega.
Strici in tete ki pa bodo zasedli poslanske stolčke, pa se bodo ob nedeljskem kosilu nasmihali, kako dobri so v prepričevanju in kako bodo zase iz vsega tega potegnili kar največ.
slovenc1
# 22.07.2018 ob 09:56
Za NSi je taka koalicija smrt. Znašli bi se zaprti v vladni kletki,kjer bi jih vsi preglasovali.
božo1
# 22.07.2018 ob 22:20
veza
.....jaz nisem na desni, osebno sem za Colariča iz Krke za predsednika vlade, kaj pa ti?

če zadeve tako razumeš, potem pa še Akrapoviča za predsednika parlamenta, da bo sprejemal ustrezne zakone in Čeferina za pravosodnega ministra, dea pravično obsodil "lopove"?!
Kazalo