Kolumne
Paul Drux in Žiga Mlakar
Rokomet je poln kontaktov. Na sliki sta Nemec Paul Drux in Slovenec Žiga Mlakar, na posnetku vidimo obojestransko prijemanje in vlečenje, boksarski udarec ... Seveda se enako intenzivno dogaja, ko reprezentanci zamenjata vlogi obrambe in napada. To je rokomet. Foto: Reuters
VIDEO
Cvijić in Požežnik v Odme...
VIDEO
Rokometaši razmišljajo tu...

Dodaj v

Problem ni le v sodnikih, ampak še bolj v rokometu samem

Kolumna Slavka Jeriča (185)
17. januar 2018 ob 08:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

V uvodu evropskega prvenstva v rokometu je bilo precej črk natipkanih o slabih sodnikih, ki so zaznamovali obe slovenski tekmi.

S perspektive slovenskega navijača, selektorja in/ali rokometaša je zgražanje razumljivo. Slovenska reprezentanca ima namesto štirih točk na svojem računu le eno, ker se te prenašajo v drugi del tekmovanja, to pomeni občutno slabše izhodišče v lovu na polfinale.

A fokus ni pravilen - pod drobnogled bi morali vzeti sam rokomet, ne sodnikov. Slabe sodnike ali, bolje rečeno, slabo sojenje srečamo v precej športih, tudi v tistem, s katerim se rokomet zgolj spogleduje (nogomet), in tistem, ki bi ga v popularnosti rad prehitel (košarka), a mu to očitno še dolgo ne bo uspelo.

Osnovni problem so pravila, ki že leta slovijo po svoji ohlapnosti. Najbolj znameniti primer je gotovo dolžina napada, ki v primerjavi s košarko ni časovno omejen. Večkrat smo že videli počasno tkanje napada, ki se je raztezal tudi čez minuto, ob koncu tekem (ko ena ekipa lovi drugo) pa sta sodnika dvignila roki v zrak tudi krepko hitreje od pol minute.

Sodniki (in delegati) imajo enostavno preveč moči. Rokomet spada med kontaktne ekipne športe, pogosto ruvanje in iskanje ugodnega prostora lahko en sodniški par dosodi za ekipo A, drugi pa za ekipo B in – kar je najbolj ironično – oba imata lahko prav. Pravilnik na 100 straneh prepoveduje številne "načine obrambe" (vlečenje za žogo, izbijanje žoge iz roke, odrivanje, udarci s komolcem, zaletavanje v igralca ...), a marsikatera akcija je v resnici že reakcija in težko je popolnoma objektivno dosoditi, kdo je storil prekršek in kdo bi moral biti kaznovan.

Pravila so le en del problema, drugega predstavlja okostenela krovna rokometna organizacija, na kar ob zadnjem zapletu skušajo opozoriti v slovenskem taboru. "V prvi vrsti želimo zaščititi integriteto rokometa. Enkrat je dovolj, treba je počistiti Avgijev hlev. Ali je v evropskem rokometu dovolj nezadovoljstva? Med klubi ga je kar precej. Sami ne bomo dosegli ničesar. Prepričan sem, da se je sposobna oblikovati koalicija, ki bo zahtevala spremembe v dobrobit športa. Prišel bo čas, ko bo treba reči bobu bob in nekaj spremeniti, da se bo ta šport razvijal še naprej," je bil v torek zvečer odločen generalni sekretar slovenske zveze Goran Cvijić.

Poglejmo svetovna prvenstva. Natanko dve tretjini gostiteljev svetovnih prvenstev sta se prebili v polfinale. In od tega vseh zadnjih sedem gostiteljev (na turnirjih, na katerih nastopa 24 ekip)! To seveda ni nikakršen dokaz o sodniških napakah ali morebitni podkupljivosti, ampak ta podatek gre z roko v roki z željo mednarodne organizacije, da gostitelj ne izpade že na samem začetku turnirja. V ohlapnem sistemu je to lažje doseči. Zadovoljna je organizacija, zadovoljni so organizatorji, zadovoljni so domači navijači, nekaj jeze je le v državi, ki naj bi bila ogoljufana. 'Ni panike, tudi vi boste gostili turnir,' v tistem trenutku najbrž ni najbolj spretna tolažba.

In same slovenske grožnje o protestnem odhodu, kar bi bila zgodovinska poteza? Seveda je eno razmišljati daleč stran, drugo pa to doživljati na parketu, a nikakor ne gre mimo zavedanje, da ima taka poteza lahko dolgotrajne posledice. Ne le za trenutne reprezentante, ampak kazen nenastopanja lahko udari tudi po mlajših selekcijah (nihče natančno ne pozna potencialnih kazni, kar je le še eden od obrazov rokometa). To je hudo breme in velika odgovornost.

Najpomembnejše spoznanje, ki je žal ostalo v senci vsega dogajanja: slovenska rokometna reprezentanca je na tem turnirju prikazala zelo dobro igro, pokazala je, da lahko premaga vsakogar. In s to popotnico je treba iti naprej. Nenavadni in podaljšani razplet tekme z Nemčijo je treba pretvoriti v dodatno motivacijo.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Le Courage
# 17.01.2018 ob 08:46
Neresen šport, kot je rekel Vujović, ga vodijo debili. Ko nihče na parketu in na tribunah ne more poznati pravil, šport ne more doseči obče popularnosti. V ponedeljek je izgledalo, kot da je edini, ki je poznal tisto pravilo, bil nemški vratar, niti sodnika nista bila najbolj ziher kaj naj sploh sodita, da bi ugodila Nemcem. Če je bilo vse tako jasno, kot želijo prikazati nemški mediji, potem ne bi bilo potrebnih 8 minut za ogled zadnjih 5 sekund tekme...
pobrisan
# 17.01.2018 ob 08:54
Zanimiv komentar dveh primorskih sodnikov, ki sta sodila na SP 2009:

“Na SP leta 2009 v Zadru sva sodila tekmo Nemcev in Norvežanov. V zadnjih sekundah sva trikrat popravljala izvajanje prekrška Nemcev, čas je potekel in favoriti so za gol izgubili. Čeprav sva sodila po pravilih, pa je moč nemške zveze vplivala tudi na najino kariero, saj naju potem leto dni ni bilo na mednarodni sceni. Čez šest let se nama je nato na svetovnem prvenstvu v Katarju takratni nemški selektor Heiner Brandt opravičil.”

Sedaj lahko lažje razumemo zakaj sta Litovca toliko časa bulila v tisti ekran...... In to kar na pobudo nemškega vratarja, kar je proti pravilom!
Kunguruj
# 17.01.2018 ob 08:44
Lepo napisano
slaya
# 17.01.2018 ob 08:45
Pritožbe poslat na vse možne instance. Če ne bo pritožbe na sodišče v Lousani, se naj veljaki na RZS poberejo s stolčkov. Očitno nimajo dovolj funkcionarskega vpliva, da bi zagotovili vsaj približno enakovredno sojenje, če še nimajo poguma za obsodbo nepravičnosti, nimajo kaj delat na teh stolih.
jakosol
# 17.01.2018 ob 09:13
EHF je na polprivatna organizacija z močnim nemško-skandinavskim lobijem, ki obvladuje ta šport zadnja desetletja. Na vrhu EHF se izmenjujejo Nemci ali Skandinavci. Trenutno je na vrhu sicer Avstrijec, ampak ve se kam pes taco moli. Nemci vlagajo v rokomet velike denarje, mnogo več kot ostale države. Večina glavnih sponzorjev EHF so bodisi nemška ali skandinavska podjetja. Če na velikih tekmovanjih pridejo do konca Nemci ali kdo od Skandinavcev, je iztržek neprimerno večji, kot če bi se v finalu pomerili npr. Slovenija in Hrvaška. V Nemčiji je rokomet med top 5 priljubljenimi športi, sploh na severu je tik za nogometom. Na Danskem in Norveškem je med ekipnimi športi ob bok nogometu ali celo pred njim. Na Švedskem je bil pred leti št. 1, zdaj malo zaostaja. V drugih, sicer rokometno močnih državah kot sta Francija in Španija, je rokomet precej za nogometom, košarko, tudi ragbijem, da ne govorimo o športih kot je kolesarstvo, avto-moto.
Dejstvo je, da evropski in posledično svetovni rokomet krojijo Nemčija in Skandinavija. Kdo je za zadnja SP dobil wild card? Nemčija 2015, Norveška 2017.
Kdo bo gostil naslednje SP? Nemčija in Danska
Nemci gostijo veliko tekmovanje na vsakih nekaj let, tudi v Skandinaviji so pogosto. Tako si te reprezentance na lahek način zagotovijo stalno prisotnost med najboljšimi. Če pa jim kdaj spodleti v kvalifikacijah, pa dobijo wild card.
Seneca
# 17.01.2018 ob 08:48
Veliko bi se dalo narediti že omejevanjem časa napada po zgledu košarke, kaznovanju sodnikov s prepovedmi sojenja na naslednjih tekmah in video analizami.
johndeer
# 17.01.2018 ob 08:54
Že tako mi je bil rokomet, zaradi nejasnih pravil, najmanj priljubljen šport z žogo in ga z izjemo reprezentančnih tekem nisem spremljal, zdaj pa tudi tega ne bom več. Škoda zdravja!
alah
# 17.01.2018 ob 08:48
Rešitev niso hitre in bombastične poteze ampak dolgotrajno delo v opoziciji organizacije in pridobivanje drugih zavezniških članic za postopni pritisk na IHF za postopno uveljavitev sprememb in posodobitve rokometa. In potrebno je vztrajati kljub kakemu vmesnemu uspehu, npr. medalji...
ElTorro
# 17.01.2018 ob 09:14
Da greš sodit na EP moraš žrvovati dva tedna dopusta. Zaslužiš drobiž

Ne vem, no....2 jurja na tekmo sicer ni ravno "za dol past", ampak drobiž pa temu tudi ne bi rekel. Za 4 tekme je to 8 jurjev plus all-inclusive bivanje za ta dva tedna.

Seveda se moraš ob službi še izobraževati, ampak saj dobiš potem za sojenje tudi honorar. Na tem nivoju nihče ne sodi volontersko.
seb123
# 17.01.2018 ob 08:54
Rokomet je kombinacija košarke in rokoborbe ... To pa ni ravno najboljša kombinacija.
bob
# 17.01.2018 ob 09:31
Očitno je bila največja zaušnica "modernemu" športu, da je ena mala Slovenija z malim trgom z malo denarja, bila evropski prvak v košarki, da imamo medalje v rokometu in odbojki.
SLOVENCI SMO ŠPORTNI FENOMEN
jogurt
# 17.01.2018 ob 09:20
jasno je zakaj večina ljudi ne mara tega "športa" ... pravila samo napisana nekje v arhivu in vsak, ki ima 5 minut časa si jih prireja po svoje ... da o interpretaciji na terenu niti ne razglabljamo
žalostno je to, da zaradi takih nastradajo igralci, ki so v danem trenutku prizadeti in če se slovenksa reprezentanca odloči zapustiti prvenstvo bodo to občutili še nekateri, ki že 3/4 svojega življenja posvečajo temu "športu"

lepo napisan prispevek
Zlobni genij
# 17.01.2018 ob 09:19
Sojenje je še najmanjši problem, riba namreč smrdi pri glavi. In, če je res to kar je nedavno objavila Ekipa, potem se dobro ve, kdo pošteno zaudarja in kdo je dejansko kriv !
ajtim
# 17.01.2018 ob 08:49
Tako je g. Jerič, se popolnoma strinjam z vami. MORAMO ostati na prvenstvu kljub vsem krivicam, ki se dogajajo, tudi če bo uvrstitev slabša kot bi morala biti glede na prikazano. Hkrati pa je treba močno pritisniti na EHF z vsemi možnimi legalnimi in legitimnimi sredstvi, zlobirati vse reprezentance, ki jih lahko, da se nam pridružijo v protestu in da na ta način dosežemo nek napredek za prihodnja prvenstva.
threepointer
# 17.01.2018 ob 09:12
Bravo Slavko! Odličen prispevek! Se ne morem bolj strinjati. Dodal bi samo, da je potrebno z upravičeno pritožbo vztrajati do zadnje instance, če bo to potrebno.
KiNgKoNg
# 17.01.2018 ob 09:38
Torej, če potegnemo črto, so v zadnjih sekundah bile storjene 4 sodniške napake v tem zaporedju:

- Nedosojen prekršek v napadu pri golu Nemcev
- Nedosojeno nepravilno oviranje Nemcev pri izvajanju sredine
- Nedosojen prekršek za izključitev ob golu Janca
- Neustrezna kazen za Slovenijo pri izvajanju sredine; pravilnik namreč jasno govori, da se v takšnih primerih ne dosodi 7-metrovke
- Pregled videoposnetka je zahteval nemški vratar, ne pa delegat, kot pravila zahtevajo.

Da o sojenju na celotni tekmi sploh ne izgubljam besed. Jasno je, kdo je tu oškodovan. Domov, dvignjenih glav. Za posledice mi preprosto dol visi, saj tega športa ne gledam več. Se imam preveč rad da bi še kdaj izgubljal živce zaradi takšnega sranja. Najbolj verjeten scenarij je, da bomo Črno Goro gladko premagali, vsaka 50-50 odločitev bo šla v našo korist, na naslednji tekmi pa že spet vse po starem.
garmond
# 17.01.2018 ob 09:16
Ko se napadalec kot kamikaza zažene v obrambo in ruši vse pred seboj, se to ponavadi šteje kot prekršek obrambe in se kaznuje s sedemetrovko in pogosto še z 2 minutno kaznijo obrambnega igralca. Svinjarija na kvadrat.
Včasih se je to smatralo kot prekršek napadalca, kar za mene tudi je, danes se to sodi drugače, mislim da to ni prav. Ravno Hrvati se tega grobijanskega kamikaza napadanja obrambe največ poslužujejo. Agresivno rušijo obrambo, za nagrado pa dobijo izvajanje sedemetrovk. Koliko golov so samo do sedaj v zgodovini rokometa dosegli na ta, milo rečeno, vprašljiv način.
To bi morali v pravilih obvezno spremeniti.
Binder Dandet
# 17.01.2018 ob 09:41
@Bolek:
"Čudno, da se samo Sloveniji dogajajo krivice s sojenjem, za nobene druge tekme še nisem slišal, da bi imeli problem s sodniki. Vedno, če izgubimo, so krivi sodniki, nekaj tu ne štima. Kolikor jaz vem, so pravila za vse enaka."

Ka mi grete na džonija vsi, ki sploh ne spremljate zadeve, pa mislite, da zganjamo užaljenost. Za določen del so res vedno krivi sodniki. Ampak tokrat so pa za vse. Še Hrvati pritrjujejo. Torej? Objektivno so krivi sodniki v tem primeru. Zakaj? Ker niso pravila za vse enaka.
sportivko
# 17.01.2018 ob 09:02
Vodstvo se naj ukvarja z zpravili in pritožbami, rokometaši pa ima da danes zmagajo in se uvrstijo naprej. Pritožba vsekakor ostane in s tem je treba it do konca, danes pa prav tako tekmo zmagat!

BORBA DO KONNCA!
hepimen
# 17.01.2018 ob 11:09
Odhod ali ne, ce ze v torek ves, da ne bos odsel, zakaj potem groziti s tem in sklicevati urgentno sejo zveze na kateri naj bi odlocali o tem, ali iti domov dve uri pred tekmo s CG???

To je neresno, diletantsko in nefer do igralcev ter selektorja.


Strinjam se. Zamudili so vlak, naši bi morali protestno zapustiti igrišče in iti v garderobo v trenutku, ko sta sodnika piskala izključitev in penal. Pa naj Nemci streljajo na prazen gol ali pa naj brani kdo od Litvancev...

To, da še nekaj ur pred tekmo palčkaš, ali boš zapustil prvenstvo, medtem ko se ekipa pripravlja na tekmo in ko dajejo izjave, da gredo na zmago, je pa res diletantsko.
Kris
# 17.01.2018 ob 09:52
Predstavljam si, kako težko mora biti rokometašu – leta in leta se ubijaš na treningih, ščiješ kri, preliješ litre švica, garaš, se tolčeš in mlatiš na tekmah, da ti potem sudja ukrade zmago. Ko ti nekdo ta trud uniči z nekaj žvižgi na piščalko, je verjetno najteže se zadrževati da ga ne užgeš na gobec. Veš pa da ga ne smeš, saj s tem tvegaš trud vseh soigralcev, celo ekipo in rezultat. Seveda, če si na koncu poraženec, je prepozno za kakršnokoli akcijo. Škoda, ker ni Vujović ali eden od rokometašev vzel tisti monitor in ga razbil na glavi sudje, če že grem, grem v stilu. Okej, sudja kaznuje prepovedane poteze, napake. Kdo lahko kaznuje sudjo za njegove (namerne) napake? Ne eno, celo serijo njih. Kdaj in kje sudja kazensko odgovarja, kdaj tvega kariero?

Narod od 85 milijonov potrebuje sodniško pomoč proti narodu od 2 milijona. Sramota. Mene bi bilo sram praznovati ukradeno točko. Ekipni športi bi bili pregledni, transparentni in pošteni šele, če bi imeli sudje tisto policijsko zapestnico za nadzor z mikrofonom vred, ki bi omogočala pregled kod se giblje in s kom govori en teden pred turnirjem. Ter konstanten nadzor telefona, emaila in internet kontaktov, skratka za njih bi bil potreben poseben gestapo. Saj je bilo jasno: Slovenija ne sme zmagati! Ko je velikanu remi isto kot zmaga. Hvala bogu za športe, kjer o zmagovalcu odločajo ure ali centimetri in ki so vsaj v 95% pošteni (če odmislimo doping, razmere itd.)
lexani89
# 17.01.2018 ob 09:50
dejte napisat neki novga..ene in iste novice in komentarji..sam mente se dejte kaj naredit..tipično slovensko ..ko so vroče glave vsi pametni oh in sploh..zapustit prvenstvo bla bla bla, ko pa treba naredit pa rep med noge...ee to pa nebi blo dobro zapustit prvensto, bi ble sankcije prehude bla bla bla..ZATO bomo vedno hlapci za druge..beden narod nikol ne bomo nič dosegel...
(sem moral napisat da se pomirim)
fah-q
# 17.01.2018 ob 10:30
gledamo z napačnega konca. seveda boli krivica-ampak a se vi zavedate kaka velesila je ratala slovenija v zadnjem času? proti reprezentanci, ki je največja, ima največ denarja in največji izbor reprezentantov ter je v vrhu sveta že desetletja igramo s 50% več golov v prvem polčasu in zatem morata sodnika jim večkrat izdatno pomagat da sploh izenačijo...

in najlepše-še par let nazaj bi naši pokleknili pred zadnjim napadom, vrgli dobesedno žogo stran-tokrat ne!! igrajo ko obsedeni, borijo se do konca in odločeni so zmagat. točno tako kot so to počeli košarkarji. igrali so proti celotni nemški moči in vplivu, proti delegatu in sodnikom-in dejansko zmagali na igrišču pa bili okradeni za mizo. veste kako sporočilo je to za naše nasprotnike, ki se bojijo nemcev že brez pomoči sodnikov??

gremo naši, rušit vse pred sabo. ni rešpekta, ni strahu. zame ste že zmagovalci.
lukzee
# 17.01.2018 ob 10:23
Zelo lepo napisano. Potrebno se je pritožiti, ker sodniki in favoriziranje EHF-a postaja že preveč očitno. Mislim, da je to edini šport pri katerem lahko sodnik dobesedno odloči tekmo.

Bi si pa želel le eno. Kje je podpora zveze, medijev in slovenskih igralcev, ki pridno izkoriščajo twitter za izpostavljanje problema, ko ta ista organizacija očitno oškoduje Celje in slovenski rokomet večkrat v eni sezoni? Razumem, da smo majhni, vendar pa bi lahko večkrat stopili skupaj. Samo spomnimo se tiste scene lani proti Kristianstadu v končnici tekme, pa celotnega sojenja proti Zagrebu in nenazadnje tudi letošnjega poraza proti Kiel-u v Celju v zadnji sekundi. Takrat je vse skupaj hitro poniknilo, ker se je Celje samo borilo.

Mogoče pa še nekaj za razmislek. Predsednik naše zveze je istočasno tudi direktor podjetja, ki je regionalni sponzor EHF. Ko je Gorenje postalo sponzor, je RK Gorenje tudi ponovno dobilo mesto v ligi prvakov. Nekako se mi zdi, da ima g. Bobinac zaradi svoje pozicije večkrat nasprotje interesov, kar seveda ni prav. Odhod slovenske reprezentance iz prvenstva pa je po moje žal premajhna grožnja za EHF.

Danes pa seveda pričakujem "kompenzacijo" EHF v obliki zelo favoriziranega sojenja v našo korist proti Črni gori.

Sem pa prepričan, da bodo naši fantje to jezo spremenili v motivacijo in prikazali še boljšo igro. Slovenija!
nemesis999
# 17.01.2018 ob 10:17
bojijo se nas
Jarik
# 17.01.2018 ob 10:05
Vse lepo, kot v moji službi.
Ne se zamerit šefu, četudi ti glavo šraufa, saj boš konec meseca plačo dobo...
Pa v Šparu bom lahko kupoval vse kar majo v akciji....
clash
# 17.01.2018 ob 09:30
Prosim, zdaj je pa že čas, da umirite strasti in začne delovati razum.

Kakšen odhod neki....kot da bi nas kdo pogrešal in se zaradi tega sekiral? Nakopali bi si samo številne kazni IHF, kot so prepoved nastopanja na naslednjih SP in EP, verjetno izključitev klubov iz evropskih tekmovanj za določen čas itd. Se kdo vpraša, koliko mladih, nadebudnih igralcev, ki zavzeto trenirajo po vseh klubih širom SLO, bi zahebali???

Strinjam se z @Alah, potrebno se je povezovati z enako mislečimi zvezami, iskati koalicijo, ki je naklonjena nekim spremembam pravil in po pameti poskušati uveljavljati le- te, a le tiste ki so smiselne.

Večina tukaj omenja omejitev napada (kot v košarki)...ja, na videz privlačno....pa vendarle, rokomet je kontakten šport, če bi omejili napad npr. na 45s, 50s ali 1 min, potem bi zaradi številni prekinitev in prekrškov obvezno morali vedno tudi ustavljati uro....to ima za posledico enormno časovno podaljšanje tekme. Vprašanje je ali bi bila tekma še zanimiva za gledalce, kako bi bilo s samo dinamiko igre, ki bi zagotovo padla - in ravno ta sedaj krasi rokomet!

Ne strinjam se tudi z osnovno intenco prispevka, da je sedaj rokomet v neki krizi in da zaradi pravil postaja nezanimiv in nekonkurenčen šport. Ravno obratno, rokomet v SLO ohranja svojo popularnost (da o drugih državah - NEM, FRA,.. ne govorimo, celo sam predsednik RZS je to potrdil v intervjuju), res pa je, da ko košarka izgublja (predvsem v Sloveniji).

Da zaključim: ne bluzite!
Danes je nova tekma, treba jo je zmagati! Kvaliteto evidentno imamo, zato motivacija!, borba do konca!, dokler obstaja zadnja možnost za medaljo!!
OMNIC
# 17.01.2018 ob 13:02
Rak rana rokometa so pravila in posledično tudi sodniki in njihova samovolja.
Prekrški v napadu?
Dolžina napada?
Čigav je faul, če se stokilaš na črti vrže s hrbtom na čuvarja in pade po tleh v sedmerec?
Rumeni kartoni? Ti so le za okras in "zavaravanje protivnika".
Vedenje selektorjev? Eni nekaznovano svinjajo in se derejo na sodnike, drugi takoj dobijo po gobcu.
Kdaj je sedmerec in kdaj deveterec? Kar nekaj, odvisno od tega, kako je sodnik vstal zjutraj.
bolkonsky
# 17.01.2018 ob 12:26
na Indexu sem prebral novico povzeto po neuradni novici nemških medijev,da
bo EHF suspendiral litvanske sodnike in seveda Vujovića...

če se to zgodi bodo s tem sami sebi zabili cvek v koleno...
he,he...sodnike,ki jih je Slovenija s tožbo obsodila kršenja pravil in katere sodbo so zavrnili,bodo sedaj sami kaznovali...kar seveda pomeni,da Vujovića ne morejo
izključiti,ker je njegovo dejanje bila reakcija na sodniško odločitev s katero se je,KOT PRVI
postavil po robu sojenju,ki ga bo sedaj EHF kaznoval...
če izključijo torej Vujovića bo to dokaz pred širno javnostjo,da so izključili človeka,ki je imel prav...se prav borca za pravico...hi,hi še diktatorji niso tako javno obsojali...

he,he...zanimivo...
Druid
# 17.01.2018 ob 11:32
Zakaj imam občutek, da se v drugo nismo pritožili, nič se ne govori o tem? Glede na kopico sodniških napak samo v zadnji minuti, bi imelo smisel. Saj ne, da pričakujemo, da bomo karkoli dosegli, ampak toliko, da damo signal tudi drugim manjšim, da bo počasi treba narediti konec upogibanja glave in dajanja repa med noge.
REsnica
# 17.01.2018 ob 09:56
Odhod bi bil tudi pošten do nasprotnika. Finančno nezanimiva črna gora bo lepa žrtvev sodnikov ki bodo vsaj dvomljive situacije piskali v našo "korist" ali pa dokazali da se sodniške " napake" zgodijo tudi v našo korist. In vse bo ostalo po starem reku da psi lajajo karavana pa gre dalje.

Odhod domov in zbrat manjše finančno nezanimive države in vodit boj v korist rokometa in mladih igralcev do konca.

Ali pa priznat da smo tudi mi podobno preračunljivi ko gre za korist gorenja, vodstva zveze....in morda tudi športnih novinarjev.

Brez odhoda bomo kvečjemu dosegli manjšo ozmetično spremembico ki jomo čez leta imenovali " slovenska".

Kdor je z malim zadovoljen večjega ni vreden.
braun
# 17.01.2018 ob 09:48
Prenapeteže, Cvijić in podobni, odstraniti iz obsega del rok reprezentance Slovenije. tako neinteligentno pojasnjevanje maščevalnih protiukrepov proti amaterjem iz sodniške organizacije dokazuje, da gospod ne razume problema tam kjer je ampak sam postavi povsem nov problem in problem transportira tistim, ki z zadevo nimajo opravka.

Športnikom šport in možnost uveljavljanja športnega srca. Krivic ni, so samo slabe in napačne odločitve, ki prizadanejo, se pa rešujejo na drugih sistemskih nivojih.

Maščevalne reakcije funkcionarjev na račun športne igre, športnikov in javnosti pa so absolutno nesprejemljive.
goridolinaokoli
# 17.01.2018 ob 09:25
Dajmo danes razbiti Črno Goro za 10 golov.
In potem zmagati še vse tri tekme v Varaždinu. In smo v polfinalu kljub vsem krajam.
Potem pa sprejem za naše kot da so evropski prvaki!
pajadeja
# 17.01.2018 ob 13:31
Ja, rokometna pravila se morajo definitivno spremenit. Sodnika sta sodila po veljavnih pravilih, ne tistih spremenjenih, do katerih naj bi prišlo. Sodnika sta do sporne situacije oziroma "prekrška" Kavtičnika sodila normalno, ne odlično in ne slabo. Po tej situaciji sta se začela izgubljati in sta se dokončno izgubila na koncu. Dejstvo pa je, da je komentator na TV SLO celo tekmo nabijal o katastrofalnem sojenju, o nedosojenih 11- metrovkah, pardon 7 - metrovkah, o prekrških znotraj 16 - m, pardon 7 m. Celo tekmo je klobasal o nekih zarotah pa o nekem stanju v rokometu, pa o oškodovanju Celjanov v ligi prvakov. Z vsakim stavkom je samo dokazoval, da nima pojma. seveda je jasno, da si je takoj našel skupino sledilcev oziroma prepričal nekaj še neprepričanih, ki zdaj tu po forumu svinjajo, da moramo zapustiti EP, ker da bomo samo tako kaj dosegli. Kaj pa? Kaj bomo s tem dosegli? Dokazali komu, da ne more kar tako pometat z nami? S tem bomo naredili red v EHF? Pa ne bi rajši probali naredit red doma najprej?
nonparel
# 17.01.2018 ob 12:17
Na sinočnji tekmi med Švedsko in Hrvaško sodniki niso imeli problema z sodniškimi pravili.
Res vzoren primer dobrega in poštenega sojenja.
Tisto kar pa se je zgodilo nam, ko smo igrali z Nemci, pa spada bolj h kriminalu kot k športu. Res vzorčen primer kako se ne sodi.
Pravila gor ali pa dol, sodniki so tisti največji problem, so pa tudi svetli primeri med njimi, kot smo sinoči videli.
beli golob
# 17.01.2018 ob 11:56
@Yutko 17. 1 2018 ob10:52.

Yutko in ostali, ki vsrtajno iščete zarote in v to porivate hrvate kot morebitne zarotnike, ( kar tako na zalogo) in vse to samo zaradi tega ker je EP na hrvaškem . To podtikanje o morebitni prevari in vmešavanje Arbitraže v šport , meji na nerazsodnost osebe katera se teh neosnovanih in še manj dokazanih obtožb poslužuje! Kot zgleda čredni nagon prevladuje na vseh ravneh naše družbe in vedno najdemo nekoga kateri je kriv za vse naše probleme kakršni koli so že. Malo razuma in objektivnosti , pa kanček zdrave kmečke pameti želim ustvarjalcem zarot, ne le v športu, ampak na vseh ravneh v skupno dobro in napredek družbe kot take.
montebuba
# 17.01.2018 ob 11:45
z malo sreče (ki nas slej ko prej more doleteti) je lahko skupina za drugi del taka:
NEM 3t
MKD 2t
ŠPA 2t
DAN 2t
ČEŠ 2t
SLO 1t
da se to zgodi mora danes: zmagati češka, danska, nemčija in slovenija ker je lepa verjetnost
in pol je še vse odprto..pol pa gristi in vsakega na 200% in do koncaa
Binder Dandet
# 17.01.2018 ob 11:06
@Bondjanez:
"Pazi sedaj minuse.
Če bi zadeli 2x 7 metrovko tik pred koncem nam ti isti sodniki, ki so nas kao zgoljufali in vseeno dali dve sedemmetrovki, bi bila zgodba koncana davno prej.
A o tem nihce ne govori. Skratka treba je izkoristit svoje priloznosti. Zdej pa udri.:-))"

Minus sem ti dal, ker si klical po njem.

Od kod predpostavka, da če bi mi zadeli tisto prvo 7metrovko, da bi se tekma naprej odvila povsem enako kot z zgrešeno? Pa še sodili bi nam verjetno pošteno? A ne razumeš, da če so bili sodniki na misiji, so bili na misiji.
mmld
# 17.01.2018 ob 09:27
Edini možen in smiseln odhod je bil odhod iz igrišča takoj po tekmi z Nemčijo, ko se je po končani tekmi začela vsa ta farsa. Vsi smo videli, da je bilo tekme konec, vsi so se rokovali in si čestitali in šele po tem so se Nemci nekaj začeli bunit. Takrat je bil najbolj primeren čas, da bi naši s svetlobno hitrostjo spokali ne samo v slačilnico, ampak tudi na avtobus in v hotel. Nemci pa naj bi se ukvarjali sami s sabo in sodniki.

Sedaj pa morajo igralci odigrati vse tekme do konca, zveza pa naj se ukvarja s pritožbami brez da bi s tem obremenjevala igralce in navijače.
humwawaxaztur
# 17.01.2018 ob 09:25
to ni več podobno športu kaj dela ehf ampak se vse vrti okoli keša,kdo več ma lahko dela kaj hoče,majhni preprosto ne morejo zmagat
slaya
# 17.01.2018 ob 09:07
@Le Courage

preberi si odziv sodniške komisije. Oni so napačno interpretirali pravilo. Po 7 minutnem gledanju posnetka, ko so iskali prestop pri zadetku, napačno naše izvajanje sredine in vse možno, kar ni obstajalo, so uporabili pravilo in ga UPORABILI NAPAČNO. Glede tega je jasno, da bi morali ugoditi naši pritožbi. Če ne pa spokamo in se naj ****** sami dalje.
tinkamarinka
# 17.01.2018 ob 14:14
Bondjanez - strinjam se s tabo.

In ja na koncu sta sodnika zasrala, ampak, če bi naši vodili 2 gola, do tega ne bi prišlo.
In lahko bi vodili, če se ne bi pustili sprovocirat.
In to je razlika zakaj so naši košarkarji evropski prvaki, rokometaši pa s takim odnosom ne bodo. Ko se bodo tudi rokometaši začeli samo smejati sojenju, tako kot se je Dragič, ko so nad njim izvajali nesojene faule; ko bo trener vzel minuto odmora, ko pride do nepravilne odločitve dveh igralcev in bo fante pomiril in skuliral; takrat pa bodo tudi rokometaši evropski prvaki.

Ker to kar so pokazali v 1. polčasu, kapo dol! In dobili bi tudi drugi polčas, če jih izključitev kavtičnika in potem še ta drugega ne bi tako popolnoma vrgla iz tira. Ampak proti nemcem so to morali pričakovati, tako trener kot igralci, saj ni bilo prvič.

PS upam,
Bondjanez
# 17.01.2018 ob 13:12
montebuba
Se popolnoma strinjam s tabo. Ce bi jih mi povozili, bi jih pac povozili. V tem spornem primeru je pac logicno, da so piskali za Nemce iz vseh razlogov,ki jih omenjas. Nekako tako smo mi prisli do srebra v Ljubljani.
montebuba
# 17.01.2018 ob 12:21
Bondjanez
delno maš prav...ampak moj point je da so se napake dogajale že med tekmo..ok pač to je kriminal ampak okej...
višek vsega je bil da sta sodnika že PO končani tekmi na ZAHTEVO nemcev šla gledat video in spremenit odločitev...
torej...videoanalizo lahko ukaže samo delgat...drugič: videoanaliza je takrat ko sodnik nečesa ni videl ker je kazal hrbet itd...največja ironija pa je da pač večino najbolj razburja ta odločitev po tekmi in posledično remi ...ne tiste napake zmes (ki so pa ble roko na srce tudi velike na škodo naših)
pa lep dan:))
Bondjanez
# 17.01.2018 ob 12:04
Binder.
Gledal sem malo po delčkih in zadnje minute.
Moj point je, da te v rokometu lahko pokradejo v sekundi. Definitivno ti pa ne piskajo penalov tik pred koncem , če te hočejo okrast. Včasih malo objektivnosti ne škodi.
1a34
# 17.01.2018 ob 11:52
Tako da na eni od 100 tekem smo mogoce res bili zrtve sodniske odlocitve (se pac zgodi, tudi spdniki so ljudje), ampak ce bomo zdaj na naslednjih tekmah "igrali vlogo zrtve" ali poskusali zmanipulirati okolico, da bi spet prisli v vlogo zrtve, in jamrali in jamrali nad sodniskimi odlocitvami, nam ne bo uspelo. Trolom pa se manj, ce nas bodo poskusali navleci na kaj podobnega. Manipulacije v sportu in zivljenju na dolgi rok (pa je v danasnjem digitalnem svetu dolgi rok skrajsan lahko tudi na samo pol ure) ne morejo uspeti.
Postenost in zdrava aktivnost se splaca.
Gremo na zmago! Vsi za enega, eden za vse!
KiNgKoNg
# 17.01.2018 ob 11:46
Prenos novinarske konference ob 16.00 na 24ur. Takrat bo znana odločitev.

Malce pozno, če mene vprašate.
Celt
# 17.01.2018 ob 11:41
Se strinjam, pravila v rokometu so farsa.... EHF je šala od organizacije.
daco1
# 17.01.2018 ob 11:41
Če premagamo CG imamo še vse možnosti za polfinale,tako da kar hrabro naprej.Pa še Čehi naj premagajo Madžare.Srečno fantje.
clutch00
# 17.01.2018 ob 11:23
Natanko dve tretjini gostiteljev svetovnih prvenstev sta se prebili v polfinale. In od tega vseh zadnjih sedem gostiteljev.

Ni treba vec kej dodat
Evropsko prvenstvo v rokometu ...
link
Slovenski rokometaši v prvem jakostnem bobnu
11
22. marec 2018 ob 13:57 Na evropskem rokometnem prvenstvu leta 2020 na Norveškem, Švedskem in v Avstriji bo prvič nastopilo 24 reprezentanc. Slovenija bo žreb kvalifikacij pričakala v prvem bobnu.
Več novic ...
Slavko Jerič
link
Išče se: medsebojno spoštovanje
208
19. marec 2018 ob 08:26 Ko sem gnetel misli za tale zapis, me je zmotil zvok SMS-a novinarskega kolega, ki je vseboval zgolj drugi dve besedi iz naslova te kolumne. Medsebojno spoštovanje.
Več novic ...
Kazalo