Kolumne
Naomi Osaka
Naomi Osaka je le nemo opazovala prizor med Sereno Williams in Carlosom Ramosom. Vroča kri je žal prekrila dejstvo o fantastični igri 20-letnice. Osaka je izjemno servirala, vračala žogice in bila v vsakem elementu boljša od svoje vzornice. Foto: Reuters
Naomi Osaka
Naomi Osaka je letos osvojila svoja prva turnirja - oba izjemno kakovostno. Ob New Yorku je marca dobila še Indian Wells. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković je bil kaznovan po tem metu loparja, Nišikori pa po metu loparja ni prejel opozorila. Foto: Reuters
Mohamed Lahyani in Nick Kyrgios
Veliko pozornosti je na letošnjem turnirju požel tudi švedski sodnik Mohamed Lahyani, ki je v 2. krogu pristopil k Nicku Kyrgiosu in mu pri zaostanku za en niz in brejk dejal 'Želim ti pomagati, vem, da nisi pravi.' Vodstvo sodniške organizacije je Švedu izreklo opozorilo, da se ne bi smel tako vmešati. Očitno so besede Kyrgiosu pomagale, saj je po preobratu premagal Pierra Huguesa Herberta. Foto: Youtube
VIDEO
Serena sodniku: Lažnivec...

Dodaj v

Sodnikova naloga ni le štetje točk in strogo upoštevanje pravil

Kolumna Slavka Jeriča (206)
10. september 2018 ob 13:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kar je najpomembneje in brez dvoma – Naomi Osaka je bila v finalu New Yorka boljša od Serene Williams in zasluženo osvojila svojo prvo lovoriko za grand slam.

Finale je (ne)hote zaznamovala Serena Williams, ki je z izbruhom ob koncu drugega niza vrgla temno luč na celotni turnir. A za tango sta potrebna dva, bodeče trne si je izmenjala s sodnikom Carlosom Ramosom, njun ples ni navdušil nikogar. Bizarni zaključek, v katerem je bilo ogromno obtoževanja, grdih obrazov, solz in žvižgov, je pri ljubiteljih tenisa pustil precej grenkobe – predvsem pri Naomi Osaka, ki se nikoli ne bo mogla prešerno veseliti svojega prvenca na turnirjih velike četverice.

Vse se je začelo z napotki, ki jih je priznani trener Patrick Mouratoglou pokazal svoji varovanki, kar ni dovoljeno. Francoz je po dvoboju svoje dejanje priznal: "Res sem ji kazal, a mislim, da me ni videla." Ko je iz jeze razbila svoj lopar, je prejela še drugo opozorilo, ki samodejno pomeni odvzem točke. To jo je tako poparilo, da je svoj žolč zlila na glavnega sodnika, od katerega je zahtevala opravičilo: "Nikoli nisem goljufala v življenju, dolžni ste mi opravičilo." Tega ni bilo, še več, zaradi besednega napada na sodnika je sledilo opozorilo številka tri in s tem odvzem igre. Zdaj je zmagovalka 23 turnirjev za grand slam zahtevala še višje turnirske instance, ki pa niso ničesar spremenile. Mlajša od obeh sester Williams je nato dodala še nekaj čustvenih besed, da je mama, da se dogaja šovinizem in rasizem.

Slaba poraženka?

Ob neprijetnih scenah se mi je v glavi vrtel scenarij prejšnjega večera, ko je Juan Martin del Potro žogo udaril na črto, sodnik je klical avt, Rafael Nadal pa je velikanu na drugi strani predlagal, naj zahteva ogled posnetka (češ, žogica je padla v igrišče, to ni prava odločitev). In to se je tudi zgodilo, sokolje oko je popravilo napako. Serena pa je dan pozneje ihtela in se pritoževala, da se ji v New Yorku neprestano dogaja krivica.

Slaba poraženka?

V resnici ni vse tako preprosto in enostransko. Serena Williams ima s sodniki na Flushing Meadowsu res neprijetno in dolgo zgodovino. Daljnega leta 2004 je bila v četrtfinalnem obračunu proti Jennifer Capriati večkrat ogoljufana (tudi v najbolj ključnih trenutkih). Leta 2009 se je v polfinalu proti Kim Clijsters zapletla s stransko sodnico, ki ji je ob zaostanku v drugem nizu 5:6 in 15:30 pri drugem servisu sodila prestop pri servisu. Posledica je bila dvojna napaka (15:40), Serena naj bi ji zagrozila, da jo bo ubila. Stranska sodnica jo je zatožila glavni, po drugem sodniškem opozorilu je sledil odvzem točke, s tem je Američanka izgubila igro, niz in dvoboj.

Nihče ni večji od športa, tako tudi Serena Williams ni večja od tenisa. Prav je, da enako sodniško merilo velja za vse igralke. V tenisu so s t. i. "coachingom" (ko trener s tribun signalizira svoje napotke) velike težave, saj je to v resnici precej pogost pojav, ki pa ni skoraj nikoli kaznovan. Prej omenjeni Mouratoglou je razložil: "To počnejo vsi trenerji na prav vsaki tekmi, tudi Saša Bajin (trener Naomi Osaka, op. a.) je pri vsaki točki kazal navodila svoji varovanki." Problem prepovedi je v tem, da so trenerjeva navodila dovoljena na vseh turnirjih razen na grand slamih.

Seksizem? Serena je opozorila, da moški igralci počnejo še marsikaj hujšega, a niso kaznovani. Pri tem ima seveda prav (pri čemer ne mislim le na Johna McEnroeja), a bistvo problema najbrž tiči drugje – v sodniku Ramosu. Ta je sicer sodil po črki zakona in tu mu ne gre očitati goljufanja (kar lahko rečemo za zgoraj omenjeni obračun Williams – Capriati). A človeku je preprosto zmanjkalo občutka za situacijo, kjer bi moral umiriti napeta Serenina čustva in žvižgajoče ozračje, s striktnim sojenjem pa je (ne)hote le prilival olje na ogenj. S tem je poskrbel za neprijetne scene in predvsem oropal pristno veselje Naomi Osake.

Ramos je denimo lani na Roland Garrosu ujezil Rafaela Nadala, ki mu je dosodil dve opozorili zaradi počasne igre. "To je sodnik, ki me nadleguje in ki je obseden z mano. Obtožil me je tudi prejemanja navodil trenerja. Spoštujem ga, vse, kar si želim, je, da bi mi to vračal." Gre za še en primer preveč striktnega držanja pravil. Nadal je znan kot igralec, ki si med servisoma privošči veliko časa (pogosto več od dovoljenih 25 sekund). A tega časa nihče ni uradno meril in je šlo bolj za presojo sodnika. Ti so le redko izrekli opozorilo. Ko so letos na ameriški turneji uvedli uro za servis, so naenkrat izginile vse težave (tako med sodniki kot igralci). Letos je bil v Wimbledonu nezadovoljen tudi Novak Đoković, ki se je po četrtfinalu proti Keiu Nišikoriju pritoževal, da je Ramos opozorilo dal le njemu, čeprav sta oba četrtfinalista vrgla lopar. "Dvojni standardi," je bil kratek Srb (Ramos je Đokovića zaradi kletvic in dvignjenega loparja opozoril tudi lani v Parizu). Očitno je, da želi Ramos nase opozoriti predvsem v družbi najboljših igralcev.

Čeprav je šport v svoji osnovi le igra, je pravi poligon čustev. Akterji so polni jeze, adrenalina, veselja, želje po zmagi. To seveda avtomatično ne upravičuje vseh neprimernih dejanj, izjav, očitkov in besed. A sodnikom ni zaupana le naloga štetja točk, ampak morajo pripeljati dvoboj mimo vseh čustvenih valov. In tu je Ramos – tudi zaradi doslednega upoštevanja pravil – padel na izpitu.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
h123
# 10.09.2018 ob 13:12
Ramos je zame junak. Je edini, ki ima pogum, da dosodi svetovnim zvezdam prekrske. Ni on kriv, ce veliko sodnikov pogleda igralcem in igralkam skozi prste (se posebej zvezdam). Meni osebno gre totalno na zivce, ce kdo igra prepocasi, ali pa ce se kdo prepira s sodnikom - in tako tukaj ploskam Ramosu!
štajerc64
# 10.09.2018 ob 13:10
a bejž no, ne zdaj sodnika ven tišat,
obnašala se je pod vsako kritiko.
čisto prav se ji je zgodilo.
Tenochtitlan
# 10.09.2018 ob 13:13
Slavko prosim ne odmikaj krivde od tistega ki jo mora nositi in v tem primeru je to zgolj in samo vase zagledana ameriška kura.
Heisenberg
# 10.09.2018 ob 13:15
"A človeku (sodnik) je enostavno zmanjkal občutek za situacijo, kjer bi moral umiriti napeta Serenina čustva in žvižgajočo atmosfero, s striktnim sojenjem pa je (ne)hote le zlival olje na tlečo žerjavico. S tem je poskrbel za neprijetne scene in predvsem oropal pristno veselje Naomi Osake."

Športniki so se dolžni prilagoditi sodniškemu kriteriju, ne obratno. Bi moral sedaj sodnik pred dvobojem spraševati Sereno, kako se danes počuti? Še dobro, da sodnik ni podlegel izsiljevanju. Če ne drugega, je na dolgi rok naredil dobro potezo. Veselje Japonki je pokvarila edino Serena s svojimi neumnimi izjavami in igranjem žrtve. Sicer to ni nič nenavadnega za človeka, ki težko prenaša poraz. Verjamem da jo je bolelo, ko jo je na domačem terenu Japonka nadigravala v vseh elementih.
h123
# 10.09.2018 ob 13:16
Ramos ni oropal Naomi Osaka pristnega veselja - za to sta odgovorna Serena in se bolj publika. Saj se nekako razumem Sereno, da je izgubila zivce - se zgodi - ampak publika se je obnasala pa skrajno neprimerno.
Nekinej
# 10.09.2018 ob 13:17
Vrabci že čivkajo da je Ramos najbolj strog na touru. Na igralcih je da to upoštevajo in prilagodijo svoje obnašanje. Saj so profesionalci. V fuzbalu si folk tudi nikoli ni Colline upal obletavat kot obletavajo neke no name sodnike. Ampak danes so taki časi da so vsi žrtve ne.
groman
# 10.09.2018 ob 13:49
Lol kera sramota od članka. Namesto da bi pohvalili Ramosa, ki je eden edinih ki konsistentno kliče ven sranje od top igralcev se zdaj vleče ven neke priemre ko nekdo ni bil kaznovan. Da se upa nek športni korespondent reč da bi moral Ramos stisnit pičko in se po možnosti pohlevno opravičit za 100% upravičeno sojenje po pravilih? Smešno. Resnično smešno. Kaj bo drugič, moral bi piskat žogico v avt da bi bila bolj zanimiva igra naprej? Mogoče, MOGOČE bi se strinjal če bi jo kaznoval takoj po prvem izbruhu, ampak po tretjem zaporednem in praktično direktni obtožbi da namerno sodi proti Sereni pač ni imel izbire.
Ven vleč McEnroa, ki je že 25 let v penziji. Newsflash, pravila in striktnost se čez leta spreminjajo. Sploh pa McEnroe, ki ni bil nikoli kaznovan, npr. US Open 1987 kjer je zgubil drugi set zaradi tretje kazni, ali še boljše na AUS Open 1990 kjer je direktno zgubil match zaradi kazni. Res grozno da se ga nikoli ni kaznovalo.
Najbolj je smešno pa da se jemlje "moškim se pa to ne dogaja". Đoko je npr. fasal kazen ker je fuknil lopar, niti ga ni zlomil, ker je "poškodoval igrišče (LP Wimbledon)". Coaching se je vedno klical malo tako malo tako in je večinoma odvisen od sodnika - Ramos je kar se tega tiče precej tečen, še posebej pri top igralcih. Sploh pa - prva "kazen" je irelevantna ker je opozorilo. Za lomljenje loparja in konstantno vrtenje gobca je kriva le in izključno Serena, ki je svojo super športnost pokazala tudi na zaključku ("We'll get through this" kot da se ji je krivica zgodila lol). Pač zgubila je živce, upravičeno fasala kazen, popolnoma upravičeno spušila finale in namesto da bi imela jajca se javno opravičit vsem udeleženim, še posebej Osaki, da je zjebala finale s svojim afnanjem (kot ŽENA in MAMA), bo lepo naprej furala svoje kako je bila okradena in čao. Razni kavč feministi in podobna golazen ki je verjetno videla dva tenis meča v življenju jo bodo pa podpirali.
AtomX
# 10.09.2018 ob 13:16
serena ima prav zato ker ima otroka... makes perfect sense

"You owe me an apology. Say you're sorry... DON'T TALK TO ME!!" Serena 2018
Nekinej
# 10.09.2018 ob 13:34
Brez veze je govorit o seksizmu in šovinizmu nasploh, treba je gledat konkretnega sodnika. In Ramos je strog do vseh. Kaj počnejo drugi ko sodijo moškim nima veze in ga ni pošteno napadat da je seksist ker drugi ne opravljajo svojega dela.

Sploh je pa Sereno težko jemat resno ko zraven pravi da ni videla coachinga. Verjetno je po naključju po signaliziranju, ki ga kao ni videla, prilagodila svojo taktiko v naslednjih igrah. Prosim no saj nismo slepi. Lepo bi vzela opozorilo na znanje pa bi bilo. Ama verjetno je malo tudi sama namerno eskalirala da bi vrgla Osako s tira, pogosto ko izgublja namerno zganja kakšno dramo.
Do Brasil
# 10.09.2018 ob 13:32
@katiah
Sem ob odzivu na to velikokrat pomislila ravno na McEnroea,

McEnroe je bil veckrat denarno kaznovan za svoje izpade. Tako kot drugi igralci, tako da tele primerjave ne zdrzijo.
xnplater
# 10.09.2018 ob 13:28
Saj niste resni, Slavko. Kritizirate in obsojate človeka, ki se drži pravil. Obsojati je potrebno kršiltelje pravil! Saj ni čudno, da je v Sloveniji kot je, če pa večina obsoja ljudi za spoštovanje pravil, ne za nespoštovanje.
VxMxPx
# 10.09.2018 ob 13:27
šovinizem in rasizem

Ah seveda. Kaj drugega ne gre pričakovati. Tukaj bi jo publika in mediji morali obsoditi bolj ostro. Ne moreš vedno ko ti gre kaj narobe takoj iskati izgovorov v šovinizmu in rasizmu. Prav patetično.
fah-q
# 10.09.2018 ob 13:35
Mlajša od obeh sester Williams je nato dodala še nekaj čustvenih besed, da je mama, da se dogaja šovinizem in rasizem.

ja, ker je zmagovalka blond bledolična švedinja....oziroma kar šved, brat edberga recimo, da bo bolj očitno, da gre poleg rasizma še za šovinizem...in seveda, ker je mama je vse oproščeno...
Tao3
# 10.09.2018 ob 14:11
Kaj pišeš neumnosti Jerič? Sodnikova naloga JE STRIKTNO držanje pravil! Drugače je samo še zakon močnejšega in bogatejšega. Samo STRIKTNO!
friks
# 10.09.2018 ob 13:45
Primerjava McEnroea in Serene ni na mestu, ker je prvi igral pred več kot 30 leti. Komur razlika med 1984 in 2018 ni jasna, potme se težko resno pogovarja.
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 14:08
"Sodnikova naloga ni le štetje točk in striktno držanje pravil"
To je 100% točen opis sodnikovega dela. Psihijatra razvajenim igralkam pa naj se gre kdo drug.
bilzerian
# 10.09.2018 ob 14:01
in zdaj je sodnik kriv....

prvo opozorilo zaradi dajanja navodil sereni ni naredilo nobene škode.
in ona se sklicuje na to, da je poštena in da ima hčerko. pa kaj, če ima hčerko? jaz imam dve, pa sem zaradi tega bolj pošten?

za razbijanje loparja je dobila drugo opozorilo. ok, izgubia je eno točko, ampak ta ena točka tudi ni tako huda. pa še kar ni nehala.
skakala naokrog, jokala, histerično klicala sodnike, ki sploh niso prišli do besede, enostavno je bila serena tako užaljena zaradi tega, da so jo (po pravici) obtožili goljufanja, da ji ni bilo več pomoči.

vedno bolj sem mnenja, da ni nehala zato, da bo lahko nekega dne rekla, da naomi ni bila boljša od nje, ampak je izgubila zaradi sodnika, čeprav vemo, da temu ni tako.
še sreča, da je tudi naomi črna, da ne more serena trditi, da je izgubila dvoboj samo zato, ker so se belci zarotili proti njej
čak mal noris
# 10.09.2018 ob 14:41
Slavko, dostikrar prebiram tvoje kolumne, vendar ti moram ob tej priliki jasno povedati, da se zelo vidi, da ne igraš tenisa.
Pa pojdimo po vrsti; coaching gor ali dol, zanj je prejela LE opozorili ( po pravilih, korektno ). Kaj potencialno lahko sledi temu, je vedela od prvega trenutka. Rezultat ji tedaj že krepko ni šel na roko, zato ji je vse skupaj ZELO prav prišlo. Ob takem opozorilu skoncentrirani ugralec še trzne ne. Če pa išče konflikt, kar ga ONA povsem jasno je in ne Ramos, se pa zgodi to, kar njej NI ratalo; Osako spraviti iz ritma. Ko je nato rezultat za njo postajal še neugodnejši, je bredla le še globje v lastno greznico, ki si jo je sama pripravila, žal z napačnim "efektom" za njo. V popolni igralski nemoči je nato dodala še borbo za pravice vseh živih na tem svetu, svoje hčere, barva polti....res misliš, da tenisač, ko se z zobmi drži roba prepada, misli na vse to in povrh zahteva še opravičilo??? Misli, ja, ampak le zato, da bi onega ba drugi strani zj...l! Vsi, ki igramo tenis, poznamo te finte, ker smo jih v milejši verziji ze sami uporabili.
To je rezultat nemoči, z tem pa končaš takrat, ko ti pamet končno pošlje signal "DOVOLJ" in ko za povrh še ugotoviš, da iz sebe delaš idiota. Nakar te je SRAM.
Pri njej se nič od naštetega ni zgodilo, kar ogromno pove o njej, kot človeku.
Glede sodnika pa: Ramos je odličen sodnik, ki je VSE naredil tako, kot je treba. Res misliš, da bi on, kot sodnik, moral sredi konflikta razmišljati še o tem, kaj naj to pomeni za Osako, ko bo ( če bo ) zmagala? Naj bi v mikrofon rekel: prosim vas odpuščanja, nimam prav, a ker bo Osaka zmagala, vzamem vse nazaj, ker vas piznam in boste ob progladitvi rjuli, žvižgali in še kaj, Serena pa bo z mikrofonom v roki tulila, naj se ji ( in hčeri ) opravičim, ker je ona......KAJ???
In zanimivo....niti malo se ne bi zmotil, saj se je tako skorajda dobesedno tudi zgodilo.

P.S.: če bi ji sodil Collina, bi Serena dobila "efekt" Michaela Jacksona. Tako bi namreč "obledela". A bi imela vsaj razlog za omembo rasizma.
In admin, ne me brisat. Tistih par besed, ki so napisane z veliko, niso tuljenje. Kdo me bo pa iz pisarne slišal. So le poudarki. Hvala.
ElChapo
# 10.09.2018 ob 14:04
Sramota da so teniški mediji stopili na stran Serene Wiliams. Škoda mi je predvsem Japonke saj je bil to njen trenutek, ki pa ga je Serena s svojimi ogabnimi izpadi pokvarila. Na srečo bo Japonka kaj kmalu prišla do drugega Slama in potem tako naprej, saj se ji obeta fantastična kariera o tem sploh ne dvomim. Je preveč trdo na realnih tleh, da bi jo lahko slava uničila.

Vesel sem tudi za Djokovica, ki se je ponovno vključil v lov za Federerjem in Nadalom. Čaka nas razburljiv zaključek sezone ter še bolj zanimiva sezona 2019.
davide
# 10.09.2018 ob 14:01
Seksizem? Serena je opozorila, da moški igralci počnejo še marsikaj hujšega, a niso kaznovani.

Res bi bil vesel če bi tukaj zraven bil kakšen primer, ker jaz se take situacije iz zadnjih let ne spomnim. Moški ponavadi razbije lopar, kakšno sočno zine sodniku, potem pa nadaljuje z igro (seveda dobi tudi primerno kazen). Serena pa je svoj izpade stopnjevala skozi celoten drugi niz, praktično med vsako servisno igro je nadirala sodnika in mu grozila. A res misli da jo pri takem obnašanju lahko odnese brez kazni?
mstrgar1
# 10.09.2018 ob 13:43
Ma zmaga čista, kot solza. Svoje dni...leta sem navijal za Sereno. Uf, kakšna zabloda.
Acta Sanctorum
# 10.09.2018 ob 14:21
Jerič, tokrat pa si ustrelil kozla!
Pravila so napisana za vse enako. Če se jih ne drži za vse enako, naj ga izprašajo zakaj se ne, to pa še vedno ne izključuje dejstva, da je bilo v tem dvoboju vse OK! Je ravnala v vseh primerih proti pravilom? DA! Se pravi je bila upravičeno kaznovana! Seksizem? V članku ste napisali, da kaznuje isto moške (Djokovič, Nadal). Torej od kje njej, "to se mi dogaja samo zato ker sem ženska?" Rasizem? A Osaka je bela kot jogurt? Ali do japonskih črnk pač ni rasističen? Jao jao kam gre ta svet!? Razvajeno otroče je in nič drugega!
Canis.Lupus
# 10.09.2018 ob 15:48
Slavko, et tu?

Serenimno obnašanje je bilo PODEN! Tudi izgubiti je treba častno. Tu se velikani ločijo od drugih športnikov.

Poleg tega je vplivna mutimiljonarka verbalno napadla sodnika. Kdo je tu v poziciji moči? Kakšna čustva? Praviloa so jasna in se jih je treba držati. pač, ne kriči na sodnika, a ne? In za gran finala izgovori na barvo kože in seksizem. Jao Serena, sram naj te bo!

Prav je da je pokasirala.

Še dobro, da sodnik ni snežinkasto bel John z rdečimi lasmi. Ali zmagovalka blond pnevmatična dolgonoga lepotica. To bi bilo šele žolča o seksizmu, white power ipd.

Slavko, razočaral si me.
Upam, da si moral pisati tako po nareku od zgoraj.
lemi4133
# 10.09.2018 ob 13:45
McEnroe je bil car he he ... njemu je to bilo pisano na kožo in vsi so čakali na njegov show ... it was entertainig ... Serena pa zadnjih 10 let skoz igra neko zrtev ... prvi niz igra slabo, ker je kao slabo spala ... potem pa se pobira in ponavadi zmaga ... zdej pa ne gre vec vse tako gladko in izgublja zivce ...v glavnem naporno jo je gledat ...
Branko57
# 10.09.2018 ob 14:31
ko ti je naslov članka, da sodnikova naloga ni držanje pravil veš da si balkanec slavc.
davide
# 10.09.2018 ob 14:24
Eden izmed redkih primernih člankov je tale iz NY Post
https://nypost.com/2018/09/08/its-shameful-what-us-open-did-to-naomi-osaka/

Vse ostalo v ameriških medijih je večinoma jokanje in obtoževanje sodnika

Ne vem tudi če je bil kje omenjen tudi katastrofalen govor na podelitvi, ko je napovedovalka izjavila nekaj v smislu "ni rezultat ki smo si ga želeli". Kako si lahko privoščiš kaj takega ko zraven tebe stoji zmagovalka turnirja, to je res ogabno in velika sramota za organizatorje.
Do Brasil
# 10.09.2018 ob 13:59
@katiah
@Do Brasil se strinjam, moja primerjava McEnroea in Serene ni na mestu, ker je bil McEnroe 100x hujsi v svojih dejanjih in besedah!


Tudi kazni so bile za McEnroa hujse - tudi diskvalifikacije s prvenstev:
The 1990 Australian Open Men's fourth round match between John McEnroe (USA) and Mikael Pernfors (SWE) saw the American controversially disqualified from the match after three code violations.

BTW, kaksno metodologijo ti uporabljas, da ves, da je bil McEnroe 100x hujsi od Serene? Odokativno ali kaj bolj znanstvenega?
groman
# 10.09.2018 ob 13:54
Aja pa še to, seksistično je da so ženske kljub bistveno manjšemu zanimanju in BO3 namesto BO5 igri enako plačane na grand slamih. Kaj pa o tej krivici, Serena?
krtmenedva
# 10.09.2018 ob 14:30
Jerič katastrofa - torej naj bi nekaterim popuščali pri pravilih. Sploh tistim, ki so glasni ali močni? Ali finančno podprti?
por
# 10.09.2018 ob 13:52
Katiah, Serena je počela stvari, ki jih Japonka ni. Kot je že napisano, sodnik je tako soduil tudi moškim, tako da ...
samy joe
# 10.09.2018 ob 13:59
In folk navija za tako tele od ženske oz. bitja?
agrgab
# 10.09.2018 ob 13:57
Lp vsem pravim ljubiteljem športa.
Najprej pohvala novinarju za uvodni stavek:
"Kar je najpomembneje in brez dvoma – Naomi Osaka je bila v finalu New Yorka boljša od Serene Williams in zasluženo osvojila svojo prvo lovoriko za grand slam. "
Čestitke za to.
Drugače pa -dovolite.
Bom dal primerjavo, čeprav je morda nevmesna, pa vendar.
A menite, da bi Vam sodnik na sodišču dovolil take početi in dokazovati tako svoj "prav", na tak način. 100000000% da ne - seveda da ne.
In v športu bi moralo biti popolnoma enako. Igralci so za to, da igrajo, tekmujejo, sodniki so za to, da sodijo.
In dokler bo v športu šlo tako kot v nekaterih športih gre, da si namreč igralci dovolijo mnogo, mnooooogo preveč - je kot je. Še mnogo bolj je vse skupaj očitno v nogometu, kjer si igralci dovolijo že veliko, veliko preveč. Ne razumem in nikoli ne bom razumel, zakaj ne more biti v večini športov, kot je primeroma v Nba, Nhl...... Tam tudi kak igralec sodniku kaj malega pove. Venda zelo, zelo pazi kaj in kako pove. Je lahko zelo hitro močno kaznovan in pod prho.
Eni si pa dovolijo - nedovoljivo. In se jim to potem povrh še tolerira. Dokler bodo zadeve šle v tako smer, bo samo še vse slabše.
In ta madam Williams, pojma o vedenju nima. Sploh pa ne o moralno, lepem in spoštljivem vedenju. Škoda in žal, ker je tako fajn nasprotnici odvzela veselje in srečo ob uspehu. Če bo nad tem zdaj doma onanir......, pa naj. Presrana je do fundamenta in še čez. Potem pa kazen 17.000.- USD - haaaalo. Za tako obnašanje, bi ji jaz dosodil leto dni brez zaslužka, pa naj dobro premisli če še in kdaj.
Samo še to.
Danes sem v enem komentarju prebral, kako jo je nekdo branil, ko je pred leti linijski sodnici grozila s smrtjo.
Hm - ne vem, sam še nikoli nisem slišal za to, da bi se verbalne-besedne grožnje med sabo kaj posebej razlikovale. Če bi meni kot sodniku grozila s takimi, bi ji jaz v ZDA vrnil s tako tožbo, da bi bila on kar velik USD.
Škoda, da jo noben prijatelj(ica) ne opozori na tako napačno vedenje!
Haugh.
simonjz1
# 10.09.2018 ob 13:14
to je podobna situacija kot lani real madrid - juventus... vsi so videli da je penal bil..ampak so nekateri rekli, da se penalov v zadnji minuti ne sodi...pa se jim je pol celi svet smejal, ko so tak smesni bli... serena pa podobno...saj ce bi bla 6-0 in 5-1 v vodstu, do tega nebi prislo...
pero5
# 10.09.2018 ob 16:01
Zanimiva analogija v zvezi s tem se pojavlja na netu - Kaj bi se zgodilo, če bi Sereno ustavil policaj zaradi prekoračenja omejitve hitrosti? Serena bi se drla nanj, da je mama in da zaradi varnosti svojega otroka nikoli ne bi prehitro vozila. Ko bi ji policaj vseeno pisal kazen, bi se jezila, da njeni moški kolegi tudi prehitro vozijo, pa ne dobijo kazni - ker so moški. Na koncu bi rekla, da si kazni ne zasluži in da od lažnjivega in kradljivega policaja pričakuje opravičilo - vse to z grozečim žuganjem.
In ker je bogata in presrana Serena, ne pa neka revna delavka za trakom, bi se hitro našli novinarji (sicer borci za enakopravnost na vsakem koraku), ki bi od policista pričakovali bolj zrelo obnašanje. Ha :D
kar_nekdo
# 10.09.2018 ob 14:49
Ženski tenis sem v soboto gledal po, ne vem, 15ih letih, ker mi je bil čisto nezanimiv...
Ampak mislim, da ga bom os sedaj večkrat. In to samo zaradi igralke, ki nosi ime Naomi Osaka. Kaj ji je naredila "mala"... Bravo...
Naduti "zvezdnici" in "gamadi" od publike je dala pravo lekcijo normalnega obnašanja in spoštovanja. Ampak žal ne bodo imeli nič od te lekcije, ker bodo še naprej ameriško naduti...
Še enkrat, bravo Naomi. Od sobote imaš enega navijača več!
Organizatorjem pa... en velik BUUUUUU!!
sani_hot
# 10.09.2018 ob 16:18
se pravi je isti ta sodnik "vzel na piko" Rafela Nadala,
Đokovića je opozoril zaradi loparja in lani zaradi kletvic

ko pa je opozoril Sereno pa je to šovinizem in rasizem
aja ona kot črna in kot ženska ima pravico da mu reče da laže in krade

šovinisti in rasisti ste VI
levak
# 10.09.2018 ob 16:05
Gospod Slavko povejte mi ali je sodnikova naloga, da miži na obe oči, da tolerira prepotentno Američanko, da sodi po njenih merilih, da oškoduje "Japonko", da ugodi ameriškim navijače, da omogoči divi 24 GS, ...
pink panther
# 10.09.2018 ob 14:28
seksizem je tudi to,da moški igrajo včasih po 5 ur do finala,da je njihova konkurenca veliko širša in so zato podvrženi večkrat poškodbam kot ženske
Semin
# 10.09.2018 ob 14:23
sodnik je zato na igriscu,da se udejanjajo pravila in da ni kaosa.sereno bi pa lahko izkljucili
Zoro27
# 10.09.2018 ob 13:59
O, Jerič, Jerič. Če je nagrada nekaj milijonov, to ne more biti le igra.
levak
# 10.09.2018 ob 15:33
Sodnikova naloga ni le štetje točk in striktno držanje pravil
----
Naloga "velikega" igralca pa je , da se drži pravil, ne zmerja sodnika, ...
In da je vzor otrokom, predvsem hčerki!
aki919
# 10.09.2018 ob 14:40
Slavko, Slavko...ti praviš, da se pravil ni treba držat! Zakaj pa potem obstajajo?
Do Brasil
# 10.09.2018 ob 14:16
@Tao3
Kaj pišeš neumnosti Jerič? Sodnikova naloga JE STRIKTNO držanje pravil! Drugače je samo še zakon močnejšega in bogatejšega. Samo STRIKTNO!

Tao3 thumbs up! Ze tako je prevec podrocij, kjer "izjemni" povozijo vsa pravila na skodo obicajnih. Kako je ze z dopingom in prepovedjo testiranja ameriskih kosarkarjev na olimpijskih igrah? Da o ostalih izvensportnih pravilih za "izjemne" niti ne govorim.
por
# 10.09.2018 ob 13:49
Igralčeva naloga ni zgolj igrati, ampak se vesti vzorniku primerno. Pih!
handrej1
# 10.09.2018 ob 15:47
S člankom se nikakor ne strinjam, prej bi ga označil za zelo nepremišljenega s strani avtorja. Opravičevanje takšnega nedopustnega in nešportnega vedenja športnika, kateregakoli že, je popolnoma nesprejemljivo. Igralka bi morala biti za takšno ravnanje, zlasti žaljenje sodnika, še bistveno strožje kaznovana. Ameriška publika pa je znova pokazala svojo popolno športno neizobraženost, pa tudi vsakšrno pomanjkanje osnovne človeške empatije do čudovitega mladega in lepo vzgojenega dekleta, ki je pri vsem tem (samo navidezno) največja žrtev. Za razliko od Serene si je namreč pridobila ogromno spoštovanje s strani celotnega športnega sveta.
nihče več
# 10.09.2018 ob 14:50
Tale zadeva z Williamsovo je vzorčen primer PR "spina", torej preusmeritve pozornosti od neprijetnega dejstva k ... čemur koli drugemu. Slavko Jerič, garantiram ti, da se piarovci po vsm svetu zadnje dni navdušeno pogovarjajo o tem, kako genialen je bil Serenin spin. In tudi ti si padel na finto.
2px_orbitala
# 10.09.2018 ob 14:45
Zanimivo, sodniku je povedala, da ima hčerko. Kot, da je to relevantno. Za tako obnašanje bi morala dobiti prepoved igranja na naslednjih 3 turnirjih.
mitja-presecnik
# 10.09.2018 ob 19:46
In Ramos ni doživel blamaže, samo tako je izpadlo zaradi neolikanega in neizobraženega obcinstva
rdečinavijač
# 10.09.2018 ob 17:26
Ma kaj je nekaterim. Serena se je obnašala kot krava in sodnik tega ni dopuščal. Samo v vsej tej METOO histerijo je zej on izpade čudak.
pero5
# 10.09.2018 ob 16:38
Troyan:
Resnično se sprašujem, če je to sovraštvo do Serene tu posledica tega ker je uspešna črna ženska...

Sovražne reakcije do Serene so posledica tega, da se je na igrišču obnašala kot otrok, ki bi mu vzeli eno od 24 igrač, ki si je niti ni zaslužila. Zraven je pokvarila podelitev te igrače punci, ki še nima nobene, si jo je res želela in si jo je s trdim delom tudi prislužila.

Tisti, ki v to vmešava raso in spol ima problem pri sebi, takoj za Sereno...
Kazalo