Kolumne
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 16 glasov Ocenite to novico!
Eugenija Carl
Običajno se v civilne iniciative ljudje povežejo takrat, ko je ogroženo življenje, zdravje, ali ko prebivalcem grozi znižanje kakovosti življenja, razmišlja Eugenija Carl. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Vstajniki iz ulice Podganja grapa

Kolumna dopisnice iz Kopra
25. marec 2013 ob 10:33
Koper - MMC RTV SLO

Tolčenje po prsih ob zmagi, ki jo je prinesla pičla glasovalna udeležba, lahko izvabi kvečjemu kakšno cinično pripombo. A se Marko Zorman in peščica njegovih iz Civilne iniciative za zeleni Kampolin verjetno niso ozirali nanje, ko so na večer predzadnje marčevske nedelje odpirali šampanjce.

Na referendumu jim je namreč uspelo premagati župana Petra Bossmana. To ni bil referendumski upor zoper strupene izpuste, pitno vodo s primesjo živega srebra, smrtno nevarno cesto skozi naselje ... Ne, nič takega! V lucijski civilni iniciativi so z mojstrsko pretkanostjo pri novačenju podpisov in stojnico pod stopnicami upravne enote sprožili referendum o odrabljenih hladilnikih in podganah.

Prav to sta sinonima za zapuščeno grapo sredi lucijskega naselja, ki je občina ni želela preobleči v smrdljivo, strupeno tovarno, ampak v zelenice, park, parkirišča in stanovanja za mlade družine. Ni šans, je rekel Zorman, motor civilnoiniciativnikov, stanovanj pa že ne! Ne potrebujemo jih!

Običajno se v civilne iniciative ljudje povežejo takrat, ko je ogroženo življenje, zdravje, ali ko prebivalcem grozi znižanje kakovosti življenja. Pika, amen! Ker v Bossmanovem projektu niso našli nobene od navedenih groženj, je bilo treba najti drugi "material" za nasprotovanje občini. Zorman & CO so si vzeli pristojnosti in začeli modrovati, razpravljati in polemizirati o temah, ki se jih ne tičejo! Koliko stanovanj naj gradi občina, kje naj jih gradi, za katero populacijo, kdaj, pa da je stanovanj v občini že zdaj preveč … Halo?!

Kar naenkrat so bili strokovnjaki za demografijo, sociologijo prostora, priložnostno so postali geologi in hidrologi, ko so modrovali, kako hudourniška grapa res ni primerna za bivanje, sploh pa ne mladih družin. Zbližali so se z botaniko in ornitologijo, saj so menda našli celo primerke, ki tam edinstveno uspevajo. Tudi astrofizika, če je treba, samo da se obrani ozke lastne interese, beri razgled na morje ...

Koga briga, da se sredi zaokroženega naselja kopiči svinjarija, zakaj bi nas skrbelo, da mladi vse pogosteje odhajajo iz piranske občine, ker ne zmorejo plačati tako dragega kvadratnega metra. Komu mar, da bodo piranska kulturna in športna društva letos dobila manj denarja, ker je morala občina odšteti trideset tisočakov za referendum. Zormanovim zagotovo ne!

Ne skrbi jih niti signal, ki ga pošiljajo potencialnim investitorjem v projekte piranske občine. Kdo sploh bo še hotel priti in odpreti denarnico, če na vratih piše: "Ne vstopaj, huda civilna iniciativa!" Ki naj bi se, kot je slišati, zgodila tudi projektu ureditve središča Lucije. Tam, kjer je že trideset let nasut gramoz, bi zrastla duša kraja, ki je zdaj ni; nov zdravstveni dom, knjižnica, tržnica, park, pozneje še termalna riviera. A vse, kar je ob navdušenju na javni razgrnitvi zbranih Lucijčanov zmogel Zorman, so bile besede, da mu gre na bruhanje.

Krajani, ki se jih še drži zdrav razum, bi morali zdaj pritisniti na občino, naj očisti grapo, odpravi divje parkiranje, položnice pa pošlje vstajnikom. Toda po nekaterih razlagah zdaj, ko je referendum padel, občina v grapo ne sme posegati do konca županovega mandata. Če že ne večina Lucijčanov, so Zormanu zagotovo hvaležne podgane. S svojega balkona z razgledom na morje bo zdaj lahko nemoteno opazoval njihovo množenje. Nobena streha neprofitnega stanovanja mu ne bo v napoto.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
ZIZITOP
# 12.04.2013 ob 15:12
To je bolj članek za Miloševičev miting, kot poglobljeno novinarjevo delo.
Kanjec
# 25.03.2013 ob 19:18
Jest sm že pred tedni rekel, da vsakega, ki spoznam, da mi reče, da je v civilni iniciativi, ga avtomatsko na gobec, sploh ne sprašujem dalje.
brtva
# 25.03.2013 ob 14:14
Domačini imajo za soseda pač raje podgane, tu in tam kakšen star hladilnik kot pa prepotentne žabarje in podalpce, ki jih je že sedaj tam preveč, posebno v poletnem času. Je morda to vzrok?
pečavs
# 25.03.2013 ob 10:49
Kolumna ali komentar ni članek. Si že slišal kdaj za zvrst, ki se ji reče komentar. Očitno ne.

na, da boš bolj razgledan:

http://www.rtvslo.si/lokalne-novice/bossman-pogorel-na-referendumu-na-kampolinu-ne-bo-stanovanj/305198
tonek
# 25.03.2013 ob 10:42
Kot bralec, ki situacije ne poznam, si želim predvsem informacije. Ugotavljam, da jih v članku ne dobim kaj dosti. Pač pa zelo veliko vrednostnih sodb in subjektivnih pogledov.
wisan
# 26.03.2013 ob 09:42
Dober članek Eugenija. Ti raznorazni civilni in zeleni so res velikokrat - čudaki. Še najbolj me spominjajo na otroška leta, ko se je v blokovskem naselju zmeraj našel kak tak tip in nam otrokom delal težave pri igranju, ker, da smo glasni,... in nam ob prvi priliki vzel in prerezal žogo !
sheyk
# 25.03.2013 ob 10:48
Še en neprimeren članek, vreden njegove avtorice.

(Bossman=SD=Evgenija press)
Eugenija Carl
link
Zimmermannova obrambna taktika: kaže vloge, ne dovoljenj. Ker jih nima.
5
23. junij 2016 ob 22:00 Razvpiti zdravnik Janez Zimmermann je na svojem blogu, ki ga je nekritično povzel tudi eden izmed medijev, objavil zapis, s katerim poskuša izpodbijati naše poročanje, da za izvajanje operativnih ...
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
43
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo