Udeležba na referendumu je bila nizka, volivci pa občinskega predloga niso podprli. Foto: RTV SLO
Udeležba na referendumu je bila nizka, volivci pa občinskega predloga niso podprli. Foto: RTV SLO
Referendum o pozidavi Kampolina

Udeležba na referendumu je bila nizka, saj je do 16. ure glasovalo le okoli 14 odstotkov od skupaj 15 tisoč Pirančanov, ki so volilni upravičenci. Po predčasnem glasovanju je kazalo, da bo večina podprla prostorski načrt in s tem župana Petra Bossmana. Oddanih je bilo 226 veljavnih glasovnic, od tega jih je 171 glasovalo za odlok, 55 volivcev pa je bilo proti, a so po preštetju vseh glasovnic izidi drugačni. Volivci so se večinsko izrekli proti občinskemu predlogu.

Želeli graditi stanovanja za mlade družine
Svet Občine Piran je odlok o prostorskem načrtu za območje Kampolin terase, ki predvideva pozidavo in ureditev istoimenske hudourniške grape, soglasno sprejel že novembra lani. Na območju, ki je v večinski lasti občine, lastnik tretjine zemljišča pa je projektno podjetje DIB3, je nameraval zgraditi okoli 42 novih stanovanj in 125 parkirnih prostorov. Podpornik projekta je tudi piranski župan Peter Bossman, saj naj bi z njim končno uredili omenjeno grapo, pridobili stanovanja za mlade družine, park za vse prebivalce, garažno hišo in uredili hudournik.

A so v Civilni iniciativi za zeleni Kampolin, ki nasprotuje gradnji stanovanj v hudourniški grapi, želi pa si ureditve zelenega območja, nato zbrali potrebne podpise za razpis referenduma in jih prejšnji mesec oddali na občinsko vložišče. Občinski svet je nato na zadnji redni seji razpisal referendum, ki je potekal na območju celotne piranske občine. Volivci so raje kot občinskega podprli predlog civilne iniciative.

Referendum o pozidavi Kampolina