Trendi otroških knjig kažejo, da vse večjo veljavo pridobivata ilustracija in oblikovanje. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Trendi otroških knjig kažejo, da vse večjo veljavo pridobivata ilustracija in oblikovanje. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Svetlana Makarovič
Svetlana Makarovič se je podpisala pod številna priljubljena dela za otroke, od Kosovirjev do Sapramiške. Za svoje literarno ustvarjanje za najmlajše je prejela tudi številne nagrade. Foto: BoBo

Od torka do petka bo v ljubljanski knjigarni Konzorcij še bolj živahno kot običajno, saj bodo tam na ogled najboljše otroške knjige, ki so jih predtem založniki predstavili na sejmu otroških knjig v Bologni.

"Njen pek Mišmaš, tako kot mi, ponuja svojim kupcem same slastne dobrote. Podobno kot njegova pekarna tudi naša knjigarna na razstavi Bologna po Bologni prinaša tako 'hrustljave in dišeče', tako dobre knjige, da prihajajo k nam bralci 'iz vseh sosednjih vasi'," so v vabilu na razstavo, ki jo letos poklanjajo zelo plodni ustvarjalki za otroke Svetlani Makarovič, zapisali organizatorji.

V Bologni se je letos predstavilo okoli 1200 založb iz 75 držav, med njimi so bile tudi Mladinska knjiga, Morfem, Sanje in Pivec, pa tudi Javna agencija za knjigo, ki je predstavila izbor najboljših mladinskih knjig vseh slovenskih založb.

Smernice v otroški književnosti: vizualno nad besedilnim
Kot ugotavljajo organizatorji, so nagrajene slikanice in knjige v Bologni potrdile smernice zadnjih nekaj let, ki kažejo, da ilustracije in oblikovanje prevladujejo nad besedilom, opažajo pa tudi, da je meja med leposlovjem in poučnim pogosto zabrisana ter da se povečuje število večjezičnih knjig in knjig o medkulturnem razumevanju. Veliko pozornosti je namenjene tudi ranljivim skupinam otrok in bralnemu gradivu zanje.

Knjigam so tudi pogosto priložene zgoščenke, barvice, material za različne izdelke in igrače, priročnikom pa so dodana didaktična gradiva, materiali in orodje za različne ustvarjalne dejavnosti. Poučne knjige z različnih področij imajo praviloma dodan nabor internetnih virov za nadaljnje raziskovanje in učenje.

Na sejmu je bilo tudi nekaj knjig, ki obravnavajo prvo svetovno vojno, ter novih izdaj, s katerimi so založniki zaznamovali praznovanje 100. obletnice rojstva skandinavske ustvarjalke Tove Jansson, 25-letnice Elmerja Davida McKeeja ter 80-letnice ilustratorja Quentina Blaka.

V okviru Bologne po Bologni bodo potekala tudi strokovna vodstva po razstavi, pravljične ure za predšolske otroke, angleška pravljična urica in jezikovne delavnice za otroke.