Kontroverzno sliko je kupil David Bowie. Foto: EPA
Kontroverzno sliko je kupil David Bowie. Foto: EPA
Howson je takole pred leti naslikal Madonno in njenega takratnega moža Guya Ritchieja. Foto: EPA

Howson je sliko naslikal po naročilu uprave londonskega vojaškega muzeja, ki pa je bila nad njeno vsebino zgrožena in je ni vključila v svojo zbirko, češ da se umetnik ni držal osnovnega načela, da mora vse prizore na slikah videti na lastne noči. Vsebina slike je povzročila burne debate v javnosti, Howson pa je sliko za 18.000 funtov prodal pevcu Davidu Bowieju, poroča spletni portal jutarnji.hr.

Londonski vojaški muzej ima od leta 1916 tradicijo, da za vsak večji vojni spopad na svetu angažira enega umetnika, ki prek svoje umetnosti pokaže obraz vojne. Howson je bil leta 1993 izbran za ovekovečitev vojne v Bosni in Hercegovini.

Prvi obisk se je končal predčasno, menda zaradi bolezni
Takrat 35-letnega umetnika so podobe vojne vihre močno pretresle. Nad videnim je bil tako zgrožen, da je zaprosil za predčasno vrnitev v London, ne da bi izpolnil svoje obveznosti. V enem od dokumentarnih filmov britanske televizije BBC je videti Howsona, kako tava po okrvavljenih ulicah Sarajeva, potem pa odvrže papir in svinčnik ter zavpije: Jaz tega ne morem risati! Britanska javnost do Howsona ni bila razumevajoča, nekateri so ga ožigosali za strahopetneža, spet drugi so mu v znak posmeha pred hišo puščali perje. Sam je kasneje zatrjeval, da se je domov predčasno vrnil zaradi bolezni.

Leto kasneje se je, tokrat psihično bolje pripravljen, vrnil v Bosno in Hercegovino, misijo pa je financirala britanska vlada. Med obiskom je nastal niz slik, nekatere od njih pa so danes del stalne razstave vojaškega muzeja.

Ena od slik ima naslov Očiščeni, kar jasno nakazuje na etnično čiščenje. Na njej je skupina muslimanskih beguncev, ki lačni in obnemogli na cesti čakajo konvoj, ki jih bo odpeljal na varno. V ozadju je videti vojake Združenih narodov.

Upodobitev posilstva dvignila veliko prahu
Največ prahu je dvignila slika Hrvat in muslimanka, na kateri je videti dva uniformirana moška, eden je v ospredju, drugi v ozadju, vmes pa je prikazana gola ženska, žrtev posilstva, ki ji vojaka glavo tiščita v straniščno školjko. Ko je bila slika prikazana ob Howsonovi vrnitvi, je izzvala veliko ogorčenje, vojaški muzej pa se je odločil, da slike ne bo odkupil. V muzeju so svojo odločitev utemeljili rekoč, da se Howson ni držal osnovnega načela "vojaške umetnosti", da mora biti umetnik priča dogodkom, ki jih potem upodobi.

"Direktor muzeja mi je povedal, da ne more kupiti slike, ker nisem bil priča posilstvu," je dejal Howson. "Res je, nisem videl tistega posilstva, toda takšna grozljiva posilstva so se dogajala ves čas in to je tisto, kar sem upodobil."

Howson je bil že od nekdaj znan kot provokativen in kontroverzen umetnik, britanski mediji pa ga pogosto opisujejo z besedo ekstremen. Sredi 80. let so se nad njegovimi deli med drugim navduševali Madonna, Bob Geldof in Mick Jagger.