Pahor je poudaril, da gre pri EPK za nacionalni projekt, za katerega so odgovorni tako vlada kot partnerska mesta. Foto: EPA
Pahor je poudaril, da gre pri EPK za nacionalni projekt, za katerega so odgovorni tako vlada kot partnerska mesta. Foto: EPA
Maribor
Za investicije naj bi država po prvotnem načrtu zagotovila 70 milijonov evrov, trenutno pa še vedno manjka približno 30 milijonov evrov. Foto: Miha Lukac
Umetnostna galerija Maribor
V luči bliskovito bližajočega se leta 2012 je mariborska kulturna regija dobila prepotrebno finančno injekcijo. Foto: Umetnostna galerija Maribor

Po Pahorjevih besedah so se danes po izčrpni razpravi o odprtih vprašanjih dogovorili, da se bodo odgovorni za projekt tako z lokalne kot državne strani znova srečali sredi julija, ko bodo ob upoštevanju finančnih potreb projekta pripravili finančne postavke za obveznosti države v naslednjih dveh letih.

"To je nadaljevanje zglednega sodelovanja med vlado in partnerskimi mesti pri pripravi EPK. Priložnost, ko bo Slovenija lahko na evropskem nebu zasijala v kulturnem in drugih pomenih, se hitro bliža. Te priložnosti se zavedamo in jo želimo tudi izkoristiti," je dejal Pahor in dodal, da na programskem področju večjih ovir ni, nekaj pa jih je zaradi različnih pogledov o tem, kaj je mogoče in kaj je potrebno, pri njihovem finančnem servisiranju.

Pomirjeni Kangler
Tudi mariborski župan Franc Kangler je izrazil pozitivno presenečenje nad obiskom. "Če se bodo besede premierja uresničile, sem prepričan, da bo EPK dejansko dogodek, ki bo mestu in regiji prinesel kulturni razcvet. Za projekt smo odgovorni tako na lokalni kot na državni ravni, zato smo zainteresirani, da ga izpeljemo najbolje, kar se da," je dejal.

Kot je še povedal, se bodo do sredine julija uskladili še o nekaterih vprašanjih, zlasti kar se tiče virov financiranja za infrastrukturo in to tako, da se v ta namen odprejo proračunske postavke in zagotovijo določena evropska sredstva, hkrati pa z vlado in ministrstvom za kulturo ter vladno službo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj uskladijo investicijske postavke.

"Za projekt se ne bojim, saj je premier z današnjim obiskom pokazal, da mu je veliko do EPK ter da ne gre za mariborski, pač pa nacionalni projekt," je še dejal mariborski župan.

O županovih preteklih izjavah, da Maribor do zdaj od države za EPK ni prejel še niti evra, je spregovorila ministrica za kulturo Majda Širca. Kot je dejala, Maribor skupaj s partnerskimi mesti ostaja v središču pozornosti in prednostnih nalog ministrstva za kulturo, zato je prav, da redno pregledujejo projekte znotraj EPK, ki se kot zelo kakovostni pojavljajo tudi naknadno. To pa je po njenih besedah vezano tudi na številne razpise, ki se pojavljajo.

Umetnostna galerija, Pekarna in drugi na prvem tiru
"Vesela sem, da je na zadnjem regionalnem razpisu Maribor zavestno prednostno postavil prav infrastrukturne projekte s področja kulture, kot sta Pekarna in Lutkovno gledališče. Prav slednje je že bilo sofinancirano, zato je teza o nedodeljenih evrih zelo relativna. Nadaljujemo projekt Umetnostne galerije, ki je za ministrstvo na visoki listi prednostnih nalog in ji bomo tudi na račun drugih projektov dali prednost, saj gre za enega pomembnejših in zelo potrebnih projektov v Mariboru," je še dejala Širca.

Sestanka se je od predstavnikov partnerskih mest udeležil ptujski župan Štefan Čelan, ki je bil vesel dogovora o načinu črpanja finančnih sredstev iz proračunskih postavk, čeprav se jim danes še ni uspelo dogovoriti o višini teh sredstev. Kot je dejal, je bilo v prijavi s strani države predvidenih 20 milijonov evrov za programski del, trenutno so na nekaj več kot desetih milijonih evrov, zato bodo razliko iskali še na naslednjih delovnih sestankih.

Treba bo najti še 30 milijonov evrov
"Za investicije naj bi država po prvotnem načrtu zagotovila 70 milijonov evrov, trenutno pa še vedno manjka približno 30 milijonov evrov. Premier je zato imenoval operativno ekipo državnih sekretarjev z ministrico Širco na čelu, ki bo sredi julija na operativnem sestanku z župani iskala vire za dokončno zaprtje finančne konstrukcije," je še dejal Čelan.