Akademija v Kazini že uporablja dvorano za nastope, njene prostore pa trenutno uporabljata dva javna zavoda – Inštitut za novejšo zgodovino in Arhiv RS. Foto: Bobo
Akademija v Kazini že uporablja dvorano za nastope, njene prostore pa trenutno uporabljata dva javna zavoda – Inštitut za novejšo zgodovino in Arhiv RS. Foto: Bobo
Violina, igranje, koncert, klasika
Akademija bi se v Kazino selila postopoma, dokončna selitev pa je predvidena najkasneje za februar 2020. Foto: BoBo
Neto površina Kazine z izgradnjo prizidka bi predvidoma znašala 8.150 kvadratnih metrov.
Neto površina Kazine z novim prizidkom bi predvidoma znašala 8.150 kvadratnih metrov. Foto: BoBo

Takšno rešitev je univerza predvidela, potem ko je bil zaradi pomanjkanja sredstev zmrznjen projekt novogradnje treh umetniških akademij ob Roški cesti. Na vladi ocenjujejo, da se najboljša možna rešitev prostorskih težav akademije izkazuje prav v selitvi v stavbo Kazine na Kongresni trg 1. Akademija ima v stavbi že na voljo dvorano za nastope, njene prostore pa trenutno uporabljata dva javna zavoda – Inštitut za novejšo zgodovino in Arhiv RS. Novi načrti predvidevajo selitev akademije v nove prostore v celoti, za to pa bi bilo treba zgraditi tudi prizidek k obstoječemu objektu.
Država in univerza se bosta glede na sklep vlade s pogodbo dogovorili, da bo univerza obema zavodoma še naprej zagotavljala brezplačno uporabo prostorov in jima omogočila nemoteno izvajanje dejavnosti v njih. Dekan akademije Andrej Grafenauer pa je stališča, da bi bilo treba zavodoma, seveda v soglasju z njima, najti nove prostore. Kot pravi, je ta namera po njegovih besedah opredeljena tudi v elaboratu, ki ga je za rešitev prostorske stiske akademij pripravila univerza, ter je usklajena z ministrstvoma za izobraževanje in za kulturo. Prostore v Kazini bi, kot pravi, uporabljali toliko časa, dokler ne bi našli ustrezne rešitve.
Poleg inštituta in arhiva so najemniki oziroma uporabniki stavbe še Plesna šola Kazina, Akademska folklorna skupina France Marolt, založba in trgovina Pisanica, Društvo za ustvarjanje in kvaliteto življenja MUZA in podjetje 3dva Tobačna Ljubljana. Za te je vlada predvidela, da bo univerza kot pravni naslednik stopila v obstoječa pogodbena razmerja in jih sporazumno reševala.
Več kot podvojene prostorske zmogljivosti
Selitev bo potekala postopoma, končana pa naj bi bila najkasneje februarja 2020. Vendar pa je marsikaj odvisno od različnih okoliščin, predvsem finančnih možnosti, dodaja Grafenauer. Stroški umestitve akademije v celoten objekt Kazine in gradnja prizidka so ocenjeni na 17,2 milijona evrov. V znesek so všteti tudi predvideni stroški za delno prenovo zgradbe in stroški za zagotovitev novih prostorov in selitev sedanjih uporabnikov stavbe, je še dejal dekan.
Neto površina Kazine z novim prizidkom bo znašala predvidoma 8.150 kvadratnih metrov, kar bi več kot podvojilo prostorske zmogljivosti, s katerimi akademija trenutno razpolaga v Stiškem dvorcu na Starem trgu 34, v prostorih Glasbene matice na Vegovi 5, v Kazini in predavalnici na univerzi. Za pouk nekaterih inštrumentov uporabljajo tudi prostor Trnovske cerkve ter Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.