Zbranim članom Akademije je programski direktor Mitja Čander predstavil tudi načrtovanje programske sheme, ki je v sklepni fazi. Foto: www.maribor2012.info
Zbranim članom Akademije je programski direktor Mitja Čander predstavil tudi načrtovanje programske sheme, ki je v sklepni fazi. Foto: www.maribor2012.info

Akademiji EPK, katere člani so Dubravka Tomšič Srebotnjak, Milena Zupančič, Mladen Dolar, Tomaž Šalamun, Matjaž Kmecl, Drago Jančar, Andrej Brvar, Igor Grdina in Oskar Kogoj, sta vršilka dolžnosti generalnega direktorja Suzana Žilič Fišer in programski direktor Mitja Čander predstavila trenutne dejavnosti zavoda. Posebno pozornost so namenili programskima sklopoma Ključi mesta in Urbane brazde, so sporočili iz zavoda.

Prenos simpozijev in okroglih miz prek spleta
Čander je opisal uspešno končano finančno konstrukcijo projekta s partnerskimi mesti, s katerimi intenzivno potekajo priprave za vzpostavljanje mrežnih projektov, pri katerih bodo sodelovali glasbene šole, muzeji, knjižnice in druge ustanove.

Pomočnica programskega direktorja za mednarodno sodelovanje Nataša Kos je predstavila projekt kulturnih ambasad, ki so ga člani akademije soglasno podprli. Aleš Čar, vodja programskega sklopa Življenja na dotik, je predstavil temeljne poudarke omenjenega programskega sklopa, član akademije Drago Jančar pa je poudaril pomen prenosa simpozijev in okroglih miz prek spleta. Člani akademije so predlagali še slikarsko razstavo slovenskih ekspresionistov, pobudo pa so predstavniki zavoda sprejeli.

Z mariborsko univerzo tudi za promocijo znanosti
V okviru programskega sklopa Ključi mesta so veliko pozornosti namenili Hiši znanosti, ki bo zaživela v sodelovanju z mariborsko univerzo in drugimi nosilci znanosti v regiji. Namenjena pa bo predvsem promociji znanosti v širšem pomenu besede.

Člani akademije so poudarili tudi pomen vključenosti Slovencev v zamejstvu in po svetu v projekt EPK. Po Čandrovih besedah se bodo v posebnem programu predstavili vrhunski slovenski umetniki iz zamejstva in izseljenstva.