Aleksander Valič je v pogovoru obujal spomine na prvi radijski nastop v slovenskem jeziku v osvobojenem Trstu, pa tudi na prvo oddajanje takrat še Radia Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Aleksander Valič je v pogovoru obujal spomine na prvi radijski nastop v slovenskem jeziku v osvobojenem Trstu, pa tudi na prvo oddajanje takrat še Radia Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Boris Cavazza
Za Borisa Cavazzo, ikono slovenskega gledališča in filma, petje ne predstavlja posebne težave. Nenazadnje se lahko pohvali tudi z lastnim albumom (11 korakov). Foto: MMC RTV SLO / A. J.

Aleksander Valič se je kot interpret predstavil v kar 213 radijskih igrah za odrasle in otroke. Na frekvenci Radia Ars ste lahko prisluhnili enournemu neposrednemu prenosu iz studia 14 Radia Slovenija, kjer so v počastitev njegovemu dolgoletnemu izjemnemu delu nastopili njegovi kolegi igralci; ti so peli in se pogovarjali predvsem o radijski igri, za glasbeno podlago pa je poskrbel Big Band RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Lojzeta Kranjčana.
Oddajo je povezovala Nadja Jarc. Za začetek je Boris Cavazza odpel Song o pomladi, pozneje pa sta za glasbeni predah poskrbela še Vesna Pernarčič Žunič (Kabaret) in Janez Hočevar - Rifle (Če bi bil bogat). Med njihovimi nastopi je Alen Jelen vodil sproščeno okroglo mizo, h kateri je seveda povabil "slavljenca", pa tudi njegovo ženo in vnuka ter igralsko kolegico Ivo Zupančič.
Nad prireditvijo so bdeli dramaturg Goran Schmidt ter scenarista Gregor Podlogar in Alen Jelen, ki jo je tudi režiral.
Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana je v več kot pol stoletja dolgem igralskem opusu v sodelovanju z Igranim programom Radia Slovenija odigral različne vloge v radijskih igrah. Med petimi najstarejšimi radijskimi igrami iz leta 1952 je tudi ena, v kateri je nastopil Valič; to je Brkonja Čeljustnik. Dolgoletni opus, ki se je začel s "Čeljustnikom", se je lani sklenil z vlogo v igri Vinka Möderndorferja Ljubezen in gledališče. V oddaji smo med drugim lahko slišali odlomke iz Brkonje Čeljustnika in igre Obe plati postave, v kateri je ob Valiču nastopil legendarni Stane Sever.
V galeriji si oglejte nekaj fotoutrinkov iz Studia 14 Radia Slovenija.

A. J.