Arheološka izkopavanja so potekala na območju kanalizacijskega jaška 2500 let starega svetišča, posvečenega boginji lova Artemidi v Vravroni. Podplate, ki še vedno kažejo sledi dekorativnih elementov, so našli na mestu, kamor so po vsej verjetnosti odmetavali smeti iz templja.
"Odprli smo kanalizacijski jašek in ker je to območje vedno pod vodo, smo omenjene predmete našli v blatu," pojasnjuje arheologinja Marie Stathi. Prav vlažnemu okolju se je treba zahvaliti, da so se leseni predmeti tako dolgo ohranili, saj so takšni predmeti omenjenega časa zelo redki.

Močvirje izvrstno za ohranjanje lesa, toliko manj za arhitekturo
Mesto Vravrona, ki leži 30 kilometrov severovzhodno od Aten, je bilo v času antike eno izmed 12 najpomembnejših atiških mest. Na vsako petletje so tam prirejali festival, posvečen Artemidi, ki so se ji poklanjali z atletskimi igrami, glasbenim tekmovanjem in dirkami s kočijami. Od Artemidinega templja, ki ga strokovnjaki datirajo v 5. stoletje pred našim štetjem, so do danes ostali skromni ostanki - zgolj stebri in temelji, saj je svetišče stalo na zamočvirjenem območju.
Poleg podplatov antičnih obuval so našli še leseno figurico zastrte žene, na kateri so se ohranili ostanki rdeče polihromacije, fragmente lesene posode za ličila in bronasti zrcali. Najdbe čakajo najprej restavratorski in konservatorski posegi, nato pa jih bodo predstavili v tamkajšnjem muzeju.