Ker se dogajanje v Križankah začne čez tri tedne, bodo usposobili oder, ki bo v celoti pokrit, avditorij bo do druge polovice avgusta verjetno ostal odkrit. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Ker se dogajanje v Križankah začne čez tri tedne, bodo usposobili oder, ki bo v celoti pokrit, avditorij bo do druge polovice avgusta verjetno ostal odkrit. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Križanke
Novo streho nameravajo montirati v času vmesnega poznojulijskega in avgustovskega premora. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah Darka Brleka, direktorja Festivala Ljubljana, ki upravlja Križanke, streha normalno prenese deset do štirinajst stopinj, ki so bile napovedane v zadnjem aprilskem tednu. Ko se je ohladilo in začelo snežiti, so začeli predpriprave na zapiranje strehe, vendar jih je sneg prehitel. Ker je zaradi prevelike količine zapadlega snega postalo nevarno, so morali ljudi umakniti.

Sneg je platno pretrgal na dveh koncih, ob stebrih pred odrom, pod njegovo težo pa se je porušil tudi eden izmed stebrov. Naslednji dan se je začel sneg topiti in na posedeni strehi sta nastala dva ogromna bazena, zato so poklicali gasilce, da so streho prerezali in spustili vodo. Drugače bi bila lahko škoda še veliko večja.

Kot pravi Brlek, višina škode še ni znana, za orientacijo pa služijo stroški, ki so bili leta 2009 potrebni za obnovo strehe, in sicer okoli 550.000 evrov. Po njegovih besedah so že prejeli analizo, kako se lotiti pospravljanja strehe, poleg tega že zbirajo ponudbe za njeno spravilo. Sledil bo razpis za njeno adaptacijo.

Akustične prireditve preselili v Cankarjev dom
Najprej bodo usposobili oder, kakršnega imajo na Kongresnem trgu, kadar imajo tam svoje prireditve. Oder bo v celoti opremljen in pokrit, ne pa bo pokrit avditorij. Vse prireditve, ki so ozvočene, bodo načrtovane in izvedene v Križankah, akustične koncerte pa so preselili v Cankarjev dom in Slovensko filharmonijo, saj je brez strehe nad avditorijem akustika veliko slabša.

Vmes bodo izvajali vse postopke, da bi po poznojulijskem in avgustovskem premoru - do 20. avgusta ni načrtovane nobene prireditve -, že montirali novo streho. Kot je dejal Brlek, računajo, da bo za montažo potrebnih 30 do 40 dni.

Program Festivala Ljubljana bodo izvedli po prvotnih načrtih, najemniki pa imajo možnost, da svoje prireditve izvedejo brez pokritega avditorija. V tem primeru jim bodo priznali popust, ali pa lahko pogodbo odpovejo brez penalov.