Drugo
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Nadaljevanje zavarovalnih izkopavanj na novomeškem prazgodovinskem grobišču Kapiteljska njiva, na katerem je arheološka ekipa Dolenjskega muzeja pred agresivno korozijo doslej rešila skoraj 2000 grobov, je negotovo. Država raziskav denarno več ne podpira, Novomeščane pa naj bi pri njih skušali onemogočiti, je povedal direktor muzeja Zdenko Picelj. Foto: Jože Žura in arhiv Dolenjskega muzeja
Kot je navedel Picelj, so dokazi za njegove trditve zavlačevanje z izdajo letošnjega dovoljenja za izkopavanja, mnenje pristojnega ministrstva, ki upravičenost njihovih zavarovalnih raziskav postavlja pod vprašaj, in nedavni razpis ministrstva glede arheoloških raziskav, o katerem muzeja niso obvestili. Foto: Jože Žura in arhiv Dolenjskega muzeja
Da je neizkopano gradivo Kapiteljske njive, ki še skriva številne grobove, tik pred uničenjem, je potrdil vodja izkopavanj, muzejski svetnik in arheolog Borut Križ. Glavnina tamkajšnjih kovinskih najdb je tako načeta, da jih tudi kovinskih detektor več ne zazna, je še opozoril. Foto: Jože Žura in arhiv Dolenjskega muzeja

Dodaj v

Arheološki boj za Kapiteljsko njivo v Novem mestu

Nadaljevanje raziskovanja novomeške Kapiteljske njive negotovo
7. november 2012 ob 14:59
Novo mesto - MMC RTV SLO

Arheološka ekipa Dolenjska muzeja je zaradi učinkovitega dela za stroko moteča. Kdo bo prihodnje leto raziskoval eno najpomembnejših arheoloških grobišč v Evropi?

Arheološka ekipa Dolenjskega muzeja že 27 let na Kapiteljski njivi na griču Marof v Novem mestu izvaja zaščitna izkopavanja. Kisla dolenjska zemlja in intenzivno gnojenje v preteklosti uničujeta najdbe iz brona in železa. Do zdaj so raziskali 42 gomil z več kot dva tisoč grobovi iz treh obdobij - bronaste, starejše in mlajše železne dobe. Odkrite najdbe Kapiteljsko njivo uvrščajo v sam evropski arheološki vrh. Najpomembnejša jim že več desetletij brezplačno restavrirajo v delavnicah Rimsko-nemškega centralnega muzeja v Mainzu v Nemčiji, kjer si za plačilo izdelajo le kopijo najdbe.

Letošnja izkopavanja so zaradi pomanjkanja denarja trajala le mesec dni. Vodja izkopavanj arheolog Borut Križ je povedal, da so raziskali osem grobov, v katerih so vnovič odkrili pomembne najdbe. V Novem mestu so prvič v starejšem železnodobnem grobu odkrili ostanke osti puščic; glede na druge pridatke je imel lokostrelec visok položaj v družbi. Izpostavil je tudi grob, ki je bil pokrit s poldrugo tono težko ploščo, v njem pa so med drugimi našli z bronastimi žebljički okrašeno lončeno posodo in železno okrasno iglo. Po vsej verjetnosti gre za grob veljaka tedanje družbe, meni Križ.

Direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj je predstavil manj lepe plati letošnjih zaščitnih izkopavanj na Kapiteljski njivi. Prvič po več kot četrt stoletja niso dobili denar iz državnega proračuna, poleg lastnih sredstev je denar zagotovila mestna občina Novo mesto. Picelj je prepričan, da ni krivo pomanjkanje denarja temveč nasprotovanja arheološke stroke. Skromna in učinkovita ekipa Dolenjskega muzeja je namreč moteč dejavnik sodobnim arheološkim standardom postavljenim ob gradnji slovenskega avtocestnega omrežja. Tedaj so se arheološke ekipe, tudi zasebne, kopale v denarju, zdaj pa je dela začelo primanjkovati. Postavili so standarde za zaščitna izkopavanja po kateri mora v ekipi biti najmanj 5 arheologov in prav toliko tehnikov, kar Dolenjski muzej ne more zagotavljati.

So pa v muzeju vse dosedanje delo in najdbe predstavili v številnih publikacijah in mednarodno odmevnih razstavah. Za »novodobna« izkopavanja nadzora ni, prav tako se ne ve, kje končajo najdbe, saj bi jih 5 let po končanih izkopavanjih morali dostaviti v najbližji muzej. Doslej so v Dolenjski muzej dobili le malo najdb, izkopanih na območju Dolenjske v zadnjih letih, je še povedal Zdenko Picelj.

Kdo, če sploh kdo, bo prihodnje leto raziskoval Kapiteljsko njivo, bo verjetno znano po razpisu. Če tega ne bo, bo pomembna arheološka dediščina prepuščena hitremu propadanju. Že zdaj so kovinski izdelki tako uničeni, da jih detektorji kovin ne zaznavajo več.

Jože Žura

Prijavi napako
Komentarji
miroslav
# 07.11.2012 ob 15:08
Postavili so standarde za zaščitna izkopavanja po kateri mora v ekipi biti najmanj 5 arheologov in prav toliko tehnikov, kar Dolenjski muzej ne more zagotavljati.

hja nič, standardi pravijo da tisti ki so 25 let že kopali nimajo pojma o arheologiji...standard bo že vedel...

to je približno tako kotče bi rekli da ekipa gasilcev ki gasijo že 25 let niso gasilci ker jih ni 12 kot se je nekdo spomnil ampak samo 8...brez veze...
nWo
# 07.11.2012 ob 15:13
Arheološka ekipa Dolenjska muzeja je zaradi učinkovitega dela za stroko moteča.

?!
porota
# 09.11.2012 ob 06:18
velenjcan

ta vlada bi rada šla v zgodovino kot vlada konca zgodovine - ko je ne bo več, nihče ne bo več vedel, da je sploh kdaj obstajala.


Pahorjevo se bomo še deolgo spominjali, ko bomo plačevali pufe
Roky89
# 08.11.2012 ob 12:29
@nWo

Exactly my thinking...
velenjcan
# 07.11.2012 ob 16:36
ta vlada bi rada šla v zgodovino kot vlada konca zgodovine - ko je ne bo več, nihče ne bo več vedel, da je sploh kdaj obstajala.
Kazalo