Tako Arhitekturni muzej Ljubljana kot MGLC sta vsak na svojem področju pomembna in kakovostna, zato na ljubljanski mestni občini menijo, da bosta uspešna tudi pri razvijanju novih nalog. Oba se že zdaj posvečata galerijski in muzejski dejavnosti. Foto: Wikipedia
Tako Arhitekturni muzej Ljubljana kot MGLC sta vsak na svojem področju pomembna in kakovostna, zato na ljubljanski mestni občini menijo, da bosta uspešna tudi pri razvijanju novih nalog. Oba se že zdaj posvečata galerijski in muzejski dejavnosti. Foto: Wikipedia
Kot pravi Uroš Grilc z MOL-a, se bosta morala oba zavoda v prihodnje še bolj profilirati, muzejsko še bolj izpostaviti in nagraditi. Glede na dozdajšnje delovanje bo potreben tudi sistematičnejši pristop k oblikovanju, raziskovanju in predstavljanju zbirk. Foto: Wikipedia

Nov zavod bo nastal na podlagi spojitve dveh obstoječih javnih zavodov, pri čemer pa bosta poslanstvi obeh ohranjeni, obenem pa nadgrajeni z novimi nalogami. V naslednjem obdobju tako ne bo sprememb za zaposlene in v programu obeh zavodov, prav tako pa oba zavoda ostajata na zdajšnjih lokacijah; arhitektura na gradu Fužine, grafika v Tivolskem gradu.

Prevzem Roga in Švicarije
Nov javni zavod bo pokrival arhitekturo in urbanizem, s poudarkom na zapuščinah arhitektov in urbanistov ljubljanske arhitekturne šole; zapuščino arhitekta Jožeta Plečnika, njegovih sodobnikov in učencev; zapuščine likovnih umetnikov, ki so se ukvarjali z grafiko ali reproduktibilnimi tehnikami; industrijsko oblikovanje in oblikovanje vizualnih komunikacij; arhitekturno fotografijo; grafiko in reproduktibilne medije; raziskovanje in predstavljanje ljubljanske grafične šole.

Poleg tega bo Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana v upravljanje prevzel na novo pridobljeno kulturno infrastrukturo, ki jo trenutno prenavljajo - Center sodobne umetnosti Rog in prenovljene ateljeje v Švicariji.

Za zdaj brez finančnih sprememb
Mestna občina Ljubljana pričakuje, da bo zavod v prihodnjem letu vzpostavil novo organizacijo in sistematizacijo, za leto 2011 pa naj bi oblikovali program, ki bo pritegnil najmanj 90.000 obiskovalcev letno. Predvsem pa bo moral novi javni zavod okrepiti pedagoške in andragoške dejavnosti ter vzpostaviti sistematične povezave s šolami. Arhitekturni muzej Ljubljana in MGLC v večjem delu financira ministrstvo za kulturo, vendar pa glede financiranja niso predvideli nobenih sprememb. Spremembe na področju kadrov in financ pa predvidevajo, ko bo novo ustanovljen javni zavod Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana prevzel v upravljanje Švicarijo in Rog in s tem nove naloge.

Kdo bo prevzel vodenje novega javnega zavoda, ostaja za zdaj odprto vprašanje. Ko bo mestni svet sprejel ustanovitveni akt, tedaj bo potrdil tudi imenovanje v. d. direktorja zavoda, ljubljanski župan Zoran Janković pa je povedal, da "želi", da bi nov javni zavod vodil zdajšnji direktor Arhitekturnega muzeja Ljubljana Peter Krečič.