V Albertino, ki ima vsako leto kako 'zvezdniško' razstavo (pred časom so se tudi Slovenci zgrinjali na postavitev van Gogha), imajo mladi brezplačen vstop. Foto: EPA
V Albertino, ki ima vsako leto kako 'zvezdniško' razstavo (pred časom so se tudi Slovenci zgrinjali na postavitev van Gogha), imajo mladi brezplačen vstop. Foto: EPA

Muzejem bosta izpad dohodka nadomestila zvezna dežela in mesto, pri čemer bosta za ta ukrep, ki bo vsem otrokom in mladim omogočil dostop do kulture, skupno namenila tri milijone evrov. Še posebej veliko obiskovalcev pričakujejo tam, kjer so imeli že do zdaj velik obisk, denimo v Umetnostnozgodovinskem muzeju, ki ga letno obišče 231 tisoč otrok in mladostnikov, v Naravoslovnem muzeju s 162 tisoč mladimi obiskovalci ter v Tehniškem muzeju s 142 tisoč mladimi obiskovalci letno.

Od "klasične" Albertine pa do moderne umetnosti
Mladi imajo odslej prost vstop tudi v baročni dvorec Belvedere, galerijo Albertina, Avstrijski etnografski muzej, Wien Museum z vsemi devetnajstimi izpostavami in v Muzej moderne umetnosti. V zadnjem so šli še korak dlje, saj so brezplačen vstop omogočili tudi študentom do 27. leta starosti. V otroškem muzeju Zoom pa so se odločili, da prostega vstopa ne bodo omogočili le mladim, ampak tudi odraslim spremljevalcem, plačljive bodo le delavnice in dodatne aktivnosti.

Cene muzejskih vstopnic za odrasle v dunajskih muzejih v glavnem ostajajo nespremenjene, razen v Umetnostnozgodovinskem muzeju, kjer se je vstopnina z desetih podražila na dvanajst evrov, in v Naravoslovnem muzeju, kjer bodo morali odrasli odšteti dva evra več kot prej.

Kaj pa pri nas?
Brezplačen obisk državnih muzejev je (vsakomur) mogoč vsako prvo nedeljo v mesecu, sicer pa še 8. februarja (kulturni praznik), 18. maja (svetovni dan muzejev), tretjo soboto v juniju (Poletna muzejska noč) in 3. decembra (Ta veseli dan kulture), sicer pa ob odprtjih raznih razstav in predavanjih.