Drugo
Hatra
Hatra je več kot 2000 let staro in zelo lepo ohranjeno mesto v pokrajini Ninive, ki je tudi na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Foto: EPA
Napade na iraško arheološko dediščino so pripadniki Islamske države izvajali v predelih severne province Ninive, ki jih nadzorujejo, zato iraške varnostne sile uničenja niso uspele ustaviti.
Napade na iraško arheološko dediščino so pripadniki Islamske države izvajali v predelih severne province Ninive, ki jih nadzorujejo, zato iraške varnostne sile uničenja niso mogle ustaviti. Foto: Reuters

Dodaj v

Ban Ki Mun: Uničevanje kulturne dediščine je vojni zločin

Na severu Iraka uničili že več arheoloških najdišč
9. marec 2015 ob 15:03,
zadnji poseg: 9. marec 2015 ob 16:30
Bagdad - MMC RTV SLO, STA

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je mednarodno skupnost pozval, naj nemudoma ustavi pustošenje pripadnikov Islamske države na iraških arheoloških najdiščih. Namerno uničevanje naše skupne kulturne dediščine je po njegovih besedah vojni zločin, zločinci pa morajo za svoja dejanja odgovarjati.

Nekaj ur pred pozivom generalnega sekretarja ZN-ja je potrebo po zaščiti arheoloških najdišč izrazil iraški minister za turizem Adel Fahad al Šeršab in mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA pozval k izvajanju zračnih napadov na skrajneže, ki z namernimi akcijami uničujejo spomenike. "Nebo ni v rokah Iračanov, zato mora mednarodna skupnost ukrepati s sredstvi, ki jih ima," je dejal novinarjem v Bagdadu.

Pripadniki Islamske države so v zadnjih tednih uničili več pomembnih arheoloških najdišč na severu Iraka. V nedeljo so pustošili na ostankih antičnega mesta Dur Šarukin, ki ga je leta 717 pred našim štetjem kot asirsko prestolnico ustanovil kralj Sargon II. Ostanki mesta, ki ležijo blizu Mosula, so znani predvsem po izjemnih kamnitih reliefih.

Pustošenje po Nimrudu in Hatri
Kot je pred nedavnim sporočila iraška vlada, so skrajneži Islamske države pustošili tudi po antičnem mestu Nimrud in uresničili strahove arheologov ter se spravili na Hatro. Z Unescom zaščiteno dediščino so uničevali z eksplozivom in buldožerji. Pred tem so se džihadisti IS-ja spravili tudi nad tri tisoč let stare ostanke asirske civilizacije v muzeju v Mosulu ter objavili posnetek uničevanja, medtem ko so v mosulski knjižnici uničili skoraj 113 tisoč rokopisov in knjig. Arheologi uničevanje primerjajo s tistim leta 2001, ko so talibani v Bamijanu v Afganistanu uničevali kipe Bud iz 6. stoletja pr. n. št. Kot so se skrajneži izrekli v videoposnetkih, artefakte uničujejo, ker gre za spomenike politeističnih idolov, ki so v nasprotju z islamom.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
zamudnik
# 09.03.2015 ob 17:05
Seveda so! Lepši in starejši od tistih v Nimrudu in Ninivah!
cairns
# 09.03.2015 ob 15:28
Verbalna obsodba ne bo spremenila nič. 24 ur dnevno bi morali te psihopate napadi z vsem razpoložljivim orožjem.
Poleg tega pa bi morali kaznovati vse države ki finančno ali kako drugače pomagajo psihopatom iz ISIL-a. Predvsem pa bi morali psihopatom onemogočiti uporabo modernih komunikacijskih sredstev.
iufhdfewd
# 09.03.2015 ob 15:52
Dokled samo glave sekajo naj bo ampak s temi spomeniki so šli čez mejo.Kako bi šele izgledalo da bi živali obglavljali in objavljaji na jutubu.
bonanza
# 09.03.2015 ob 15:50
Verniki uničujejo knjižnice? Že dostikrat videno! http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_des
troyed_libraries
Sebastjan666
# 09.03.2015 ob 15:21
Ban Ki Moon: Uničevanje kulturne dediščine je vojni zločin

Ooo, kdo se oglaša. Ja kje si pa bil nekaj let nazaj, da bi malo pokritiziral v javnosti financerje teh 'vandalov', ko so se še formirali za širjenje demokracije. Moon, tudi podpiranje teh 'vandalov', je vojni zločin in ti vandali in njihovi financerji so bili podprti tudi s strani ZN-ja, tako da samo lepo tiho pa v kot sedet. Še noben vojni zločinec, ki je soodgovoren za to kar se dogaja danes po Iraku in okolici, ni šel sedet, pa ne govorim samo o kulturni dediščini, ki jo ti bedaki uničujejo.
Moon, ti si kot naš Pahor in ostala politična sodrga - sami sebi namen na škodo vsega kar jih obdaja.
fakinaza250
# 09.03.2015 ob 19:31
Najpomembnejše pa ste zgrešili. VOJNA JE ZLOČIN!
zamudnik
# 09.03.2015 ob 17:08
"Zdaj vidim, da ste znoreli ! Vso Dolenjsko boste uničili ! Kaj pa se sploh greste ?" Božidar Jakac Borisu Kidriču ob požigu gradu Soteska.
iufhdfewd
# 09.03.2015 ob 15:56
Sarkazem na stran,dejansko ima večji učinek rušenje kulturne dediščine kot obglavljanje ljudi in zaradi tega je večja možnost da bodo dobili po "prstih".
dado.prso
# 09.03.2015 ob 15:24
Hahaha...tocno tako, se je oglasal le da je kritiziral Asada, ki pa predstavlja prakticno edini branik pred teroristi v Siriji..za sedaj, nas izkusnje ucijo, da je zunanja intervencija zoper diktatorja prinesla le trpljenje (Husein, Gadafi, Asad). Niso oni oprani grehov, da se ne lazemo..ampak so pa drzali drzavo pod kontrolo
SamoRes
# 09.03.2015 ob 16:08
Uničevanje kulturne dediščine je vojni zločin

Upam da so to prebrali naši desničarji, ki preimenujejo vojašnice in želijo odstraniti Titove spomenike.
frozen pingvin 2
# 09.03.2015 ob 16:57
SamoRes

titovi spomeniki naj bi bli kulturni spomeniki, dediščina, itd?!!

HAHAHAHAHAHAHA
Kazalo