Botticellijeva Venera po Warholovo. Foto: Reuters
Botticellijeva Venera po Warholovo. Foto: Reuters
Andy Warhol
Diskete so hranili v arhivu Warholovega muzeja v Pittsburghu, kjer se je umetnik rodil leta 1928. Foto: Reuters
Andy Warhol
To je prvo poznano Warholovo računalniško ustvarjanje. Foto: Reuters

Projekt je bil rezultat Commodorjeve promocijske kampanje ob predstavitvi novih računalnikov Amiga 1000 leta 1985. Poleg podob, ki jih je po mukotrpnem triletnem projektu končno uspelo iz tedanjega formata prenesti profesorjem in študentom na Univerzi Carnegie Mellon v Pittsburgu, vemo tudi za portret pevke Debbie Harry, ki ga je Warhol na računalnik izrisal neposredno pred občinstvom.
campbells.pic
Pobudnik projekta "reševanja" Warholove računalniške umetnosti je ljubitelj njegove umetnosti Cory Arcangel, ki je na popartistovo sodelovanje z ameriškim računalniškim podjetjem postal pozoren, ko je na spletu naletel na video Warholovega portretiranja pevke zasedbe Blondie. Leta 2011 je z dovoljenjem Muzeja Andyja Warhola v Pittsburgu prečesal njihove arhive, v katerih je našel računalnik Amiga in škatlo neoznačenih disket.
Odnesel jih je na omenjeno univerzo, kjer so že naslovi shranjenih datotek - campbells.pic, flower.pic in marilyn1.pic - pokazali, da gre za različice Warholovih slavnih del. S pomočjo magnetne preslikave so podobe - skupno 18 upodobitev, med katerimi jih ducat spremlja tudi Warholov podpis - prenesli, ne da bi poškodovali izvirne diskete.
Dokumentarec kmalu tudi na spletu
"Ko gledamo te podobe, vidimo, kako hitro je Warhol dojel, kako prenesti bistvo svojega ustvarjanja na povsem nov medij,"
navdušeno pojasnjuje Arcangel. Celoten proces odkrivanja in prenašanja Warholovih slik na sodobne nosilce bodo 10. maja predstavili na projekciji dokumentarnega filma v Pittsburghu, kmalu zatem pa bo dokumentarec dostopen tudi na spletu.
Preverjanje, kakšne vizualne možnosti ponuja računalniška grafika v opusu umetnika, ki je od nekdaj raziskoval meje grafične in filmske umetnosti, pravzaprav ne preseneča. Warhol je umrl dve leti pozneje, star 58 let.