Foto:
Foto:
Muzej Getty
Muzej Getty je ena najbogatejših muzejskih ustanov v Združnih državah. In njegovo vodstvo se tega vpliva muzeja očitno tudi zelo zaveda. Foto: EPA

To vsaj dokazujejo prizadevanja Italije, da bi ji ameriški muzeji vrnili antične umetnine, ki so na nezakonit način zapustile italijansko ozemlje. Ob vztrajanju muzeja Getty, da Italiji ne vrne vseh umetnin, ki se verjetno nikoli ne bi smele znajti v njegovih vitrinah, je Italija priznala, da "prestopnikov" verjetno ne bo mogoče "ugnati". Italijanska vlada je tako sporočila, da ne obstajajo predpisi, s pomočjo katerih bi lahko izterjala vse, kar ji pripada.

Jalovi povračilni ukrepi uradne Italije
Vse kaže, da so muzejske ustanove nekakšni "otoki" po svetu, v katerem sicer pravila urejajo vsako tudi zelo malo vredno transakcijo. Italijansko ministrstvo za kulturo lahko namreč tudi ob predložitvi dokumentacije o izvoru antičnih umetnin na muzej J. Paula Gettyja izvaja le simboličen vpliv. Kot so sodelavci italijanskega ministrstva za kulturo že napovedali, bodo ob nadaljnjem izkazovanju nekooprerativnosti ameriškega muzeja tega uvrstili na seznam ustanov, s katerimi Italija ne bo več sodelovala. Muzej bo dobil "črno piko", to pa bo tudi vse. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da je od leta 1980 muzej Getty Italiji posodil več kot 80 predmetov, Italija pa muzeju okoli 40 eksponatov. Koga bo torej italjanski povračilni ukrep bolj prizadel?

Kako Američanom iztrgati Afrodito?
Ministrstvo za kuturo, ki ga vodi Francesco Rutelli, je čudaške zakonitosti "mešetarjenja" z umetninami razkrilo zaradi trmoglavega vztrajanja Gettyjevega muzeja, da Italiji ne vrne kipa boginje Afrodite in kipa z naslovom Kip zmagovite mladosti. V Gettyju so namreč še pred nekaj dnevi zatrjevali, da se Afroditi ne nameravajo odpovedati zato, ker so kip našli v mednarodnih vodah, zaradi česar Italija nima nič več pravice do njega kot Združene države. Italija je dokazala nasprotno. Kip so tamkajšnji ribiči našli na morskem dnu v bližini mesta Fano. V Gettyju pa ... nič!

Tudi zaradi zares hude ignorance, ki jo izkazuje vodstvo muzeja Getty, se je Francesco Rutelli odločil za stopnjevanje ofenzive proti muzeju. Italija uradno od muzeja zahteva vrnitev 46 predmetov, a Rutelli je medijem razkril, da je spornih predmetov, ki si jih je "nagrabil" muzej, še veliko več. "Imamo infomacije o več ducatih umetnin," je Rutelli in svojo trditev podkrepil s fotografijami kar okoli 250 predmetov, ki se po njegovem mnenju prav tako nikoli ne bi smeli znajti v Gettyju.