Fundacija Getty je sklonila glavo in poleti že poslala dve nezakonito pridobljeni umetnini nazaj v Grčijo. Foto: EPA
Fundacija Getty je sklonila glavo in poleti že poslala dve nezakonito pridobljeni umetnini nazaj v Grčijo. Foto: EPA
Marion True
Marion True, nekdanja kuratorka Gettyjevega muzeja, je v Italiji pred sodnika stopila že novembra lani. Foto: EPA

Direktor muzeja, Michael Brand, je že pred kratkim obljubil, da muzej pripravlja bolj obširne smernice za kupovanje umetnin.

Z novimi pravili na pravo pot
Iz muzeja so pred nekaj dnevi sporočili, da bodo od zdaj naprej kupovali le še umetnine, ki imajo dokumentacijo, da so v ZDA že najmanj 36 let ali pa so bile zakonito izvožene. Nova politika fundacije Getty, ki ima v lasti eno najbogatejših umetnostnih zbirk na svetu, je enaka kot pravila, ki jih upoštevajo muzeji v Veliki Britaniji. Patty Gerstenblith z univerze DePaul v Chicagu je pohvalila odločitev muzeja in povedala: "To bo verjetno pomagalo prekiniti povezave med muzejskimi nakupi in nedovoljenim plenjenjem arheoloških najdišč."

Gettyjev muzej bo torej kupoval le umetnine, ki so bile iz izvorne države izvožene po 17. novembru 1971. Če imajo urejeno dokumentacijo, je bil izvoz zakonit. 17. november 1971 so določili zato, ker je Organizacija združenih narodov takrat sprejela konvencijo, katere namen je bil preprečiti nezakonito trgovanje z umetninami z arheoloških najdišč.

Marion True bo še obisovala sodišče
Sojenje proti nekdanji kuratorki Gettyjevega muzeja Marion True, ki je najbolj "zaslužna" za slab glas muzeja, v Rimu še ni končano. Truejeva naj bi v imenu muzeja namreč trgovala z antičnimi umetninami, ki naj bi bile nezakonito izkopane v Italiji. Vse obtožbe je zanikala. Italije prepoveduje odvoz arheoloških najdb, najdenih na njenem ozemlju, iz države. Muzej, ki ga je leta 1974 ustanovil bogati industrialec Jean Paul Getty, je vpleten tudi v spor Grčijo, kateri je julija že vrnil dve umetnini. Marion True so odločeni stopiti na prste tudi v Grčiji, saj so v njeni vili na otoku Paros letos našli desetine neprijavljenih antičnih umetnin.