Nagrade za najboljše dosežke svojim članom vsako leto podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Foto: MAO
Nagrade za najboljše dosežke svojim članom vsako leto podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Foto: MAO

Dan arhitektov 2013 bo 18. oktobra potekal v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani; sklenil se bo s podelitvijo nagrad ZAPS-a in odprtjem razstave Slovenska arhitektura in prostor 2013.

Na javni tribuni v MAO (na Fužinskem gradu v Ljubljani) lahko ob 18.00 prisluhnete pogovoru z ekonomistom prof. dr. Alešem Groznikom, investitorjem Boštjanom Skubicem, arhitektoma Alešem Vrhovecem in Špelo Videčnik, z urbanistom Miranom Gajškom, z direktorjem KSEVT-a Miho Turšičem, direktorjem Eko sklada Milenkom Ziherl in sekretarjem MIP mag. Bojanom Babičem o tem, kaj in kje bodo arhitekti delali v prihodnosti, o tem, kako lahko arhitekti pomagajo k hitrejšemu okrevanju gospodarstva, kdo so potencialni vlagatelji in kaj jih zanima ter kako lahko investicije v arhitekturo z dodano vrednostjo prispevajo k razvoju družbe.

Arhitekti vse manj zaposljivi
V Sloveniji je trg arhitekturnega projektiranja v letu 2011/12 obsegal 42 milijonov EUR, kar je približno 30.000 EUR na arhitekta oz. približno 1 % vrednosti vseh naložb. Med državami EU-ja, kjer so arhitekti izrazili največ pesimizma, je tudi Slovenija, kjer je polovica arhitektov predvidela zmanjšanje obsega dela. Leta 2012 se je obseg gradbeništva v Sloveniji skrčil za 29 %. Arhitekti so po podatkih Zavoda za zaposlovanje postali eni izmed najmanj zaposljivih strokovnjakov.

Kako sanirati zapuščena gradbišča?
Zanimivo bo slišati Aleša Groznika iz Ekonomske fakultete razmišljati o tem, zakaj je tudi za arhitekte pomembno, da razvijajo železniško, cestno in pristaniško infrastrukturo kot motor gospodarskega razvoja. Urbanist Miran Gajšek bo poskušal razložiti, v kakšne projekte je koristno investirati, in odgovarjal na vprašanja o tem, kako se bodo reševala zapuščena gradbišča v Ljubljani, ki so odraz nepremičninskih špekulacij. (Samo ob glavni prometnici Slovenska–Dunajska jih je šest, nekatera izmed njih so ograjena že več kot pet let.)

Ob desetih dopoldne bo ogled aktivne hiše Lumar vodil Gregor Košorok, tehnolog iz podjetja Lumar. Aktivna hiša Lumar je namreč letošnji prejemnik nagrade Zeleni svinčnik.