Vesoljski muzej v Vitanju je delo birojev Bevk Perović arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, OFIS arhitekti in Sadar+Vuga. Foto: Arhiv avtorja KSEVT Vitanje
Vesoljski muzej v Vitanju je delo birojev Bevk Perović arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, OFIS arhitekti in Sadar+Vuga. Foto: Arhiv avtorja KSEVT Vitanje
Ksevt
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij od znotraj. Foto: RTV SLO
Nagrade bodo izročili v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Foto: Arhiv: Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Nagrade za najboljše dosežke svojim članom vsako leto podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Letos je na prireditvi v hotelu Vander podelila šest zlatih svinčnikov za odlično realizacijo. Za nagrado je kandidiralo 55 projektov, o dobitnikih nagrade pa je odločala strokovna komisija, ki so jo sestavljali arhitekti in kritiki Vedran Mimica, Andreas Ruby, Dušan Ogrin in Tomaž Pipan.

Zlati svinčnik za odlično realizacijo 2013 prejme Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij - KSEVT v Vitanju, pri katerem so sodelovali Bevk Perović arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, OFIS arhitekti in Sadar+Vuga. Zlati svinčnik prejmejo tudi hiša Maui, ki je delo biroja Dekleva Gregorič arhitekti, paviljon Dojmi, ki so ga načrtovali Katušić Kocbek arhitekti, hiša NMII, delo biroja Dans arhitekti, Center za kontrolo zračnega prometa Ljubljana (ATCC), delo biroja Sadar+Vuga, in Spirala razvoja, delo podjetja Superform.

Zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja je komisija prisodila strokovnim podlagam za jedro mesta Kočevje, ki jih je pripravila Liljana Jankovič Grobelšek in DPN za območje hidroelektrarne Brežice, ki je delo Jelke Hudoklin.

Nagrado je podelila komisija, ki so jo sestavljali Kaliopa Dimitrovska Andrews, Manca Plazar, Giorgio Piccinato in Nataša Bratina Jurkovič. Kandidiralo je deset projektov, od tega štirje sprejeti prostorski načrti in šest prostorskih študij ali strokovnih podlag.

Zeleni svinčnik aktivni hiši Lumar
Zeleni svinčnik na področju trajnostne gradnje prejme aktivna hiša Lumar, delo biroja KošorokGartner arhitekti, platinasti svinčnik članu ZAPS za obsežen avtorski opus in vrhunske dosežke na področjih arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja pa prejmejo Matija Bevk in Bevk Perović arhitekti. Častni član ZAPS-ja je postal urbanist Jože Dekleva.

Dobitnikom bodo nagrade izročili na Dnevu arhitektov 18. oktobra v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Deveti dan arhitektov bodo sicer posvetili pregledu aktualnih razmer v arhitekturni in projektantski dejavnosti ter temu, kaj bodo arhitekti delali v prihodnosti.

ZAPS želi s priznanji, ki jih podeljuje od leta 2004, spodbujati ustvarjalno delo, usmerjati pozornost širše javnosti na kakovostno arhitekturo, ureditve odprtega prostora in kakovostno prostorsko načrtovanje ter dvigati zavest o kulturni in ustvarjalni razsežnosti projektiranja in prostorskega načrtovanja.