Festival slovenske domoljubne pesmi. (Foto: arhiv festivala) Foto:
Festival slovenske domoljubne pesmi. (Foto: arhiv festivala) Foto:
Nude in GLOG
Skupina Nude. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Beli december (Foto: Mediaspeed)
Beli december. (Foto: Mediaspeed)
Srečno 2014! z Bernardo Žarn, Blažem Švabom in Alenko Godec (Foto: Žiga Culiberg)
Srečno 2014! z Bernardo Žarn, Blažem Švabom in Alenko Godec. (Foto: Žiga Culiberg)

Že to soboto si lahko ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija ogledate nastope glasbenikov na 2. festivalu slovenske domoljubne pesmi, ljubitelji rocka pa bodo sobotni večer gotovo končali z ogledom posnetka koncerta ob 20. obletnici skupine Nude na 2. programu ob 23.30.

Na 2. festivalu slovenske domoljubne pesmi, ki je potekal pod naslovom Mati domovina, bodo nastopili Jan Plestenjak, Eroica, Slovenski oktet, Oto Pestner, Marko Vozelj, Ana Dežman, Marcos Fink, Victory, Nina Strnad, Obvezna smer, Manca Izmajlova, Faraoni, Urška Arlič Gololičič, Nuša Drašček, Pop design, Mladi Dolenjci, Ansambel Gregorji, Zidaniški kvintet z Giannijem Rijavcem, Zbor pevk in pevcev šole Nade Žgur, Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, Slovenski tamburaški orkester, Komorni zbor Slovenske filharmonije in še nekateri drugi.

21. december: 20. obletnica skupine Nude
Skupina Nude v letošnjem letu praznuje 20-letnico obstoja in ob tej priložnosti so 10. oktobra 2013 v ljubljanskih Križankah pripravili jubilejni koncert v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje z gosti. Odigrali so večino svojih uspešnic, za katere menijo, da zvenijo dobro v orkestralni izvedbi, pa tudi nekaj pesmi gostov. Slavljencem so se na odru poleg simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje pridružili še Neno Belan, Oto Pestner, 6pack Čukur, Borut Činč, Buldožer, Bilbi, Samo Šalomon, Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, Plesna šola Superstar …

28. december: Prifarci praznujejo 25!
Zadnjo soboto v letu bo na 1. programu TV Slovenija na ogled koncert Prifarskih muzikantov, ki praznujejo 25-letnico delovanja. Konec novembra je zasedba Prifarski muzikanti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma priredila koncert, na katerega so povabili svoje glasbene prijatelje. V posnetku koncerta boste lahko slišali kar nekaj njihovih uspešnic ter se spomnili številnih nastopov in zmag na različnih festivalih. Koncert je povezovala Lara Jankovič, slavljence pa so prišli pozdravit tudi Mario Galunič, Ljoba Jenče, skupina Vocabella, Marija Ahačič Pollak, Lado Leskovar, Čuki, Severina in drugi.

Dolg in pester silvestrski program
Na silvestrovo bo na 1. programu potekal bogat televizijski program, ki ga bodo povezovali Alenka Godec, Blaž Švab in Bernarda Žarn, že v novem letu, natančneje ob 00.30, pa bo na 1. programu posnetek koncerta Aleša Klinarja z naslovom Samo milijon nas je!, ki ga je pripravil ob praznovanju svoje 50-letnice. Vsem so znane njegove pesmi Od višine se zvrti, To ni političen song, Samo milijon nas še živi, Svobodno sonce, Lep je dan in številne druge. V svoji karieri je sodeloval tudi s številnimi ustvarjalci in izvajalci. Z delčkom njegovega širokega ustvarjalnega opusa vas bomo popeljali v začetek novega leta. Na koncertu ob obletnici vas bodo poleg glavnega akterja, Aleša Klinarja - Klinčija, in njegove skupine Klinči orkestra s svojimi uspešnicami razvedrili tudi Trkaj, Matjaž Jelen, Alenka Godec, Anja Rupel, Nuša Derenda, Sergej Škofljanec, Samuel Lucas, Vojo Djuran, Pika Božič, Rebeka Dremelj, Vlado Kreslin, Novi spomini, Rock Partyzani in drugi.

Indexi in prijatelji ter Los Van Van
Koncertu bosta sledila še dva koncerta: ob 2.30 bo na ogled posnetek koncerta Indexi in prijatelji, ob 4.30 pa koncert skupine Los Van Van.

1. januar: Perpetuum Jazzile
Prvi večer v novem letu vas bodo na 1. programu ob 20. uri pričakali člani vokalne zasedbe Perpetuum Jazzile. Posebni gostje koncerta so plesalci skupine Maestro in Klemen Slakonja alias David Bowie.

KU-KU na radijskih valovih odmeva že 85 let
V soboto, 4. januarja, bo ob 20.00 na 1. programu na ogled posnetek slavnostnega koncerta ob 85-letnici Radia slovenija. Rdeča nit koncerta je vsem dobro znana radijska kukavica, ki se je prvič oglasila pred 85 leti in je do danes ostala prepoznavni znak Radia Slovenija. Na koncertu nastopajo: Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, Otroški in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, Anja Bukovec, Elena Dobravec, pianista Marjan Peternel in Gregor Dešman, Volk Folk, Ansambel Saša Avsenika, Alfi Nipič, Jožica Svete, Joži Kališnik, Murat & Jose, BiLBi, Katja Šulc, Anika Horvat, Rudi Bučar, Elevators, Tone Kregar in Jernej Dirnbek (Mi2), Grega Skočir (Big Foot Mama), Tokac (Dan D), Peter Lovšin (Pankrti), Tomi Meglič (Siddharta), Borut Marolt (Niet) ter številni radijski ustvarjalci.

4. januar: Siddharta s simfoniki

Siddharta je po Križankah in Bežigrajskem stadionu 17. in 18. junija 2013 že tretjič sodelovala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, a tokrat prvič akustično in pod dirigentsko taktirko Simona Krečiča. Povod za ponovno sodelovanje je bila deseta obletnica najbolj obiskanega koncerta v zgodovini slovenske glasbe, kar do danes še ni uspelo preseči nobenemu slovenskemu glasbeniku. Letošnji kraj dogajanja je bila Gallusova dvorana Cankarjevega doma, v kateri skupina prej še ni nastopila. A tudi ta prostor ni bil dovolj velik za vse, ki so si želeli doživeti akustični koncert Siddharte s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, saj je bila dvorana razprodana kar dvakrat. Na obeh večerih je Siddharta v dobri uri in pol odigrala del "bežigrajskega" repertoarja in nekaj novejših pesmi, med katerimi je bila predstavljena do tedaj še neslišana Novi svet (Keaziree), za katero je aranžma napisal Milko Lazar.