Francoski umetnik Daniel Buren, abstraktni minimalist, najpogosteje uporablja enakomerne, kontrastne proge, ki integrirajo arhitekturni prostor (po navadi kakšnega zgodovinskega spomenika) z vidnimi podlagami. Foto:
Francoski umetnik Daniel Buren, abstraktni minimalist, najpogosteje uporablja enakomerne, kontrastne proge, ki integrirajo arhitekturni prostor (po navadi kakšnega zgodovinskega spomenika) z vidnimi podlagami. Foto:
In še predlagani trg iz zraka.
Vsak dan, ko projekt stoji, zamuda mesto stane dva tisoč evrov.

V obalnem italijanskem mestecu La Spezia, ki leži jugovzhodno od Genove, je okrog načrtovane (in že potrjene) obnove osrednjega trga, Piazze Giuseppe Verdi, izbruhnil prepir.

Na eni strani so organizatorji natečaja Palma, s pomočjo katerega umetnikom delijo naročila za javna dela, ki brišejo mejo med umetnostjo in arhitekturo. Po robu se jim postavlja glasna skupina okoljevarstvenikov z umetnostnim kritikom Vittoriom Sgarbijem na čelu - in pri svojem udejstvovanju so bili tako uspešni, da je ministrstvo za kulturo dejansko umaknilo svojo privolitev v projekt, za katerega so že prižgali zeleno luč, poroča The Art Newspaper.

Evropska sredstva bo treba vrniti
Že začeta gradbena dela so trenutno tako ustavljena; podporniki prenove opozarjajo, da zamuda mesto stane dva tisoč evrov na dan obenem pa lahko projekt, ki je skupaj vreden 2,8 milijona evrov, izgubi vso finančno podporo EU-ja, če ne bo dokončan do konca leta 2014.

Natečaj za prenovo osrednjega trga v La Spezii se je začel julija 2009; februarja naslednjega leta je žirija med 89 prijavljenimi izbrala Burenov predlog, ki je nastal v sodelovanju s skupino arhitektov. Lani je regionalna veja ministrstva za kulturo ministra prosila za odobritev gradnje in jo tudi dobila.

Trn v peti so pomarančevci
A ko je Sgarbi junija letos mestece obiskal, so mu na uho prišle številne pritožbe meščanov, ki jih je motilo načrtovano ruvanje desetih starih smrek, ki bi jih v skladu z novim konceptom nadomestilo 75 pomarančevcev. Sgarbi se je nemudoma zavihtel na čelo opozicije in od novega ministra za kulturo, Massima Braya, zahteval, naj se v zadevo znova poglobi. Minister je odgovoril z zamrznitvijo projekta in zahtevo po njegovi ponovni preučitvi.

Sloviti Jean Nouvel glasuje "za"
Arhitekt Alessandro Mendini, ki je bil pred tremi leti na čelu žirije, ki je izbrala Burenov projekt, je medtem že začel peticijo proti ministrovi spremembi odločitve. Podpisala jo je že cela vrsta uglednih osebnosti iz sveta umetnosti, med drugim Jack Lang, predsednik pariške ustanove l’Institut du Monde Arabe, umetnik Jannis Kounellis in s Pritzkerjevo nagrado ovenčani arhitekt Jean Nouvel.

Daniel Buren ima za seboj celo vrsto umetniških intervencij po vsem svetu, verjetno pa ste, če ste obiskali Pariz, opazili njegovo inštalacijo različno visokih progastih stebričkov, Les Deux Plateaux, na notranjem dvorišču Kraljeve palače. V Bilbau je ob desetletnici Guggenheimovega muzeja čez most La Salve postavil rdeč obok (The Red Arches, 2007).