Ne samo les - nekatere nasprotnike nove gradnje moti predvsem to, da Dunaj, ki je sorazmerno
Ne samo les - nekatere nasprotnike nove gradnje moti predvsem to, da Dunaj, ki je sorazmerno "nizko" mesto, kar naenkrat dobiva neracionalno visoke stolpnice. Foto: Rüdiger Lainer
V stolpnici bodo tako stanovanja kot tudi pisarne in center dobrega počutja. Foto: Rüdiger Lainer

Stolpnica, ki jo razvijajo kot Projekt HoHo, bo zrasla v dunajski četrti Seestadt Aspern, kjer bo eno izmed največjih urbanih gradbišč v Evropi pod svoje okrilje sprejelo hotel, stanovanja, restavracijo, center dobrega počutja in pisarne. Gradnja stolpnice bo stala okoli 60 milijonov dolarjev (53,4 milijonov evrov).

Podjetje Kerbler, ki stolpnico gradi, je predlagani projekt sprejelo zaradi njegovih okoljevarstvenih prednosti. "Les je idealen gradbeni material za stavbe," je komentirala njihova predstavnica Caroline Palfy. "Uporabljali so ga že pred 200 leti; idealen je bil takrat in idealen je zdaj."

Do okolja prijaznejša gradnja
Ker bo kar 76 odstotkov celotne stavbe narejene iz lesa, bodo po napovedih arhitektov prihranili 2.800 ton izpustov ogljikovega dioksida v primerjavi s primerljivo stolpnico iz betona. To je enako, kot če bi se vsak dan z avtomobilom peljali 40 kilometrov ... naslednjih 1.300 let. V primerjavi z lesom, ki med rastjo drevesa iz zraka absorbira CO2, pa proizvodnja betona povzroča visoke ravni ogljikovih izpustov.

Skeptični gasilci
Imajo pa zato določene zadržke do načrtovane stolpnice dunajski gasilci; z arhitekturnim birojem sodelujejo pri testiranju varnosti njihovega koncepta. "Glavni dejavnik je to, da vsi hočejo graditi višje in višje stavbe. 84-metrska stolpnica v Evropi ni nekaj običajnega in treba je izpolniti ogromno pogojev, da dobiš zeleno luč za gradnjo," je komentiral predstavnik gasilcev Christian Wegner. "Nekateri med nami so bili besni, ker je bila ideja javno predstavljena, čeprav še ni bila predebatirana z vsemi."

"Preizkusiti je še treba natančno določeno razmerje med betonom in lesom. Radi bi razvili še učinkovitejši sistem pršilcev za gašenje. Predvidevam, da bodo teste prestali, a če bodo stavbo realizirali tako, kot napovedujejo, bo to zelo resen projekt."

Vse bliskovitejša rast Dunaja v višino skrbi nekatere politike, ki vse višje stolpnice opisujejo kot "pretiravanje", češ da stavbe niso niti do konca poseljene. Vseeno pa Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) najnovejši projekt zagovarja. "Dunaj ni mesto nebotičnikov, so pa inovacije del našega vsakdana - in zakaj ne bi poskusili česa novega?"