Kot so zapisali člani komisije, so se pri svojem delovanju držali navodil, ki jih je komisiji posredovala tajnica Prešernovega sklada. Skladno z navodili smo z večino glasov potrdili končni izbor predlogov (tri za nagrade Prešernovega sklada in enega za Prešernovo nagrado) ter zanje pripravili utemeljitve, pravijo člani komisije. Nagrade vsako leto podelijo na predvečer kulturnega praznika. Foto: Bobo
Kot so zapisali člani komisije, so se pri svojem delovanju držali navodil, ki jih je komisiji posredovala tajnica Prešernovega sklada. Skladno z navodili smo z večino glasov potrdili končni izbor predlogov (tri za nagrade Prešernovega sklada in enega za Prešernovo nagrado) ter zanje pripravili utemeljitve, pravijo člani komisije. Nagrade vsako leto podelijo na predvečer kulturnega praznika. Foto: Bobo
Nataša Barbara Gračner
'Na svoje članstvo v komisiji smo pristali v prepričanju, da je Upravni odbor dolžan upoštevati usklajena mnenja strokovnih komisij in torej nagrajence izbrati med kandidati, ki jih predlagajo strokovne komisije,' so v odstopni izjavi zapisali predsednica komisije za scensko umetnost Nataša Barbara Gračner in člani Tea Rogelj, Primož Jesenko, Samo M. Strelec, Jaša Jamnik, Jani Virk in Saša Tabakovič. Foto: BoBo
Uroš Grilc
Odstop strokovne komisije ministra Uroša Grilca ne preseneča, glede na to, da je upravni odbor Prešernovega sklada v tem primeru ravnal v nasprotju z zakonsko obvezo. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na odstop komisije Prešernovega sklada
Odstop strokovne komisije Prešernovega sklada

Nov predsednik upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada Janez Bogataj je ob vseh dogodkih za torek sklical izredno sejo upravnega odbora, tedaj pa bodo tudi pripravili izjavo za medije.


"To je žaljiva in koordinirana kampanja zoper umetniški izdelek"

Na odstop strokovne komisije Prešernovega sklada za scenske umetnosti, ker je upravni odbor Prešernovega sklada odločil, da nagrado podeli Jožetu Možini, ki ga komisija ni uvrstila v končni izbor, sta se med drugim odzvala Svetovni slovenski kongres in Svet slovenskih organizacij iz Italije. Oboji so bili med sopredlagatelji nagrade Možini za dokumentarni film Pedro Opeka, dober prijatelj in so, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zgroženi nad nizko kulturno ravnijo in omalovaževanjem avtorja filma o Pedru Opeki, ki jih je bilo v zadnjih dneh zaslediti v nekaterih slovenskih medijih.
"To je sramota za slovensko kulturo in tiste medije, ki so v to vpleteni," so zapisali. Kot poudarjajo, spoštujejo različna mnenja, tudi na področju kulture in umetnosti, vendar pa tako žaljiva in koordinirana kampanja zoper umetniški izdelek in avtorja presega mejo sprejemljivega in dodatno poslabšuje stanje slovenske kulture.
"Če kaj, je prav film Pedro Opeka, dober prijatelj v slovenski prostor vnesel sporočila sožitja, pravičnosti, ljubezni, človekoljubja, skratka tistega, kar predstavlja kulturo v najširšem in najpomembnejšem pomenu besede. In tistega, kar Slovenija sedaj najbolj potrebuje," so prepričani. Prav tako, da je avtor s tem delom po njihovem prepričanju pomembno in pozitivno prispeval k slovenski kulturi ter njeni promociji tudi v tujini. Zato je toliko bolj žalostno, da je film, ki ga je z navdušenjem sprejela tudi množica slovenskih gledalcev, tako grobo napaden, avtor pa žaljivo osebno diskreditiran. Svetovni slovenski kongres in Svet slovenskih organizacij iz Italije zato upravni odbor pozivata, naj ne "podlega primitivnim političnim in medijskim pritiskom".
Solidarnost zahteva odstop celotnega upravnega odbora
Stranka Solidarnost pa nasprotno zahteva takojšen odstop celotnega upravnega odbora Prešernovega sklada. Gre za novo degradacijo stroke v uradnih državnih institucijah. Poleg tega gre tudi za grobo kršitev zakonodaje, ki določa, da mora UO svoje odločitve sprejemati na podlagi mnenj svojih strokovnih komisij. Po njihovem mnenju je popolnoma nepotrebna izjava ministra za kulturo, da bo s sodelavci proučil potrebnost zakonskih sprememb na tem področju, saj sta zakon in tudi dozdajšnja praksa podeljevanja Prešernovih nagrad popolnoma jasna in nedvoumna.
Strokovno komisijo za scensko umetnost in njeno odločitev za odstop podpirajo, saj je to, tako pišejo, na žalost edini način, da članice in člani komisije ohranijo svojo strokovno integriteto.
"Takšno ravnanje postavlja pod vprašaj smisel obstoja strokovnih komisij"
Ministra za kulturo Uroša Grilca odstop strokovne komisije ne preseneča, glede na to, da je UO v tem primeru ravnal v nasprotju z zakonsko obvezo. Konkretno ravnanje upravnega odbora namreč postavlja pod vprašaj sam smisel obstoja strokovnih komisij, ki jih imenuje UO in imajo z zakonom in statutom opredeljene naloge, poleg tega pa gotovo ne pripomore k ugledu tega najvišjega državnega priznanja za dosežke v umetnosti.
Na ministrstvu še poudarjajo, da je nekdanjega predsednika UO Prešernovega sklada pristojna uslužbenka, ki opravlja naloge stalnega tajnika odbora, pred samim odločanjem na seji odbora tudi opozorila na zakonsko obvezo glede upoštevanja mnenja strokovne komisije.
Predlagatelji nagrajenca: To je političen pritisk
Predlagatelji Možine za nagrado Prešernovega sklada - poleg omenjenih so predlog pripravili še Izseljensko društvo Slovenija v svetu, Misijonsko središče Slovenije, Inštitut Nove revije, Rafaelova družba, Zavod za oživitev civilne družbe - opozarjajo še, da je alarmantno vključevanje v "gonjo" ministra za kulturo "z enostransko razlago zakonskih določil in problematiziranjem delovanja avtonomnega Upravnega odbora Prešernovega sklada. To je političen pritisk, ki kaže, da je minister aktivno vključen v kreiranje in izvajanje diskreditacije Jožeta Možine in njegovega dela."
Strokovno komisijo pozivajo, "naj v luči preglednosti in širšega razumevanja nemudoma razgrne vse predloge in utemeljitve". "Javnost in davkoplačevalci imamo pravico vedeti, kdo kandidira za najvišje nagrade s področja kulture v državi in s kakšnimi argumenti je opravljena izbira," so še zapisali.

Odzivi na odstop komisije Prešernovega sklada
Odstop strokovne komisije Prešernovega sklada