Fotograf, filozof in publicist je pri enajstih letih izgubil vid, kar pa ga ni oviralo, da se ne bi posvetil fotografiji. Foto: BoBo
Fotograf, filozof in publicist je pri enajstih letih izgubil vid, kar pa ga ni oviralo, da se ne bi posvetil fotografiji. Foto: BoBo
Evgen Bavčar
Evgen Bavčar, ki živi in dela v Parizu, svoja fotografska dela razstavlja po vsem svetu. Foto: BoBo

Bavčarja nagrajujejo zaradi njegovega bogatega in edinstvenega prispevka v umetnosti in literaturi, ki presega evropske meje. Bavčar ne povezuje le Slovenije in Francije, ampak s svojim delom vse državljane Evrope. Slepi in slabovidni imajo od njegovega dela in prizadevanj za uporabo Braillove komunikacije dodatno korist, saj jih onkraj jezikovnih ovir povezuje na enkraten način, so zapisali v utemeljitvi.


"Moja naloga je združevanje vidnega in nevidnega sveta; fotografija mi dopušča sprevračanje ustaljene metode zaznavanja med tistimi, ki vidijo, in tistimi, ki ne,"
je nekoč dejal Bavčar.

Podelitvi, ki se je bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, bo sledilo odprtje razstave Bavčarjevih fotografij, ki bo v Narodni galeriji na ogled do 22. julija.

Ob 49 državljanih Evrope
Parlament izbere nagrajenca na predlog evropskih poslancev. Bavčarja je predlagal Lojze Peterle (NSi/EPP), njegov predlog pa so podprli evropski poslanci Milan Zver (SDS/EPP), Tanja Fajon (SD/S&D), Ivo Vajgl (DeSUS/ALDE), Romana Tomc (SDS/EPP), Franc Bogovič (SLS/EPP) in Patricija Šulin (SDS/EPP). Častni naziv državljan Evrope bodo poleg Bavčarja podelili še 49 drugim posameznikom, organizacijam ali projektov iz različnih držav članic EU-ja. Podelitev nagrad bo na posebni slovesnosti 12. in 13. oktobra v Bruslju, predtem pa tudi v Sloveniji.

V tem mesecu, natančneje na francoski državni praznik 14. julija, bodo Bavčarju podelili tudi red legije časti, najvišje francosko civilno odlikovanje, ki ga podeljuje predsednik Francije.