Leonardo da Vinci: Zadnja večerja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Leonardo da Vinci: Zadnja večerja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Medved Pu
Precej visoko na lestvici literarnih junakov je tudi medved Pu. Foto: Disney

Tako je pokazala anketa Evropski seznam, ki jo je Goethejev inštitut izvedel v 24 jezikih in 30 državah znotraj in zunaj Evrope. V prihajajočih tednih lahko pričakujemo še komentarje rezultatov od evropskih umetnikov in intelektualcev, kot so Umberto Eco, Terezia Mora in Slavoj Žižek.

Kaj nas torej povezuje kot Evropejce? Kljub finančni krizi in razpravi o ukrepih za reševanje evra je bil prvi odgovor na vprašanje Kaj vam osebno pomeni Evropa? sodelujočih v anketi umetnost, mnogo jih je odgovorilo tudi, da skupnost in svoboda potovanja. Najpomembnejši prispevek Evrope k svetovni kulturi je po mnenju vprašanih demokracija, sledita ji klasična glasba in knjigotisk.

Na vprašanje o najpomembnejši arhitekturni zgradbi v Evropi so sodelujoči glede na nacionalnost odgovorili zelo različno: v skupnem rezultatu vodi Eifflov stolp (25 odstotkov), vendar je za veliko večino Grkov najpomembnejša Akropola. Italijanom se najpomembnejši zdi Kolosej, Francozom pa nasprotno Brandenburška vrata.

Evropski filmski kanon je še težje določiti. Najboljši evropski filmi so za sodelujoče Življenje je lepo Roberta Benignija (osem odstotkov), Življenje drugih Floriana Henckla (šest odstotkov) in Nenavadna usoda Amélie Poulain Jean-Pierra Jeuneta (pet odstotkov).

Za Don Kihotom še Pika Nogavička in medved Pu
Literarni lik, ki je sodelujoče najbolj prevzel, je Cervantesov antijunak Don Kihot, ki je z osmimi odstotki odgovorov na vrhu lestvice. Na Baltiku so najbolj priljubljeni junaki iz otroštva: Estonci so največkrat navedli Piko Nogavičko in Latvijci medvedka Puja. Za najpomembnejšega evropskega umetnika so sodelujoči izbrali Leonarda da Vincija (25 odstotkov), na drugem mestu mu sledi Pablo Picasso (11 odstotkov).

Najvišji mesti na lestvici najpomembnejših evropskih politikov v skupnem rezultatu zavzemata Angela Merkel z 18 odstotki in Winston Churchill s 14 odstotki.