Moto EPK-ja v bolgarskem mestu je 'Skupaj'. Foto: Reuters
Moto EPK-ja v bolgarskem mestu je 'Skupaj'. Foto: Reuters

"Odprtja razstave ne želimo in to jim bomo preprečili z vsemi pravnimi, če bo potrebno, pa tudi nepravnimi sredstvi," je po navedbah Guardiana dejal Aleksander Sidi, član bolgarske nacionalistične stranke VMRO.

Sorodna novica EPK prvič v Bolgariji: ne bodo predstavljali Sofije, pač pa Plovdiv

Jutri bo mestni svet (od 50 svetnikov je 21 članov VMRO-ja) glasoval o predlogu za odstavitev vodje odbora za kulturo Svetlane Kujumdžieva. S tem nasprotniki razstave upajo, da bi župana prisilili k ukrepanju.

Načrtovana razstava naj bi vključevala fotografije Parad ponosa, ki so v preteklih letih potekale na različnih koncih balkanske regije, postavitev pa bi pospremila tudi koncert in diskusija. Dogodek organizira tamkajšnje društvo za pravice LGBT, Glas.

Prestolovanje evropski kulturi si Plovdiv deli z italijanskim zgodovinskim mestecem Matera. Foto: Reuters
Prestolovanje evropski kulturi si Plovdiv deli z italijanskim zgodovinskim mestecem Matera. Foto: Reuters

Borislav Inčev, član VMRO-Plovdiva, je prejšnji teden dejal, da bi bilo organiziranje razstave tako, kot če bi imeli v mestu Parado ponosa. "Zares me zanima, kaj bi se zgodilo, če bi neka učiteljica šolarje po pomoti poslala na ogled razstave. Kaj bi tam videli? Kako bi jim to pojasnila?" njegove besede navaja Guardian.

Svetlana Kujumdžieva je posredovanje mestnih oblasti označila za "grdo provokacijo" in poudarila, da se v projekt EPK politika ne bi smela vmešavati. "To bi lahko resno ogrozilo ugled in podobo, ki smo ju ustvarjali zadnjih pet let. Tovrstno poseganje v program lahko razumemo le kot diskriminacijo in cenzuro," je povedala za britanski časopis.

V društvu Glas si bodo prizadevali, da bi projekt izpeljali do konca. "Politiki očitno ne razumejo vsebine kulturnega projekta in jim ni jasno, da Evropske prestolnice kulture ne bi smeli spolitizirati in je zaznamovati z intrigami," v imenu Glasa pravi Simeon Vasilev.

"Plovdiv je bolj ali manj konservativno mesto. Prioriteta bi morali biti drugi projekti," pa je dejal Evelin Paraskov iz stranke Združenje za Plodiv. Sam sicer podpira odstavitev Kujumdžieve, vendar ne zaradi LGBT-vsebine, ampak ga moti predvsem pomanjkanje transparentnosti pri razporejanju javnega denarja v sklopu EPK-projekta, je dejal.

V sklopu EPK-ja se je mesto poklonilo tudi 30-letnici padca Berlinskega zidu. Foto: Reuters
V sklopu EPK-ja se je mesto poklonilo tudi 30-letnici padca Berlinskega zidu. Foto: Reuters

Po poročanju Guardiana je v državi tudi sicer opaziti porast homofobije. Anketa, ki jo je marca izvedel Glas, je pokazala, da le eden od treh Bolgarov ne bi imel nič proti, če bi bil njihov sosed homoseksualec. O homofobnem vzdušju v državi priča tudi incident, ko je prejšnji mesec neki moški vdrl in se znesel nad prostorom prvega LGBT občinskega centra v Sofiji. Ta petek pa je nekdo v centru razbil okno. Na začetku leta sta bila v Sofiji dva napada na predstavnice LGBT-skupin. V Plovdivu pa je prejšnji mesec nekdo stavbo, kjer ima prostore organizacija EPK-ja, popisal z napisom: "Ne gejevski propagandi v Plovdivu."

Moto prestolovanja evropski kulturi v Plovdivu je sicer "skupaj". "In kje je zdaj ta povezanost," se sprašuje Vasilev iz Glasa.