Projekt obnove mariborskega gradu je bil na prvem seznamu izbranih projektov, a kot je povedal minister za kulturo Uroš Grilc, se je zgodila neljuba napaka, kajti mariborski projekt ni med izbranimi. Foto: Irena Porekar Kacafura
Projekt obnove mariborskega gradu je bil na prvem seznamu izbranih projektov, a kot je povedal minister za kulturo Uroš Grilc, se je zgodila neljuba napaka, kajti mariborski projekt ni med izbranimi. Foto: Irena Porekar Kacafura
Uroš Grilc
Minister Grilc se je mariborskemu županu opravičil za napako, ki se je zgodila pri objavi seznama izbranih projektov, a Fištravec je za ponedeljek že napovedal vložitev upravnega spora. Foto: BoBo

Med izbranimi projekti ni nadaljevanja obnove mariborskega gradu, čeprav je pred prazniki kazalo drugače. Takrat so namreč na ministrstvu objavili napačne rezultate, za kar se je minister Uroš Grilc opravičil mariborskemu županu Andreju Fištravcu.

Po prvih podatkih je mariborski projekt dosegel 85 točk, s čimer bi bil upravičen do treh milijonov evrov sredstev, po novem pa ima dodeljenih le 75 točk, s čimer je izpadel iz nabora sofinanciranih projektov. Kot med drugim piše v obrazložitvi, "ne gre za vrhunski projekt, ki bi uvajal nove trende ali spodbujal nove dejavnosti na področju kulture, ki še ne obstajajo ali so slabo razvite".

V Mariboru so prepričani, da gre za nov primer kulturne centralizacije, po kateri je bil denar namesto Mariboru dodeljen Ljubljani, ki je na prvotnem seznamu ni bilo. "Položaj je vedno bolj absurden in neumen. Mariborski grad je zdaj ocenjen na način, kot da se program, ki ga je predlagal, že izvaja. To je empirična neresnica, zato ne vem, kako je komisija, ki je popravljala napake svojega dela, storila tako veliko napako," je v današnji izjavi za javnost povedal Fištravec.

Za šest projektov okoli devet milijonov evrov
Ministrstvo za kulturo je v torek na spletni strani objavilo, da so bili za sofinanciranje izbrani projekti v Ljubljani, Piranu, Šentjurju, Šmarjeških Toplicah, Krškem in Brdih v skupni vrednosti okoli devet milijonov evrov. S sofinanciranjem projektov se bo po navedbah ministrstva odprlo 36 novih delovnih mest v kulturi in posrednih storitvenih dejavnostih. Vsi projekti naj bi bili obnovljeni najpozneje do konca septembra prihodnjega leta.

Največ točk je prejel piranski Mediadom Pyrhani, ki zajema rekonstrukcijo Godbenega doma, za projekt pa je vlada namenila nekaj več kot milijon evrov. Za Ljubljanski grad z muzejem in prezentacijo lutk je namenjenih 1,8 milijona evrov sredstev, za rekonstrukcijo Ipavčevega kulturnega centra Šentjur 1,9 milijona evrov, za Hišo žive dediščine v Šmarjeških Toplicah nekaj manj kot 900.000 evrov, za prenovo Kulturnega doma Krško 1,6 milijona evrov in za Razpršeni muzej kulturne dediščine Brda, harmonija kultur 1,5 milijona.