Drugo
Svoj ekstravagantni slog oblačenja je Izzard v zadnjih letih omilil, a njegov nastop še vedno razkriva njegovo staro ljubezen do absurda. Foto: Marko Delbello Ocepek
Tin Vodopivec nas je v uvodu prijazno opozoril, da na morebitne amaterske fotografe in snemalce z balkona preži Rajmond Debevec. Foto: Marko Delbello Ocepek

Dodaj v

Foto: Eddie Izzard, "višja sila" na visokih petah

Prvi nastop slovitega komika v Ljubljani
24. marec 2013 ob 13:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav je bil dolgo predvsem "tisti komik, ki nosi ženska oblačila", Eddie Izzard svojega uspeha nikoli ni utemeljeval na šokiranju občinstva. Včeraj je pred nabito polno Gallusovo dvorano dokazal, da se da ljudi v krohot spraviti tudi s šalami o angleški slovnici in Rihardu Levjesrčnem.

Izzardov material, s katerim je v okviru svoje največje turneje doslej, Force Majeure, pravkar obredel Latvijo, Estonijo in Dubrovnik (čakajo pa ga še v Zagrebu, Beogradu, severni Evropi in nato seveda spet v Veliki Britaniji), je klasičen vrtinec z vseh vetrov nametanih idej, asociativnih preskokov in novih začetkov: v dveh urah (s kratkim odmorom na sredi) se je dotaknil vsega, od obstoja Boga ("Glejte, morda pa je kdo nad nami. Ne, NIKOGAR NI!"), zanj značilnih zgodovinskih tematik (Rimljani niso bili drugega kot fašistični vodovodarji) do preprostosti angleškega jezika ("Angleščine ne zanima, ali je žlica ženskega ali moškega spola, ali se gre k žlici, govori o žlici ali podaja žlico - samo hudičeva "žlica" je!") in lastne identitete (opisuje se kot "akcijskega transvestita"). Ob tem se je s kratkimi "pomežiki", ki jih ljubljansko občinstvo k sreči ni spregledalo, poklonil tako svojim mentorjem, montypythonovcem ("Kaj pa so Rimljani kdaj naredili za nas?!", "Eki eki eki eki patang!"), kot tudi svojim lastnim antologijskim skečem iz preteklosti (tako smo bili tudi v živo priča Darthu Vaderju, ki skuša v menzi naročiti testenine "penne arrabiata" ... tokrat se je sicer izkazalo, da mu je zadnjo porcijo pred nosom speljal Bog. Dolga zgodba.).

Občasno se sicer zdi, kot da Izzarda tok zavesti odnese popolnoma stran od rdeče niti, ki pri nastopu v živo seveda ne more biti tako jasna in izčiščena, kot smo je navajeni z njegovih DVD-jev, a na koncu se vedno izkaže, da imajo njegovi govorni meandri vedno nekakšno notranjo logiko, pa naj bo ta še tako "čudaška".

Pred Izzardovim psihedeličnim spustom v popkulturo in zgodovinske učbenike je občinstvo deset minut ogreval Tin Vodopivec, ki morda ni imel stoodstotno svežega materiala (šale o tem, kako Tomi Meglič svojim gostom zliva strup v čaj), a se je obenem zavedal svoje nehvaležne vloge predskupine in bil videti iskreno navdušen, da lahko naredi uvod v nastop nesporne legende (priložnost mu je menda šele tri dni pred dogodkom ponudil Izzard sam, kar bi najbrž v paniko spravilo kogar koli).

Naj bo še tako protejska osebnost - akcijski transvestit, izvrsten oponaševalec, maratonec, kar hočete - Izzard ostaja predvsem velik otrok po srcu. Medtem ko v svojih visokih petah divje skače po odru in v enem trenutku oponaša balerino, v naslednjem pa spušča zvoke dinozavra, človek niti za hip ne dobi občutka, da nam samo pogreva že vnaprej skuhano juho. Njegov stand-up, s katerim redno napolni stadion Wembley in Madison Square Garden, je iskreno entuziastično raziskovanje čejev, zakajev in kakojev vsakdanjega življenja, za katere imaš občutek, da bi se jih lahko spomnil tudi sam (pa se jih seveda nisi). Zanimivo bo videti, kakšno obliko bo njegov aktualni material dobil v prihodnjih mesecih turneje in ko vendarle izide na DVD-ju.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
fashionpassion
# 24.03.2013 ob 16:31
@ prim00z: tole je bilo razprodano še preden je sploh organizator resno promocijo začel, tako da tokrat MMC-ju nimaš prav veliko za zamerit - načeloma kar lepo suportirajo domačo stand-up sceno. Glede na odziv občinstva pa tole skoraj zagotovo ni bil zadnji Edijev obisk pri nas. Drugače si pa lahko pribeležiš v koledar 21.-24. avgust - festival Panč na ljubljanskem gradu, za kjer sta že najavljena dva vrhunska tuja gosta - Ian Stone in Jared Christmas.
marelectro
# 24.03.2013 ob 16:12
Vrhunsko! Publiki pa se je vidlo, da je lačna podobnih eventov, in da jih je pri nas definitivno premalo.
Maslc
# 25.03.2013 ob 01:41
Primož, +1...
Jaz sem znoru zdej, k sm na rtv infokanalu vidu prispevek o "Izzardu v Gallusovi dvorani"..

Wtf, kaj sem zamudu... :S Neka usrana jajca reklamirate povsod na veliko, za tako vrhunsko zadevo izvem pa, ko je že prepozno.. :(
fashionpassion
# 24.03.2013 ob 14:17
Vrhunsko je bilo. Čim prej spet kaj podobnega v Slovenijo. Jimmy Carr mogoče?
Zbornaya Komanda
# 24.03.2013 ob 14:16
Opala, a bearded lady so tudi pripeljali? (zadnja fotka press)
axx
# 25.03.2013 ob 14:24
Še eden v vrsti, ki nisem vedel za Eddijev nastop. :(
tEVtA
# 25.03.2013 ob 11:15
Najprej +1 za Carra. Drugič - predstavljajte si, da sem konec januarja (!) dobila newsletter Eddija, da bo nastopal v Avstriji - takoj, ko je bilo mogoče, sem kupila karte (50 na kos, lepo prosim!), dobila sem 10. vrsto pred odrom al nekaj takega. Potem pa izvem kak teden kasneje - klicala me je sestra - da prihaja k nam. Me je kar posedlo. Nič kdaj bo predprodaja se začela, samo objava. Spremljam vsak dan, in bum - začela se je predprodaja, grem v pasažo morebiti par ur kasneje - na voljo samo še balkoni. res nefer. ni mi jasno, kako so ljudje v parterju zvedeli za to zadevščino - morebiti imajo zakupljene karte za vse, kar se v galusu dogaja, hehe. svinjarija strašna, se strinjam. on the plus side, ne morem verjeti, da toliko slovencev pozna njegovo delo. majkemi, so se mi kar orosile oči, ko so začeli ploskati za čisto mimogrede narejeno šalo na temo cake or death. mogoče se mi je povrnilo upanje v človeštvo.
btw, če bi kdo hotu karte za avstrijo, men so se plani sesuli in ne morem 10.4. tja.
HadvaO
# 25.03.2013 ob 09:08
Nagovarjam tiste, ki ste imeli obupne sedeže (balkon na levi strani, če gledaš na oder), da pošljete pritožbo v Cankarjev dom, ker to, da niti ne vidiš niti ne slišiš, pa ni vredno nobenega denarja. Na srečo nas niso spodili s stopnic.
ijaska
# 24.03.2013 ob 22:04
za karto bila prepozna! res škoda! sicer pa bo njegova turneja dolga in se ga bo dalo še videti! mimogrede. zelo dober članek! pohvale a.j.
Grigna
# 24.03.2013 ob 18:31
... mislim, da je bil Darth Vader tisti, ki je bogu zadnjo porcijo penne arrabiata speljal pred nosom... pa ne bomo malenkostni. Res je blo super. Format se sicer ponavlja, ampak je pa še vedno zelo dober.
prim00z
# 24.03.2013 ob 16:50
hvala za poskus tolažbe, vendar ne oprostim nikomur.
! :)
prim00z
# 24.03.2013 ob 16:00
sramota ste rtv.
nič oglaševanja, kot da ne bi hoteli, da kdo izven ljubljane pride poslušat.
sramota
prim00z
# 26.03.2013 ob 21:16
če je na isti dan objavljeno je res malo pozno, se ti ne zdi?
vem da je oglaševanje na strani organizatorja, vendar za nacionalni medij ki bi naj pokrival vse teme in vsa področja...?
če se lahko vrtijo neki uzbekistanski filmi pač ni težko tega dat en teden prej gor ali je?

mi je čisto vseeno če se ta post cenzurira...
warianta
# 26.03.2013 ob 13:31
Jaz nisem pri nobenem koritu pa sem vedla za tole, iz medijev. Sicer pa ne morete pljuvat po mediju, ker VI niste vedli, no, kaj vam ni jasno, kaj bi še radi, pisno prošnjo?
Blazus
# 24.03.2013 ob 14:34
fashionpassion uzeu si mi z jezika
camel2
# 24.03.2013 ob 16:24
Če pride Jimmy Carr ga pridem tudi jaz pogledat.
Kazalo