Hiša, v kateri so barvali tekstil, Fullonica di Stephanus, je privabila največ obiskovalcev. Foto: EPA
Hiša, v kateri so barvali tekstil, Fullonica di Stephanus, je privabila največ obiskovalcev. Foto: EPA
false
Obnovljene hiše si je še pred uradnim odprtjem ogledal tudi italijanski premier Matteo Renzi. Foto: EPA

Na božično nedeljo se je v arheološko najdišče odpravilo več kot 7.000 obiskovalcev, dan pozneje pa so jih že dopoldne našteli 5.000. Največ so jih našteli v hiši, kjer so v antičnih Pompejih barvali tekstil - Fullonica di Stephanus, po besedah upravnika arheološkega najdišča Massima Osanne pa je bila izjemno dobro obiskana tudi hiša Paquiusa Proculusa s svojimi barvitimi talnimi mozaiki in poslikavami.

Za restavracijo šestih hiš so namenili tri milijone evrov. Kot je dejal Osanna, so vseh šest hiš odprli naenkrat, saj skupaj ponujajo izjemen vpogled v mesto tik pred izbruhom Vezuva leta 79. Restavrirane hiše pričajo o življenju različnih slojev mesta: premožnejših prebivalcev, kot je bil lastnik Hiše efeba, na drugi strani pa tudi manj premožnih, kot je recimo hiaša Fabiusa Amandia.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi hišo Criptoportica, ki je bila v času Avgusta izjemno razkošna, stene so tedaj verjetno krasile kakovostne poslikave s prizori iz Iliade, imela je tudi zasebne terme. Hišo so po potresu leta 63 verjetno prodali in prenovili, del hiše pa je bil zaprt in uporabljen kot klet.

Obsežen projekt restavriranja Pompejev, ki jih je Italija dolga leta zanemarjala, je vreden 105 milijonov evrov. Po prvotnem načrtu naj bi se končal že decembra lani, vendar so ga podaljšali. Tako naj bi bil končan do 24. avgusta 2017, ko bodo zaznamovali 1938. obletnico izbruha Vezuva.