Državni naravoslovni muzej so odprli leta 1978. V njem so bile na ogled zbirke rastlin, živali in mineralnih bogastev, ki jih je mogoče najti v Indiji. Foto: EPA
Državni naravoslovni muzej so odprli leta 1978. V njem so bile na ogled zbirke rastlin, živali in mineralnih bogastev, ki jih je mogoče najti v Indiji. Foto: EPA

Muzej, ki je bil eden osrednjih v državi, je zagorel približno uro in pol po polnoči s ponedeljka na torek, naslednje štiri ure pa se je 35 gasilcev trudilo zadušiti ogenj, je povedal njihov vodja Harinder Singh.

Sedem gasilcev je bilo pozneje sprejetih v bolnišnico zaradi vdihavanja dima, pet jih jo je do zdaj lahko že zapustilo, dva pa naj bi bila v kritičnem stanju.

Uničene edinstvene zbirke
Indijski minister za okolje Prakaš Javadekar je dejal, da so v fazi ocenjevanja nastale škode, vendar je dodal, da so bile uničene stare in redke zbirke. "To je resnična izguba. Ta izguba se ne more preračunavati v rupijah. Nekaj zelo starih rastlinskih in živalskih vrst je bilo tam," je po poročanju Guardiana še dodal minister.

Naravoslovni muzej, ki ga upravlja država, so odprli leta 1978. V njem so bile na ogled zbirke rastlin, živali in mineralov, ki jih je mogoče najti v Indiji. Po poročanju Times of India so v muzeju hranili tudi 160 milijonov let staro kost dinozavra vrste sauropoda.

V muzeju nedelujoča gasilna oprema
Odrejena je bila tudi že preiskava o vzroku požara. Raješ Panvar, namestnik poveljnika gasilcev v New Delhiju, je dejal, da požarnovarnostna oprema muzeja ni pravilno delovala, kar je gasilcem dodatno otežilo obvladanje požara. Po tem dogodku so oblasti nemudoma odredile takojšnjo oceno stanja varnosti v 34 glavnih muzejih po državi.