Kipar Mirsad Begić je sprejel izziv in v bronu materializiral svoje videnje pisatelja. Foto: BoBo
Kipar Mirsad Begić je sprejel izziv in v bronu materializiral svoje videnje pisatelja. Foto: BoBo

Begićev kip je nadomestil lani februarja ukraden bronast kip Prežihovega Voranca, ki ga je ustvaril Stojan Batič.

Kot je na slovesnosti, na kateri so nastopili učenci šole, povedal ravnatelj šole Marjan Gorup, so bili njihovi učenci zelo navezani na kip Prežihovega Voranca, ki je stal pred šolo. Včasih so se z njim tudi pošalili in ga oblekli po svoje. Z Begićevim kipom so ponovno pridobili simbol, za katerega upa, da bo trajen in da jih bo spodbujal k dobrim medsebojnim odnosom ter k skrbi za razvoj in rast mladih.

Ljubljanski župan Zoran Janković je izrazil hvaležnost Štembergerju za donacijo, povzročanje škode na delih, ki imajo kulturno-umetniško vrednost, pa označil kot nekaj nepojmljivega.

Begić je povedal, da je, potem ko je izvedel, da nameravajo pred šolo postaviti nov kip, sprejel izziv in v bronu materializiral svoje videnje pisatelja. Upodobil ga je kot "veselo dušo, v duhu koroške mehkobe". Kompozicijo je, kolikor se je dalo, prilagodil podstavku in "naredil, kar je bilo treba, da zdaj živi kot celostna podoba".

Štemberger se je za donacijo odločil, da izrazi šoli hvaležnost za šolanje njegovih treh otrok. Kot je dejal, so v njej dobili znanje in dobre temelje za življenje, bili so deležni tudi posluha v težkih trenutkih.

Batičev kip so pred šolo odkrili leta 1980 ob 30-letnici smrti pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca. Neznanci so ga s podstavka ukradli lani v noči s 14. na 15. februar.