Louvrski muzej, ki hrani številna največja umetniška dela, razstavlja 35.000 del od približno 460.000 del, ki jih hrani v svoji zbirki. Foto: EPA
Louvrski muzej, ki hrani številna največja umetniška dela, razstavlja 35.000 del od približno 460.000 del, ki jih hrani v svoji zbirki. Foto: EPA
Dvorana ogledal v dvorcu Versailles
V večini evropskih prestolnic velja, da si je treba za ponedeljek izmisliti kakšno drugo dejavnost, kot je obisk muzeja. Foto: EPA
Združenje, ki zastopa zaposlene v dvorcu Versailles, pa je že opozorilo na nekatere težave, ki bi jih sprožilo odprtje dvorca vseh sedem dni v tednu. Foto: EPA

Nov odpiralni čas naj bi postopama prešel v veljavo med letoma 2015 in 2017 ter prekinil tradicijo, po kateri so ti muzeji ob ponedeljkih zaprti. "Muzeji bodo s tem, ko bodo odprti vse dni v tednu, bolj dostopni za obiskovalce, bolj dostopna pa bodo tako tudi dela, ki jih hranijo," so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Dodali so, da morajo še opraviti pogovore s posameznimi združenji glede napovedane spremembe, in izrazili prepričanje, da bo dohodek od prodanih vstopnic na ta dodaten dan večji, kot bi bili stroški obratovanja. (Navadna vstopnica za Louvrovo stalno zbirko stane 12 evrov, obisk palače Versailles 15 evrov, v muzej Orsay pa pridete za 11 evrov.)

V Londonu so najpomembnejši muzeji, kot sta Nacionalna galerija ali Britanski muzej, že odprti vseh sedem dni v tednu. Prav tako je vse dni v tednu odprt Muzej moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku.

Najbolj obiskan muzej na svetu
Louvre, kjer hranijo znamenito Da Vincijevo sliko Mona Liza, z več kot 9,2 milijona obiskovalcev na leto velja za najbolj obiskan muzej na svetu. Dvorec Versailles jugozahodno od Pariza letno pritegne sedem milijonov obiskovalcev, muzej Orsay pa 3,5 milijona.

Kdaj torej opraviti čiščenje in vzdrževanje?
Razna francoska združenja so do sporočila francoske vlade zadržana. Christian Galani iz združenja CGT v muzeju Louvre je dejal: "Za tem je le ideja, kako zaslužiti čim več denarja, nihče pa ni razmišljal o tem, kako se spremenijo razmere za obiskovalce."

"Če bomo imeli muzej odprt vseh sedem dni v tednu, bomo lahko za obiskovalce odprli le 60 odstotkov soban, medtem ko jih je danes odprtih 85 odstotkov, število obiskovalcev pa se bo povečevalo enako hitro kot pred tem," je dodal.

Vodstvo muzeja je sporočilo, da bodo v dialogu z združenji, tako da bodo dogovorjene rešitve dobre tako za osebje kot tudi za obiskovalce.

Združenje CFDT, ki zastopa zaposlene v dvorcu Versailles, je že opozorilo na nekatere težave, ki bi jih sprožilo odprtje dvorca vseh sedem dni v tednu. "Tako bomo morali čiščenje prestaviti v nočni čas, kar bo seveda veliko dražje," menijo v združenju. Dodajajo, da bodo imele težave tudi filmske ekipe, ki zdaj dneve, ko je dvorec zaprt za javnost, izkoristijo za snemanje.