Potem ko sta ministrica za kulturo in ljubljanski župan sklenila, da združitve Arhitekturnega muzeja Ljubljana (AML) in Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) ne bo, je ministrstvo zdaj AML preneslo na nacionalno raven. Foto: Wikipedia
Potem ko sta ministrica za kulturo in ljubljanski župan sklenila, da združitve Arhitekturnega muzeja Ljubljana (AML) in Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) ne bo, je ministrstvo zdaj AML preneslo na nacionalno raven. Foto: Wikipedia
Fužinski grad
Sredstva za nakup fužinskega gradu je vlada zagotovila s prerazporeditvijo sredstev s postavke Plačila sredstev v proračun EU iz naslova davka na dodano vrednost pri ministrstvu za finance na postavko investicije v kulturi in nakup zgradb in prostorov. Foto: www.slovenia.info

Kulturna ministrica Majda Širca in ljubljanski župan Zoran Janković sta že 19. oktobra sklenila dogovor, da bo ministrstvo grad Fužine, ki ga upravlja Arhitekturni muzej Ljubljana, odkupilo po cenitveni ceni. Pogodbo sta podpisala konec novembra z odložnim pogojem (do potrditve na seji mestnega sveta), ki je zdaj izpolnjen. V gradu ostaja kulturna dejavnost oz. Arhitekturni muzej Ljubljana.

Svetniki so obenem podprli tudi sklep o prenosu ustanoviteljskih pravic in obveznosti Mestne občine Ljubljana (MOL) do Arhitekturnega muzeja Ljubljana na državo. Po prevzemu ustanoviteljskih obveznosti bo ministrstvo za kulturo v prihodnjem letu zagotovilo financiranje javnega zavoda v višini 750.000 evrov, MOL pa do muzeja ne bo imela finančnih obveznosti.

Jazbinškov predlog zavrnjen
Ljubljanski mestni svet je soglašal s predlogom statutarno pravne komisije za umik osnutka sprememb odloka o razglasitvi arheološkega kompleksa v ljubljanskih občinah za kulturni in zgodovinski spomenik z dnevnega reda. Osnutek je predlagal svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), predlog pa po mnenju statutarno pravne komisije ni pripravljen v skladu z določili zakona o varstvu kulturne dediščine.

Jazbinšek namreč predlaga, da bi se kot visoko ovrednoteno arheološko dediščino označilo tudi vzhodni del Ciril-Metodovega trga in severni del Krekovega trga, arheološka dediščina bi med drugim postala tudi vzhodno obzidje Ljubljane s Samostanskimi oz. Kloštrskimi vrati in mitnico.

Predlog za razglasitev spomenika lokalnega pomena bi moral pripraviti zavod, postopek razglasitve pa bi moral voditi pristojni organ občine, pojasnjuje statutarno pravna komisija. S sprejemom Jazbinškovega predloga bi tako po njihovih navedbah razglasili spomenik brez predhodno izvedenega postopka, ki je določen za razglasitev spomenika lokalnega pomena.

"Spodkopavanje" Kloštrskih vrat?
Kot je v izjavi za medije dejal Jazbinšek, se očitno resne zaščite vrat bojijo, župan pa je že pridobil dovoljenje za odločbo za odstranitev Kloštrskih vrat od ministrice za kulturo Majde Širca. Mnenje statutarno pravne komisije, da mora predlog narediti zavod, je po njegovih besedah lažno. "Zavod za varstvo kulturne dediščine ne dela predloga, predlog dela predlagatelj, to je župan ali pa svetnik," pravi Jazbinšek.